Pretraga

Pitamo vas: Hoćete li podržati štrajk u školama i na faksevima ako do njega dođe?

A- A+

Čak je jedanaest sindikata javnih službi, među kojima se nalaze i oni iz školstva i znanosti, kroz priopćenje izdano ovih dana vladajućima zaprijetilo štrajkom. Razlog je serija neuspjelih pregovora oko novog Temeljnog kolektivnog ugovora, a glavni spor vodi se oko povećanja osnovice plaće zaposlenih u javnoj službi.

Prosvjed zaposlenika škola 25.11. 2019.|foto: srednja.hr

– Nakon privremenog prekida pregovora između sindikata javnih službi i Vlade RH, sindikati su pristupili konzultacijama na svojim tijelima i u članstvu o ponudi Vlade kojom u 2022. godini nudi povećanje osnovice za plaće u javnim službama od 2% od 1. travnja ove godine. Svih jedanaest sindikata javnih službi – članova pregovaračkog odbora za sklapanje Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama – jednoglasno je odbilo ponudu Vlade RH i donijelo odluke kojima su otvorili mogućnost pokretanja industrijskih akcija, uključujući i štrajk, stoji u priopćenju kojeg je medijima jučer poslala Matica hrvatskih sindikata.

Među ostalim, priopćenje potpisuju u četiri sindikata u sustavu obrazovanja – Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, Sindikat Preporod te Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja Razlog je serija propalih pregovora oko novog Temeljnog kolektivnog ugovora za kojeg se smatralo da će biti potpisan još početkom ove godine. Bilo je nekoliko zahtjeva sa sindikalne strane, ali ključni oko kojeg se vodi spor između pregovaračkog odbora i Vlade te predstavnika sindikata je povećanje osnovice plaće zaposlenika javnih službi.

Izdvojeni članak

Sindikati dali zeleno svjetlo za štrajk u školama i faksevima: ‘Vlada smanjuje realne plaće’

Prvotni zahtjev sindikalne strane bilo je povećanje za 4% od 1. travnja, 2% od 1. srpnja i 2% od 1. listopada 2022. Novi zahtjev na posljednjim sastancima bio je povećanje osnovice od 4% od 1. travnja i nastavak pregovora krajem svibnja o povećanju osnovice u drugom dijelu godine. Vlada im, kako piše u poviše citiranom priopćenju, za sada nudi povećanje osnovice od 2%. Također, iz sindikata su poručili kako im je ‘neprihvatljiv prijedlog Vlade oko naknade troškova prijevoza jer bi ti troškovi u neshvatljivoj mjeri padali na teret samih zaposlenika.’ Sindikati podsjećaju da je došlo do velike inflacije, ali i da se Vlada nerijetko hvali pozitivnim gospodarskim kretanjima.

Jedan od najvećih štrajkova u javnim službama održan je krajem 2019. godine, a tada su štrajkali samo zaposlenici škola i fakulteta, koji su tražili promjenu koeficijenta za obračunavanje plaće. Taj štrajk prvo se u tri ciklusa provodio cirkularno, a kasnije i frontalno te je ukupno trajao 36 dana, ali su zbog cirkularnog načina štrajkanja učenici izgubili oko 16 dana nastave. Tijekom tog štrajka održani su i prosvjedi u Zagrebu, a ove industrijske akcije uživale su potporu javnosti, pri čemu treba istaknuti roditelje.

Pa vas u današnjoj anketi pitamo: Hoćete li podržati štrajk u školama i na faksevima, ako do njega dođe?

Hoćete li podržati štrajk u školama i na faksevima ako do njega dođe?