Pretraga

Postoji nekoliko proširenja za e-Dnevnik: Pitali smo CARNET jesu li podaci učenika sigurni kad ih instalirate

Svoje ocjene, bilješke, izostanke i rasporede ispita većina učenika može provjeriti u sustavu e-Dnevnik. Sama platforma s godinama je napredovala, pa tako od ove školske godine učenici u e-Dnevniku mogu preuzeti i potvrdu o statusu školovanja. Uz ovaj ‘klasični’ e-Dnevnik, moguće je preuzeti i proširenje ‘e-Dnevnik Plus’ koje učenicima, na primjer, računa prosjeke ocjena. Nedavno je i jedan roditelj osmislio softver koji roditeljima na e-mail direktno može slati svaku promjenu ocjena ili ispitnih termina djece. Zbog toga smo pitali CARNET jesu li ta proširenja sigurna i provjeravaju li ih.

e-dnevnik nova aplikacija

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Jedan je roditelj nedavno napravio novo proširenje e-Dnevnika naziva e-Dnevnik-bot. Kako je pisao portal Bug, nova nadogradnja roditeljima može poslati obavijesti putem podržanih kanala, poput e-maila, Discorda, Telegrama ili Slacka. Te obavijesti obuhvaćaju nove ocjene učenika, promjene ispitnih termina i slično. Već dulje vrijeme postoji e-Dnevnik Plus, alat koji učenicima, između ostalog, računa prosjeke ocjena.

Budući da školska ocjena ne mora biti aritmetička sredina svih unesenih ocjena, na e-Dnevniku prosjeke nije ni moguće vidjeti. Tako učenicima ta nadogradnja olakšava približno računanje zaključne ocjene. Kako komentiraju navedena proširenja i jesu li podaci koji se daju instaliranjem tih dodataka sigurni, pitali smo CARNET.

‘Proširenja ne mogu naštetiti podacima koji su upisani u e-Dnevnik’

– CARNET brine o sigurnosti podataka i cjelokupnog sustava kako bismo osigurali da korisnik dobije pristup onim podacima na koje ima pravo sa svojim elektroničkim identitetom. Ne provodimo testiranja proširenja, a u slučaju kada je to opravdano moguće je poduzeti određene mjere kojima bismo ograničili rad proširenjima poput ovog opisanog, kazali su nam iz CARNET-a.

Proširenje e-Dnevnik Plus, rekli su nam iz CARNET-a, nije službeno CARNET-ovo proširenje te oni za korištenje preporučuju isključivo službene aplikacije e-Dnevnik za nastavnike i e-Dnevnik za učenike i roditelje, koji su dostupni i kao mobilne aplikacije. Zabrinutosti da proširenja ugrožavaju podatke učenika ili roditelja, otkrili su iz CARNET-a, nema.

– Proširenja i alati instaliraju se lokalno na računalo korisnika i prikazuju podatke na koje korisnik ima pravo sa svojim elektroničkim identitetom. Proširenja ni na koji način nemaju mogućnost mijenjati niti dodavati podatke u sustavu te stoga ne mogu naštetiti podacima koji su upisani u e-Dnevnik, objasnili su nam iz CARNET-a.

Izdvojeni članak
matura matematika

Promjene na B razini Matematike pogoršale ocjene: ‘Upitno je koliko su zadaci primjereni učenicima strukovnih škola’

‘Roditelj na istom sučelju može dobiti uvid u podatke za svako dijete’

Što se tiče novog proširenja koji roditeljima šalje obavijesti o novostima u e-Dnevniku svoje djece, CARNET nam je ponovno napomenuo da se alat instalira lokalno na uređaj korisnika te, nakon što se korisnik prijavi sa svojim elektroničkim identitetom, omogućava mu dohvat podatka iz e-Dnevnika. U članku portala Bug roditelj koji je napravio novo proširenje rekao je kako službena aplikacija e-Dnevnika nije prilagođena roditeljima s više djece. Za svako dijete, prema njegovim riječima, potrebno je ručno prijavljivanje i zatim odjavljivanje, što roditeljima otežava da budu u toku s događajima svoje djece u školi. CARNET je navedene primjedbe demantirao.

– S obzirom na to da se spominje problematika roditelja koji imaju dvoje i više djece, naglašavamo kako e-Dnevnik za roditelje omogućava roditelju da na istom sučelju može dobiti uvid u podatke za svako dijete. Bitno je da se roditelj u aplikaciju prijavi s ulogom roditelja putem sustava e-Građani. Naša preporuka je da roditelji koriste mobilnu aplikaciju u kojoj će imati pristup svim podacima i novostima poput novih ocjena, izostanaka i ispita za svako dijete te se neće morati prijavljivati svaki put, nego će im prijava ostati aktivna, istaknuli su iz CARNET-a.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski esej a 2022

Umjetna inteligencija riješila je višu razinu mature iz Hrvatskog: Ocjena nas je malo zatekla

‘Naša preporuka je da se roditelji prijavljuju u sustav s ulogom roditelja’

Ovdje se pojavljuje još jedan problem, a to je da se roditelji u e-Dnevnik prijavljuju identitetom svojih učenika. Kako bi roditelj koristio e-Dnevnik za roditelje, za to treba imati pristup platofrmi e-Građani. Iz CARNET-a su nam rekli da je pregled ocjena moguć nakon što razrednik u e-Dnevniku unese OIB roditelje te mu omogući prijavu u aplikaciju.

– Naša preporuka je da se roditelji uvijek prijavljuju u sustav s ulogom roditelja, a razrednicima savjetujemo da na početku školske godine odmah na prvom roditeljskom sastanku roditelje upoznaju s mogućnošću korištenja e-Dnevnika za roditelje. Jedan dio roditelja koristi podatke svoje djece za prijavu u aplikaciju, poručili su iz CARNET-a.

Takva prijava za roditelja važna je jer se u e-Dnevniku za roditelje, što nije slučaj u onom za učenike, ocjene prikazuju s vremenskim odmakom od 48 sati. Razlog tome su, naglasili su iz CARNET-a, pedagoški razlozi. To je vrijeme u kojem učenik ima mogućnost upoznati roditelje s novim ocjenama i bilješkama.

– Neovisno o tome koriste li roditelji alat koji ste spomenuli ili proširenje e-Dnevnik plus, pri korištenju sustava s ulogom roditelja oni nemaju mogućnost dobiti informaciju o novoj ocjeni dok ne istekne rok od 48 sati od unosa ocjene. Također, u e-Dnevniku je uklonjen prosjek ocjena uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja. Zaključna ocjena iz nastavnoga predmeta na kraju nastavne godine ne mora proizlaziti iz aritmetičke sredine upisanih ocjena, osobito ako je učenik pokazao napredak u drugom polugodištu. Zbog navedenog i iz pedagoških razloga prosjek ocjena je uklonjen iz sustava e-Dnevnik, zaključili su iz CARNET-a.

e-dnevnik nova aplikacija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap