Pretraga

[PITAJ RASKU] ‘Imam problem s težinom i bojim se Tjelesnog u novoj školi’

A- A+

Dragi moji! Godišnji se polako približio kraju, sjednice su lagano krenule, a školske klupe samo što nisu ponovno popunjene. Neki se vraćaju u dobro im znanu školu, nekima će 5. rujna biti prvi susret s novom školom, a neki su bivši srednjoškolci slobodni sve do listopada kada postaju brucoši. Bilo kako bilo, ja i dalje stojim na raspolaganju za sve nedoumice koje vas muče na Facebook stranici Pitaj Rasku, ali i na mail adresi raska@srednja.hr 

Upravo mi se ovih dana javila djevojka koja mi je i ranije pisala  kada je bila u nedoumici treba li živjeti u učeničkom domu i kada je bila u strahu oko prilagodbe na novu sredinu. 

Sada je kaže, riješila sve: upisala je školu u Rijeci, našla je dom, no, sada je muči jedan drugi problem. Naime, muče je kilogrami s kojima se već neko vrijeme suočava, a time joj noćne more stvara i pomisao na prvi sat tjelesnog u rujnu te kako neće biti prihvaćena. Evo mog odgovora.

Draga! Neizmjerno mi je drago da si mi se javila, a još mi je draža činjenica da si uspješno upisala školu, pronašla dom i da od rujna krećeš sa životom u novoj sredini. Divno je da si prevladala početni strah i da nisi posustala od nauma da se dalje školuješ van svog grada. 

Što se tiče novog problema koji ti zadaje glavobolje, moraš znati da nisi jedina i da svi osjećaju prvotni strah da neće biti prihvaćeni bilo da se radi o kilogramima ili nečem drugom. Nadalje, već sam imala jednog mladića koji mi se javio zbog sličnog problema koji se odnosio na strah od tjelesnog i izvođenja specifičnih vježbi od kojih dobije grč u želudcu pa više o tome možeš pročitati ovdje.

Moral znati da svi mi imamo neke svoje nesavršenosti zbog kojih se više ili manje osjećamo ugodno. To što imaš problema s kilogramima nimalo ne znači da si loša osoba. Jasno, da je prva pomisao kako će ti se svi ismijavati na tjelesnom zato što možda neke vježbe neće estetski lijepo izgledati, no nikako ih nemoj propustiti izvoditi samo zato što te sram ostalih. Probaj; ako ide – ide, ako ne – nije smak svijeta. Strah od sramoćenja se vrlo često pojavljuje u školi, ali hej, odupri se tomu. Pokaži im svima da imaš mnogo više vrlina od kilograma, a i sve ako ne znaš kako prići tom zamišljenom problemu dobrim humorom na svoj račun zarobit će svačija srca u razredu. Svaki neuspjeh na tjelesnom okreni na dobru šalu, svi ćete se nasmijati, a time će i možebitna nelagoda biti mnogo lakša. 

Vjeruj mi, nitko nije savršen. Danas si na ‘tapeti’ ti, sutra djevojka koja je ‘ravna kao daska’, a treći dan dečko koji ne zna zbrojiti 2 plus 2 puta 3 tako da opusti se, sve je to dio odrastanja. Vjerujem u tebe i znam da do nikakvih problema ne smije i neće doći. Puno sreće u novoj školskoj godini i stojim na raspolaganju kad god ‘zapne’

Tvoja Raska!

Još Raskinih pitanja i odgovora pronađite ovdje: 

[Pitaj Rasku] Hvala vam što se moja pozitivna vibra širi medijima

[Pitaj Rasku] Djevojka iz Bosne strahuje da neće biti uklopljena u društvo

[Pitaj rasku] Bosanski naglasak čini me manje vrijednim u školi

[Pitaj Rasku] Jako me strah preskakanja kozlića i greda. Što da radim?

[Pitaj Rasku] Torcidaš koji je upucao susjedovu mačku mora sve priznati 

[Pitaj Rasku] Predstavljamo najbolju razrednicu u Hrvatskoj 

[Pitaj Rasku] Boli me kad dobijem. Moram li raditi tjelesni?

[PITAJ RASKU] ‘Imam problem s težinom i bojim se Tjelesnog u novoj školi’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap