Pretraga

Pogledajte ove uznemirujuće citate koje učenici čitaju u lektiri: Nećete vjerovati u kojoj se knjizi nalaze

A- A+

Neki roditelji ne slažu se sa sadržajem koji se njihovoj djeci nameće kao lektira. Smatraju da truje njihovu djecu koja bi bez takvih priča i knjiga živjela puno sretnija i slobodnija od loših misli. Nakon što se o ovoj temi ponovno govorilo u jednoj emisiji, ekipa News Bara pronašla je još neke uznemirujuće citate iz lektire koje školarci čitaju.

Foto: srednja.hr

Oko lektire se uvijek podiže burna rasprava. Što će djeca čitati i tko će to odrediti? Odjednom svi postaju stručnjaci, a mnogima smeta sadržaj koji je školarcima obvezan za čitanje.

https://www.facebook.com/maxportal.vijesti/videos/718900868233651/

Ekipa NewsBara okupila je citate iz jedne lektire koji im se čine neprimjerenima za djecu. Da stvar bude gora, knjiga iz koje su izvučeni ovi citati je Biblija.

Izdvojeni članak

Dok se ostali prepiru oko Judite u lektiri, jedan grad odlučio je krenuti sa svojim reformom obrazovanja

Izdvojili su retke koji promiču patrijarhat i ubijanje. Nisu demokratski, a bome ni moralni.

“Ja ne dopuštam ženi ni da poučava ni da gospoduje čovjeku. Nek se dakle drži u šutnji.” (1. Timoteju 2: 12)

“Zato idi, i pobij Amalika, i zatri kao prokleto sve što god ima; ne žali ga, nego pobij i ljude i žene i djecu i što je na sisi…” (1. Samuelova 15: 3)

“Blažen koji zgrabi i smrska o stijenu tvoju dojenčad!” (Psalam 137: 9)

“Kad čovjek proda svoju kćer za ropkinju, neka se ona ne oslobađa kao muški robovi.” (Izlazak 21: 7)

“A kad mu je pružila da jede, on je uhvati rukom i reče joj: “Dođi, sestro moja, lezi sa mnom! (…) Ali je on ne htjede poslušati, nego je svlada i silova je.” (2. Samuelova 13:11, 14)

“Stoga svu mušku djecu pobijte! A ubijte i svaku ženu koja je poznala muškarca! A sve mlade djevojke koje nisu poznale muškarca ostavite na životu za se.” (Brojevi 31: 17)

“Imam, evo, dvije kćeri s kojima još čovjek nije imao dodira: njih ću vam izvesti pa činite s njima što želite” (Postanak 19:8)

Izdvojeni članak

[ŠKOLSKA LEKTIRA] Nakon 20 godina, mijenja se popis lektira: Ovo su novi naslovi

“Jer ona se još gorem bludu predala, opominjući se dana svoje mladosti kad se u Egiptu bludu odavala, uspaljujući se za razvratnicima kojima muška snaga bijaše kao u magaraca, a izljev kao u pastuha.” (Ezekiel 23: 19)

“Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik!” (Luka 14: 26)

Iako se ekipa NewsBara ovim tekstom narugala onima koji se protive nekim knjigama, poanta je na mjestu. I Sveta knjiga ima nekih problematičnih dijelova. Stoga, ako vjeroučitelji tvrde da takve probleme rješavaju kontekst i škola u kojoj se djeci sve objašnjava, u čemu je onda problem s ostalom “problematičnom” lektirom i činjenicom da se o njoj u školi jednako razgovara kao i o Bibliji?

Copy link
Powered by Social Snap