Pretraga

Početak školske godine žestoko udara na roditeljske džepove

A- A+

www.teen385.com

Bliži se početak školske godine koji je uzrok niza novih troškova za roditelje. Učenicima nisu potrebne samo nove knjige, pernice, olovke i bilježnice, nego i torbe, odjeća i obuća. Uzevši u obzir sve navedeno, troškovi dosegnu do nekoliko tisuća kuna, a gužve se na određenim prodajnim mjestima tek očekuju.

Troškovi udžbenika i potrošnog materijala

Srednjoškolci na potreban školski pribor ne potroše više od nekoliko stotina kuna, dok roditelji za osnovnovce izdvoje veću količinu novca, saznajemo od zaposlenica zagrebačkih knjižara.

Komplet novih knjiga za srednjoškolce iznosi oko 1.500 kuna, a tu nije kraj troškovima čak ni ako ih naslijede od prošle generacije ili kupe u antikvarijatu. Za početak školske godine, uz nove pernice, bilježnice i razna pomagala neophodna za pohađanje nastave, trebaju i novu odjeću.

Nova odjeća i obuća

Srednjoškolci slabije kupuju potrošni materijal, ali to nije slučaj i s odjećom. Prošlogodišnja torba se raspada, obuća je uništena, nemate jaknu, trenirku ili hlače i naravno da tražite od roditelja novac za obnovu cijele garderobe. Stoga nije čudno što oni na početku školske godine na svoju djecu potroše i do nekoliko tisuća kuna.

– Već imam isplaniran popis što ću kupit. Obavezno mi treba kožna crna jakna. Ako je prava koža mama sigurno neće imat problema da dam par stotina kuna za nju. Od prošle zime želim biker boots, a za hladna jesenska i zimska jutra neku veliku, toplu vestu. Vjerojatno ću si kupit i neku slatku košuljicu, ako nađem par simpatičnih ogrlica ili prstenje, izjavila je srednjoškolka Eva.

U razgovoru s Mateom i Katarinom dobili smo slične odgovore, a 1.000 kuna je uobičajena svota novca koju potroše za obnovu garderobe za novu školsku godinu.

Ako zbrojimo trošak svih potrebnih stvari za početak školske godine, troškovi se popnu do 3.000 kuna što je polovica prosječne hrvatske plaće i potpuno je razumljiva briga roditelja, pogotovo onih koji imaju više od jednog djeteta u obitelji.

Početak školske godine žestoko udara na roditeljske džepove
Share via
Copy link
Powered by Social Snap