Pretraga

Po maslac u Srednju školu Križevci! Cijenom i kvalitetom učenici privlače horde klijenata za mliječne proizvode

A- A+

Učenici Srednje gospodarske škole Križevci proizvode maslac, svježi kravlji sir, domaći kuhani sir, kiselo vrhnje, sir “Prgicu” te polutvrdi sir Goudu prema originalnom nizozemskom receptu. Mljekarski praktikum koji učenici u toj školi imaju jedini je takav u Hrvatskoj, a otvoren je 1999. U školi je nešto više od 300 učenika koji se obrazuju za rad na različitim područjima u poljoprivredi.

Foto: ss-gospodarska-kc.skole.hr

Osim što proizvode nabrojene proizvode, u Srednjoj gospodarskoj školi Križevci ih i prodaju. Ova škola jedna je od najstarijih u Hrvatskoj. Posjeduje nekoliko praktikuma, a jedan od njih je i mljekarski praktikum u kojem se obavlja praktična nastava i stručna praksa.

– Proizvodnjom maslaca u mljekarskom praktikumu sudjeluju učenici smjera mljekar, ali i drugih profila obrazovanja, govori ravnatelj škole Toni Svoboda.

Učenici na mljekarskom praktikumu koriste mlijeko koje dolazi iz govedarskog praktikuma. Večernji list piše da kilogram maslaca koje proizvedu učenici stoji 80 kuna, a ravnatelj nam otkriva da se tjedno proizvede oko 7 do 8 kilograma maslaca, što ukazuje na to da narudžbe nisu velike.

Osim mljekarskog praktikuma Srednja gospodarska škola Križevci posjeduje i govedarski, voćarski, strojarski, vrtlarski i ratarski praktikum.

– Mljekarski praktikum stvoren je temeljem Memoranduma o razmjenjivanju između Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske, odnosno projektom malih mljekara. Došlo se do saznanja da bi ovaj projekt mogao zadovoljiti potrebe poljoprivrednog školstva za obrazovanje u području mljekarstva na ovom području . Uz mljekarsku opremu, nizozemska vlada donirala je i dvadeset mliječnih krava. Također smo dobili i recept za izradu polutvrdog sira Goude, kaže Svoboda.

Izdvojeni članak

Nema mesara do petrinjskih: Učenici tamošnje škole obučavaju se kroz jedinstven praktikum

Ivan Čevis (16) učenik je drugog razreda smjera poljoprivredni gospodarstvenik te nam objašnjava da proizvodnja maslaca nije kompliciran proces, a dobiva se bućkanjem kiselog vrhnja u bućkalici za maslac.

– Jako volim taj posao i ovaj smjer sam izabrao jer moja obitelj kod kuće ima poljoprivredu i to me jako zanima, govori Ivan.

Kako je spomenuo Ivan, učenici maslac proizvode od kiselog vrhnja što ga čini kvalitetnijim. Njegov kolega, Andrija Hunjet (16) dodaje da se kiselo vrhnje dobiva fermentacijom, a slatko obiranjem iz mlijeka. Oni svoj maslac rade od domaćeg mlijeka i u njega ulažu puno ljubavi, kaže Hunjet. On želi biti obrazovan poljoprivrednik te je zato upisao ovu školu.

Viktor Kiseljak (17) učenik je treće razreda smjera mljekar i kaže da želi nastaviti posao od roditelja, a osim toga i voli posao za koji se školuje.

Učenici u mljekarskom praktikumu imaju nastavu dva puta tjedno, a mentorice su im Ivanka Juraić i Ankica Markulin.

Copy link
Powered by Social Snap