Pretraga

Pogledajte kako će izgledati produžna nastava i ispravljanje jedinica

A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je detaljne upute vezano za rad škola radi ispravljanja negativnih ocjena i produžne nastave. Preporuke se odnose na broj i grupiranje učenika, prostorije, organizaciju prehrane, kao i međusobni kontakt između učenika te osoblja škola.

Foto: Maximilian Scheffler, Unsplash

Iz HZJZ-a stigle su upute o tome kako treba izgledati ispravljanje negativnih ocjena i produžna nastava za ovu godinu. Osim općih preporuka o higijeni, dezinfekciji i socijalnoj distanci, objašnjavaju i kako bi trebao biti organiziran rad s učenicima te učionice.

Manje grupe u prozračnim prostorijama

Kako navode u Uputama, preporučeno je da se boravak u školi organizira tako da se djecu podijeli u manje grupe od po 15 do 20 učenika (što ne znači da je 20 maksimalan broj po skupini). Fizički kontakt između učenika dviju skupina, kao i između učenika i odraslih osoba, preporučeno je smanjiti koliko je god moguće.

Učenici u samoizolaciji, ako je nužno, moći će u školu?

Učenik ne treba doći u školu ako ima simptome akutne respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), te ako mu je izrečena mjera samoizolacije ili ako je učenik obolio od COVID-19. od neodgodivih aktivnosti i aktivnosti koje se ne mogu nadoknaditi u nekom drugom odgovarajućem terminu, u slučaju da će se raditi o učeniku kojem je izrečena mjera samoizolacije, razradit će se posebni epidemiološki uvjeti pod kojima će se omogućiti uključivanje učenika u predmetne aktivnosti, stoji u uputama HZJZ-a.

Svaka skupina djece trebala bi boraviti u zasebnoj prostoriji, a poželjno je da razmak između školskih klupa bude barem 1.5 metara. Prostorija u kojoj borave trebala bi biti što veća, sunčanija i prozračnija, a preporuka je da se prostorije dobro provjetre vanjskim zrakom. Kako ističu, može se organizirati i prehrana u blagovaonici prilikom čega se preporučuje pridržavanje preporuka za ugostiteljske objekte, uz napomenu da se drži što veći razmak među učenicima s obzirom na broj učenika i veličinu prostorije.

Preporučuje se izbjegavanje ulaska drugih osoba – koji su tu zbog čišćenja, popravka ili donošenja hrane – dok se učenici nalaze u prostoriji. Prolazak kroz zajedničke prostorije, navode, treba skratiti na minimum, a to je preporučeno osigurati tako da se, dok učenici jedne skupine prolaze, druge osobe ne prolaze istovremeno.

Korištenje toaleta, preporučuju iz HZJZ-a, treba organizirati na način da se učenik drži na udaljenosti koliko je moguće od drugih. Primjerice, ako se radi o manjem toaletu, učenik može pričekati vani dok drugi učenik izađe.

U školu ulaze sami, preporuka da ne dijele stvari s drugima

Maske za lice ne preporučuju se nositi kod djece, dok odrasli i adolescenti to mogu, ali ne moraju. Isto tako, ne preporučuje se nošenje rukavica, već se prednost daje čestom pranju i dezinficiranju ruku. U tom kontekstu ističu kako je važno osigurati redovito pranje ruku vodom i sapunom, a na ulazu u školu te u školi na nekoliko lako dostupnih mjesta treba postaviti dezinficijens za ruke.

U školu učenici dolaze i odlaze sami, organiziranim prijevozom ili u pratnji roditelja, ovisno o odluci roditelja, kao što bi i dolazili u normalnim okolnostima. Učenici u školu ulaze sami, bez roditelja, osim ako je to nužno zbog dogovora o obrazovnim ili drugim pitanjima vezanim uz nastavak obrazovanja djeteta. Roditelju se preporuča da u školi nosi masku.

Cijeli dokument s uputama HZJZ-a možete vidjeti ispod. (Ako vam se dokument ne prikazuje, osvježite stranicu)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [95.36 KB]

Copy link
Powered by Social Snap