Pretraga

Pogledajte maestralan govor dekanice Filozofskog: ‘Ovo je novi početak u životu fakulteta’

A- A+

Filozofski fakultet jučer je obilježio svoj dan svečanošću upriličenom u znamenitoj dvorani D VII. Ovogodišnji Dan fakulteta za Filozofski je bio poseban s obzirom na turbulentno razdoblje kroz koje je prošao u proteklih godinu i pol dana, obilježenih mnogobrojnim prijeporima i sukobima s upravom zagrebačkog sveučilišta. To je razdoblje završilo izborom nove dekanice Filozofskog Vesne Vlahović-Štetić, koja je sa svojom prodekanskom ekipom na dužnost stupila s početkom ove akademske godine. Vlahović-Štetić jučer je na Danu fakulteta održala svoj prvi dekanski govor, nakon kojeg je ‘zaradila’ poduži standing ovation.

Dekanica Filozofskog fakulteta Vesna Vlahović-Štetić

Dekanica Vlahović-Štetić okupljenim se uzvanicima u dvorani D VII Filozofskog obratila nakon izviždanog govora rektora Borasa. Vlahović-Štetić prije svog govora ispričala se zbog zvižduka, no isto tako, utvrdila je kako je ovo – Filozofski, čime je zaradila prvi pljesak okupljenih. Nakon toga, nastavila je s govorom koji je pripremila i nakon kojeg su je okupljeni počastili ustajanjem i dugotrajnim pljeskom.

Govor dekanice Vesne Vlahović-Štetić prenosimo u cijelosti.

“Sklona sam, i ne samo ja kao izabrana dekanica, današnju svečanu sjednicu proglasiti novim početkom u životu i radu Filozofskog fakulteta. Turbulentno razdoblje je iza nas, nećemo se na njega osvrtati niti ćemo mu pridavati posebnu pozornost, ali ćemo svakako iz njega izvući određene pouke, vrijednosna načela i smjernice za budućnost.

Izdvojeni članak

Filozofski fakultet u Zagrebu konačno odabrao novu dekanicu

Naučili smo u tom razdoblju da se funkcioniranje visokoobrazovne institucije mora temeljiti na jasnom poštivanju zakonskih i statutarnih odredbi, i to je naš prvi zadatak – urediti Filozofski fakultet prema najboljem mogućem pravnom i statutarnom okviru da bismo spriječili svaki oblik ponašanja neprimjeren akademskim načelima.

Naučili smo u tom razdoblju da mora funkcionirati institucionalna demokracija, da se moraju poštovati odluke reprezentativnih tijela i poštivati demokratska volja legitimne većine, i to je naš drugi zadatak. Dati Vijeću Filozofskog fakulteta mjesto koje zaslužuje u upravljanju našom ustanovom.

Naučili smo da je rad naših nastavnika i studenata, njihova uključenost u djelovanje fakulteta i odgovornost za njegovo funkcioniranje mjera naše vrijednosti uopće. Akademiju čine studenti i nastavnici, i naš je treći zadatak da svi u fakultetu vide i na njemu pronađu mjesto ostvarenja svojih potencijala i kreativnosti. Jedino tako fakultet može biti istinski naš.

U ovom kratkom razdoblju od nepuna tri tjedna, uočili smo da je naš fakultet funkcionalan, ali nedovoljno, kao i da je u mnogim stvarima zapušten. Velika većina njegovih kapaciteta, koji su iznimni, kao da je negdje sputana. Pomalo nalikujemo zaspalom divu, ili ako vam je draže – zmaju, ali onom koji se može, želi i mora probuditi.

Jednako tako, uočili smo da pravi poticaj i oslonac na vrijedne ljude s našeg fakulteta, u stvarima koje smo u ovih par tjedana uspjeli napraviti, gotovo u istom trenutku znači kvalitetniji ishod, stvaranje pozitivne klime suradnje i razumijevanja koja nužno donosi dobrobit fakultetu kao cjelini. Kad biste znali što sve i kako mogu naši ljudi, zapitali biste se gdje su neki od njih dosad bili!

Spremni smo snažno uložiti potreban napor da se svaki naš student, nastavnik, istraživač ili zaposlenik na Filozofskom fakultetu doslovno osjeća kao doma. Da u svakom trenutku ima na raspolaganju sve što mu je potrebno za učenje, studij, nastavu ili istraživački rad.

Spremni smo, jednako tako, na suradnju sa svima sa zagrebačkog sveučilišta, sa svim hrvatskim sveučilištima, kao što smo naravno otvoreni svakom obliku novih i kvalitetnih međunarodnih suradnji. Nastojat ćemo surađivati sa svim zainteresiranim dionicima društvenog i kulturnog života kako bismo našim nastavnicima i studentima omogućili da svoja znanja učine korisnim za širu društvenu zajednicu. Spremni smo naše kompetencije i znanje dijeliti i surađujući unaprjeđivati.

Izdvojeni članak

Kandidatura predloženice za dekanicu FFZG-a na ledu: Rektor preispituje njezine medijske istupe

Predstoji nam, dakle, niz reformi koje bi u sljedećim godinama promijenile, kako percepciju, tako i način funkcioniranja Filozofskog fakulteta. Neposredno akademsko okruženje potpuno je drukčije od prilika prije nekoliko desetljeća, kad je Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu bio gotovo jedini orijentir, ili ako hoćete, svjetionik u humanističkim i društvenim znanostima. Štoviše, recentne društvene okolnosti, barem onako kako se javno predstavljaju, ne izgledaju povoljno.

Suočavamo se s problemima koji – od demografskih do socijalnih – predstavljaju izazove našeg budućeg života i s tim smo se izazovima spremni suočiti odmah kako bismo okolnosti i trendove promijenili. Prije nekoliko godina, na primjer, na jedno upisno mjesto imali smo pet prijavljenih kandidata, a danas svega nešto više od dvoje. To svakako zahtijeva promjenu, hitru reakciju i odlučno aktiviranje svih kapaciteta kojima raspolažemo.

Naše je da Filozofski fakultet bude prisutan i vidljiv svakome, da ga se prepoznaje po kvaliteti, po stilu, po raznolikosti stilova, po snošljivosti, po dostignućima, pameti i odlučnosti, i kao jaku nastavnu ustanovu koja uspostavlja nove standarde na svim područjima.

Znajući s kim Filozofski fakultet raspolaže, ne dvojim ni sekunde da ćemo u tome uspjeti. Hvala vam svima što ste uveličali naš dan i uvijek ste nam dobrodošli kako bismo zajedno išli naprijed na opće zadovoljstvo i korist, znanstvenu, nastavnu, studentsku, zaposleničku, i svakako, zajedničku.

Na koncu samo želim, ovako bez čitanja, reći da ja vjerujem u Filozofski fakultet, vjerujem u ljude koji čine Filozofski fakultet i sigurna sam da ćemo u nekoliko sljedećih godina napraviti sve važne promjene.”

Govor dekanice Vlahović-Štetić pogledajte i u našem videu:

Na sljedećim poveznicama pročitajte ostale vijesti vezane uz ovu temu: 

[VIDEO] Studenti Filozofskog i Hrvatskih studija glasno izviždali govor rektora Borasa!

Povratak biblijskim vrijednostima: Boras na križnom putu Filozofskog strgao poster ‘Napoleon Borasparte’

Share via
Copy link
Powered by Social Snap