Pretraga

Povratak kažnjavanja batinama u Hrvatske škole – da ili ne? Evo što o tome misle naši čitatelji

A- A+

Ovih je dana u medijima osvanula vijest kako se u tri teksaške škole ponovno uvodi fizičko kažnjavanje za neposluh. Škola time planira poboljšati ponašanje učenika, a tako će biti kažnjavani samo oni čiji roditelji to dopuste. U anketi smo čitatelje portala srednja.hr pitali smatraju li da bi se ovakva metoda kažnjavanja trebala vratiti i u hrvatske škole, čemu se većina ipak protivi.

Batina u školama| Foto: Flickr

Iako u članku 19. Konvencije o pravima djeteta stoji kako bi država trebala poduzeti sve ‘zakonodavne, upravne, socijalne i prosvjetne mjere da zaštite dijete od svakog oblika tjelesnog ili duševnog nasilja’, taj je članak odlučila prekršiti američka savezna država Texas. Naime, u tamošnje se tri škole vraća fizičko kažnjavanje za neposluh.

Izdvojeni članak

Amerikanci u škole vraćaju tjelesno kažnjavanje, a batina s kojom će udarati učenike uopće ne izgleda bezazleno

Učenici će za svaki prekršaj biti udareni jednom, drvenom batinom. Fizički će tako moći biti kažnjena samo djeca čiji roditelji prethodno za to školskom osoblju daju dopuštenje. I dok se Nacionalno udruženje školskih psihologa ovakvom načinu kažnjavanja protivi, u ovim školama smatraju da bi moglo biti efikasnije od obične kazne produljenog boravka u školi. Kako bi pratili utjecaj na ponašanje učenika, škole planiraju bilježiti svaki udarac, pa će na kraju godine procijeniti koliko je mjera koristila u poboljšanju ponašanja.

Mlađi možda ne pamte, ali današnji roditelji sjećaju se vremena kada je fizičko kažnjavanje učenika za neposluh postojalo i u Hrvatskim školama. Stoga smo vas pitali: ‘Mislite li da bi u hrvatske škole trebalo vratiti kažnjavanje batinama?’

U anketi je svoj glas dalo 409 naših čitatelja, a većina, njih 70,66 posto smatra da fizičko kažnjavanje ne bi trebalo ponovno uvesti u škole. Ipak, 24,45 posto čitatelja, čini se, smatra da se radi o dobroj odgojnoj metodi koju treba vratiti u škole. Ostatak, 4,89 posto glasača izjasnio se kako nije siguran oko toga je li fizičkom kažnjavanju za neposluh mjesto u školama.

Copy link
Powered by Social Snap