Pretraga

Pokušajte riješiti ovaj matematički zadatak za treći razred osnovne

A- A+

‘Matematički klokan’ dugogodišnje je međunarodno natjecanje na kojem je jučer sudjelovalo 6 milijuna i 850 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola iz 55 zemalja svijeta. Među njima su se našli i hrvatski učenici, raspoređeni u sedam skupina. U nastavku vam donosimo neke od matematičkih zadataka za treći, šesti i sedmi razred osnovne škole.

S ciljem popularizacije i motiviranja učenika za učenje matematike, po 17. put je jučer održano natjecanje ‘Matematički klokan’, kojeg organizira međunarodna udruga ‘Klokani bez granica’. Približno u isto vrijeme je krenulo u 55 svjetskih zemalja, a među njima i u Hrvatskoj.

Najmlađe skupine, Pčelica i Leptirić pišu 12 zadataka 60 minuta, dok ostalih pet starijih grupa rješava po 24 zadatka 75 minuta.

Za vas smo izdvojili neke, koji i nisu nimalo banalni uzmemo li u obzir da su za treći te šesti razred osnovne.

Jedan od zadataka za treći razred iz kategorije Leptirići.

Tijekom tri dana mačak Duje lovio je miševe. Svaki sljedeći dan uhvatio je 2 miša više nego prethodnog dana. Treći dan Duje je ulovio dva puta više miševa nego što ih je ulovio prvi dan. Koliko je ukupno miševa ulovio Duje tijekom ta tri dana?

A) 12

B) 15

C) 18

D) 20

E) 24

Zadatak iz skupine Benjamin za VI. i VII. razred osnovne.

Vlak ima 12 vagona. Svaki vagon ima isti broj kupea. Marko putuje u trećem vagonu, odnosno u 18 kupeu od lokomotive. Ivana putuje u 7. vagonu, odnosno u 50. kupeu od lokomotive. Koliko kupea ima svaki vagon?

A) 7

B) 8

C) 9

D) 10

E) 12

Rezultate nam pošaljite u komentaru.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap