Pretraga

Posljednji je tjedan praznika: ‘Nedostaje mi nervoza prije testa i učenje do kasno u noć’

A- A+

Službeno je nova školska godina počela 1. rujna, a nastavna započinje već za tjedan dana. To bi značilo da su ovi dani posljednji dani odmora i ljetnih praznika za preko četiristo tisuća hrvatskih školaraca. Devetero njih otkrilo nam je kako se osjećaju tjedan dana prije početka nastave te što očekuju od nove školske godine.

Foto: Feliphe Schiarolli on Unsplash

Jednima su dani uoči početka nastave najstresniji u godini, a drugima su praznici već prisjeli i jedva čekaju da se vrate u školske klupe – sažeto se tako mogu opisati osjećaji učenika u tjednu prije početka nove nastavne godine.

Lucija, X. gimnazija ‘Ivan Supek’

Izdvojeni članak

Školski kalendar s praznicima za 2019./2020. godinu

Meni je užasno dosadno na praznicima i jedva čekam školu i to ne samo zbog društva, općenito volim školu i volim učiti, a očekujem naravno da će biti bolja od prethodne. Praznike sam provela s obitelji na moru i čitajući knjige. Ove zadnje dane praznika provodim kod bake i s prijateljima te pratim događanja vezana uz predsjedničke izbore. Jedva se čekam vratiti na nastavu, naravno zbog prijatelja, ali i zbog toga što volim profesore, volim učiti nove stvari i jednostavno su mi nedostajali taj miris školskih klupa, nervoza prije testa iz kemije, učenje do kasno u noć… iako se to čini nevjerojatno.

Dea, XVIII. gimnazija Zagreb

Osjećam tjeskobu i stres, nemam ni trunčicu entuzijazma u sebi, očekujem jednako loše rezultate kao i u prethodnom razredu. Očekujem suze i negativu, trošenje novaca na instrukcije svaki tjedan i hrpu neispravljenih jedinica unatoč konstantnom radu i učenju. Ne očekujem ništa dobro i neću lagati. Cijele praznike sam provela uglavnom svirajući i crtajući, kada krenem u školu neću moći raditi stvari koje volim i cijelo vrijeme ću trošiti na štrebanje i bubanje nebitnih informacija napamet, te na instrukcije iz tri predmeta. Profesori u školi nabijaju neki tempo koji ne mogu pratiti; ne želim kriviti samo profesore, ali većina ih je tu samo zbog plaće, a ne da bismo nešto zapravo naučili. Mislim da ih je samo briga za ugled škole ili one koji će položiti maturu odličnim ocjenama, ići na natjecanja i upisati medicinu ili neki drugi visoki studij. Ukratko, osjećam previše stresa, panike, tjeskobe, tuge, nemam vremena za sebe, aura u školi je toksična, na satu radimo jedno na testu je drugo, nije mi lijepo i zato mi je mrsko krenuti opet i prolaziti kroz taj ‘pakao’. Znam da se jako puno učenika, nažalost, može poistovjetiti ovom porukom.

Josipa, III. gimnazija Osijek

Izdvojeni članak

Najpopularniji gadgeti za lakši i zabavniji početak škole

Teško mi padaju zadnji dani praznika, ali znam da nisam jedina pa mi je lakše. Sada ću krenuti u prvi razred srednje škole pa me pomalo hvata nervoza, ali toplo se nadam da će sve proći kako treba. Poručujem svima da se dobro naspavaju dok još mogu, pogotovo osobama kojima nastava u jutarnjoj smjeni počinje u sedam ujutro, kao što je to kod mene slučaj. I ako krećete u prvi razred srednje škole, kao i ja, i ako se bojite upoznavanja novih ljudi, sjetite se da niste sami u toj situaciji i da su svi oko vas jednako uplašeni.

Zana, Druga ekonomska škola Zagreb

Osjećam napetost i stres jer ne volim ići u školu i povučena sam osoba. Inače imam tjeskobu i teško se upuštam u nova društva. Od malena sam dosta osjetljiva i čudna. Ne podnosim osobe koje su dvolične i koje manipuliraju s drugima. Imam četiri naj frendice, a ostatak su samo ‘prijatelji’, kako bi se reklo poznanici. U srednjoj školi nemam baš prijatelja, imam samo jednu frendicu, ali se ne družimo puno. Inače se ne mogu skoncentrirati na učenje i nemam baš najbolje ocjene, iako bih se voljela upisati na Učiteljski fakultet. Ne znam zašto, ali svaki put kad završe ljetni praznici osjećam jaku napetost prije početka škole.

Jasmina, Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci

Izdvojeni članak

Evo što nam je mala Nera poručila za početak škole

Zadnjih par mjeseci zna biti dosta iscrpljujuće uz sve ispite i natezanje ocjena. Puno je to stresa. I onda dođemo na praznike, prvih par tjedana sam ‘bingewatchala’ par serija, ali i to s vremenom dosadi. Također volim čitati knjige, tak da mi je i to dosta vremena uzelo, malo ljetovanja na moru i prošlo je već mjesec i pol dana. Meni nije toliko mrsko vratiti se u školu jer znam da mi treba za život i da su tamo ljudi koji me pripremaju za život i daljnje obrazovanje. Uvijek krećem jako energetično u novu školsku godinu da na početku prikupim dobre ocjene tako da se kasnije dok sam umorna od svega mogu malo ‘opustiti’, to mogu svima preporučiti kao mali savjet, jer lakše je raditi dok je manje posla i dok ste odmorni nego dok imate deset lekcija i tjedan dana bez da ste dovoljno spavali. Također jedva čekam vidjeti se s prijateljima, da se opet družimo i zezamo.

Monika, Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica s pravom javnosti

Tjedan dana prije početka nove školske godine osjećam se uzbuđeno jer krećem u prvi razred srednje škole. Voljela bih još koji tjedan praznika, ali i ovako je dobro. U osnovnoj školi me baš i nije veselio povratak u školi. No sad sam jako uzbuđena. Preko WhatsAppa sam napravila grupu u koju sam dodala većinu cura koje su isto sada upisale srednju koju sam ja pa se preko poruka bolje upoznajemo. U subotu su objavili popis razreda, ja sam 1.b. Sada što je početak školske godine bliže mene je više strah. Bojim se hoću li se uklopiti u novu školu i novi razred hoću li naći nove prijateljice i kakvi će nam biti profesori. Što očekujem od nove školske godine? Očekujem se uklopiti u novi razred naći nove prijateljice prihvatiti nove profesore i da će biti više gradiva još očekujem da nam torbe neće biti preteške kao u osnovnoj.

Rafael, Srednja škola ‘August Šenoa’ Garešnica

Izdvojeni članak

[INTERVJU] Brezak Stamać uoči ‘Škole za život’: Na Loomenu sam bila jednom, to je gubitak moga vremena

Veselim se početku škole jer ću barem imati što za raditi i vrijeme će mi brže prolaziti. Praznici su bili dobri. Dovoljno dugi da se odmorimo od nastave i ponekih predmeta te da napunimo baterije za nove školske pobjede. Možda sam jedan od rijetkih koji smatra da je razdoblje škole nadasve zanimljivo, no ironično je da najmanje zbog škole. Neki imaju treninge ponovno, svaki vikend im je zauzet glazbenim nastupima ili utakmicama, školske aktivnosti kao primjerice LiDraNo, sportovi ili pak pripremanje za natjecanje u nekom predmetu. Tu su uključeni i razni hobiji: odlazak na pub kvizove, redovito praćenje sportskih liga ili odlazak na utakmice vašeg omiljenog sportskog kluba kao gledatelj. Sve u svemu, zanimljivo je biti učenik.

Patrik, Poštanska i telekomunikacijska škola Zagreb

Sad ću u prvi razred srednje škole i vrlo sam uzbuđen zbog novog društva. Očekujem da pokupim dobre ocjene na početku i da se upoznam s nekim boljim ljudima. Ove praznike sam proveo dosadno, putovao sam puno. A sad tjedan prije škole me malo nervoza hvata, ali proći će to dobro. Drago mi je opet krenuti na nastavu. Od nove školske godine očekujem da dobivam bolje ocijene i da zagrijem stolicu oko učenja. Nadam se da profesori nisu loši; prvo ih moram upoznati pa ćemo vidjeti.

Gabrijela, III. gimnazija Zagreb

Čim mi netko spomene školu – odmah u glavi stres! Zadnje dane praznika provodim ili gledajući serije po cijele dane ili izlazeći s prijateljima. Preko praznika sam i radila mjesec dana te sam si nešto i zaradila za sebe, a ostatak sam izlazila, išla na more kao i svaki drugi srednjoškolac. Ne bih željela krenuti u školu jer u trećem srednje se sve više spominje matura i moram učiti više jer želim upisati dobar fakultet. Posebno me plaše lektire koje će sve biti duge, a sve ćemo ih morati pročitati, jer kako kažu sve dolaze na maturi. Preko praznika sam čak čitala jednu od lektira, toliko sam se uspjela natjerati pa sam barem jednu riješila već u startu. Jedino što je dobro što ove godine dobivam predmet Sociologija za koji mislim da će me baš zanimati i za kojeg svi kažu da je zanimljiv.

Posljednji je tjedan praznika: ‘Nedostaje mi nervoza prije testa i učenje do kasno u noć’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap