Pogledajte ove uznemirujuće citate koje učenici čitaju u lektiri: Nećete vjerovati u kojoj se knjizi nalaze

Neki roditelji ne slažu se sa sadržajem koji se njihovoj djeci nameće kao lektira. Smatraju da truje njihovu djecu koja bi bez takvih priča i knjiga živjela puno sretnija i slobodnija od loših misli. Nakon što se o ovoj temi ponovno govorilo u jednoj emisiji, ekipa News Bara pronašla je još neke uznemirujuće citate iz lektire koje školarci čitaju.

Foto: srednja.hr

Oko lektire se uvijek podiže burna rasprava. Što će djeca čitati i tko će to odrediti? Odjednom svi postaju stručnjaci, a mnogima smeta sadržaj koji je školarcima obvezan za čitanje.

Ekipa NewsBara okupila je citate iz jedne lektire koji im se čine neprimjerenima za djecu. Da stvar bude gora, knjiga iz koje su izvučeni ovi citati je Biblija.

Dok se ostali prepiru oko Judite u lektiri, jedan grad odlučio je krenuti sa svojim reformom obrazovanja

Izdvojili su retke koji promiču patrijarhat i ubijanje. Nisu demokratski, a bome ni moralni.

“Ja ne dopuštam ženi ni da poučava ni da gospoduje čovjeku. Nek se dakle drži u šutnji.” (1. Timoteju 2: 12)

“Zato idi, i pobij Amalika, i zatri kao prokleto sve što god ima; ne žali ga, nego pobij i ljude i žene i djecu i što je na sisi…” (1. Samuelova 15: 3)

“Blažen koji zgrabi i smrska o stijenu tvoju dojenčad!” (Psalam 137: 9)

“Kad čovjek proda svoju kćer za ropkinju, neka se ona ne oslobađa kao muški robovi.” (Izlazak 21: 7)

“A kad mu je pružila da jede, on je uhvati rukom i reče joj: “Dođi, sestro moja, lezi sa mnom! (…) Ali je on ne htjede poslušati, nego je svlada i silova je.” (2. Samuelova 13:11, 14)

“Stoga svu mušku djecu pobijte! A ubijte i svaku ženu koja je poznala muškarca! A sve mlade djevojke koje nisu poznale muškarca ostavite na životu za se.” (Brojevi 31: 17)

“Imam, evo, dvije kćeri s kojima još čovjek nije imao dodira: njih ću vam izvesti pa činite s njima što želite” (Postanak 19:8)

[ŠKOLSKA LEKTIRA] Nakon 20 godina, mijenja se popis lektira: Ovo su novi naslovi

“Jer ona se još gorem bludu predala, opominjući se dana svoje mladosti kad se u Egiptu bludu odavala, uspaljujući se za razvratnicima kojima muška snaga bijaše kao u magaraca, a izljev kao u pastuha.” (Ezekiel 23: 19)

“Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik!” (Luka 14: 26)

Iako se ekipa NewsBara ovim tekstom narugala onima koji se protive nekim knjigama, poanta je na mjestu. I Sveta knjiga ima nekih problematičnih dijelova. Stoga, ako vjeroučitelji tvrde da takve probleme rješavaju kontekst i škola u kojoj se djeci sve objašnjava, u čemu je onda problem s ostalom “problematičnom” lektirom i činjenicom da se o njoj u školi jednako razgovara kao i o Bibliji?

5 komentara

 1. Htjeo sam komentirati, ali neću ! Toliko sam ljut na ovo u što se naše društvo pretvorilo. Eto ! I zašto se imamo čuditi nekom vjeroučitelju koji učenicima priča o sijeci glava, kada on to službeno ima u Biblji ? On je nevin.

 2. Tek sad ste skontali o retardiranim dijelovima biblije. Evo vam jos jedan. Bog je u biti genocidni manijak koji je pobio sve na planeti zato sto je bio ljut na ljude ali nije bio ljut na samog sebe jer ih je stvorio takve kakvi jesu. Kako on sam kaze Ja stvarm svijetlo i tamu ja stvaram dobro i zlo ja bog cinim sve to. I odluci sujetni manijak da sve zivo pobije ali ostavi jednu porodicu koja ce ponovo naseliti svijet incestom. U brojkama bog je napravio genocid na otprilike 10 miliona ljudi. Sa druge pak strane tzv Sotona samo oko 10tak ljudi i to uglavnom onih koji su to zasluzili. Takodjer autor ovoga teksta se mogao dotaci i onoga dijela o moralnim obvezama muza ukoliko mu zena nije stupila u brak nevina da je mora dovesti pred kucu njenog oca i kamenovati. Takodjer ukoliko se nosi odjeca razlicitog sastava opet kamenovanje do smrti kao i sadjenje razlicitih biljaka u iste lijehe. Opet kamenovanje. Nije se dotakao ni tretiranja robova, kako se trebaju tuci kakvom sipkom i kojom mjerom.

  1. Ne, nije. Kako se lijepo vidi, iz Novog zavjeta su dva citata, jedan iz 1. Timotejeve (o podložnosti žena koje trebaju šutjeti i biti pokorne svom čovjeku) i Isusovo učenje o obitelji iz Lukina evanđelja: “Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik!” (Luka 14: 26). Fundamentalistički sljedbenici katoličkog kulta morali bi razmotriti i starozavjetne i novozavjetne citate, jer u Katekizmu Katoličke crkve izrijekom se navodi da taj kult prepoznaje oba zavjeta kao vrijedeće. Štoviše, čak i sam Isus u Novom zavjetu kaže da nije došao ukinuti Stari zavjet: “”Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti.Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude.” (Mt. 5:17-18). Tko ne vrši ili druge nauči da ne vrši starozavjetne zapovijedi – po Isusovim riječima neće se naći u kraljevstvu nebeskom: “Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom. A tko ih bude vršio i druge učio, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom.” (Mt. 5:19). Prema tome, sljedbenici katoličkog kulta moraju vršiti sve što Stari zavjet nalaže. Tako, primjerice:

   “Ako čovjek naiđe na mladu djevicu koja nije zaručena te je pograbi i s njom legne, pa budu uhvaćeni na djelu, tada čovjek koji je s njom ležao neka djevojčinu ocu dade pedeset srebrnika. A budući da ju je oskvrnuo, neka je uzme za ženu da je ne može pustiti dok je živ.” (Pnz 22:28-29).

   Što se tiče Novog zavjeta, i on sadrži mnoge današnjem društvu posve neprihvatljive stvari. eksplicitno dopušta ropstvo, čak apostol Pavao odvraća robove od nastojanja da postanu slobodni. To po njemu nije bitno, jer je (kao i Isus) apokaliptični prorok koji je držao da je kraj svijeta sasvim blizu, pa nema potrebe za tim: “Jesi li pozvan kao rob, ne brini se; nego, ako i možeš slobodan postati, ostani radije! Jer koji je pozvan u Gospodinu kao rob, slobodnjak je Gospodnji; tako i koji je pozvan kao slobodnjak, rob je Kristov. (1. Kor. 7:21,22). “Koji su pod jarmom, robovi, neka svoje gospodare smatraju svake časti dostojnima da se ne bi pogrđivalo ime Božje i nauk” (1. Tim. 6:1).

   Žene u Novom zavjetu trebaju šutjeti, primati pouke i rađati djecu, žele li biti spašene: “Žena neka u miru prima pouku sa svom podložnošću. A spasit će se rađanjem djece ako ustraje u vjeri, ljubavi i posvećivanju, s razborom. (1. Tim. 2:11,15). “Kao u svim Crkvama svetih, žene na sastancima neka šute. Nije im dopušteno govoriti, nego neka budu podložne, kako i Zakon govori. Žele li što saznati, neka kod kuće pitaju svoje muževe jer ružno je da žena govori na sastanku” (1. Kor. 14:33b-35).

   Isusovo učenje o miru i obitelji je također potpuno drukčije od onog kakvim ga predstavljaju suvremeni apologeti: “Ne mislite da sam došao mir donijeti na zemlju. Ne, nisam došao donijeti mir, nego mač. Ta došao sam rastaviti čovjeka od oca njegova i kćer od majke njezine i snahu od svekrve njezine; i neprijatelji će čovjeku biti ukućani njegovi. “Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan!” (Mt 10:34-37).

 3. o ovakvim stvarima ne bi smio narod sam pricati i objasnjavati, za to sluze teolozi i svecenici. ovi citati mogu biti uzeti iz konteksta teksta ili pogresno prevedeni. a uostalom ako trazis zlo naces ga u Bibliji bilo kojoj lektiri a pogotovo ako trazis na internetu

Odgovori