Pretraga

Pitali smo ministarstvo hoće li profesorima u online nastavi isplatiti dodatak za smjenski rad

A- A+

Prelazak na online nastavu za mnoge je nastavnike prošli put značio pitanje hoće li dobiti manju plaću. Naime, nastavnici koji rade u smjenama u normalnim okolnostima dobivaju dodatak za smjenski rad. Pitali smo stoga resorno ministarstvo hoće li nastavnicima ovaj put, kada za vrijeme nastave, isplatiti taj dodatak. Brzo su nam odgovorili.

ilustracija: Sonja Langford / Unsplash

– Možete li mi reći hoće li nastavnicima za vrijeme online nastave biti isplaćivan dodatak za smjenski rad? Ako da, hoće li isti biti isplaćivan svima ili samo zaposlenicima onih škola koje će i online nastavu organizirati u smjenama?, glasilo je naše pitanje Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Ubrzo smo dobili i kratak odgovor.

– Svim odgojno-obrazovnim djelatnicima isplaćuje se i bit će im isplaćeno sve što je određeno propisima i kolektivnim ugovorima, kazali su iz Ministarstva.

Podsjetimo, prema Kolektivnom ugovoru, rad u smjenama je rad zaposlenika koji mijenja smjene ili naizmjenično obavlja poslove u prvoj i drugoj smjeni tijekom jednoga mjeseca. Dodatak za smjenski rad iznosi 10 posto, no isplaćuje se samo za dane koji se rade poslijepodne – dakle, ako mjesečno radite dva tjedna ujutro i dva poslijepodne, dobit ćete dodatak od 5 posto.

Razlog našeg upita bila je činjenica da su mnogi nastavnici proljetos ostali zbunjeni kada su ostali bez dodatka na plaću. Potvrdila nam je to i glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan, koja ističe da su o tom problemu i tada obavijestili Ministarstvo. Nada se kako će ovog puta biti drugačije.