Pretraga

Povratak u klupe: ‘Nadam se da će se profesori prilagoditi učenicima od kojih se traži da se prilagode njima’

A- A+

U većini županija oni učenici koji su do sada bili na online nastavi vratili su se u klupe. Među prvima su takvu odluku donijele one s najviše stanovnika, Grad Zagreb i Splitsko-dalmatinska. U anketi smo čitatelje pitali podržavaju li odluku o povratku učenika u klupe u Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebu. Uvjerljiva većina je, iznenađujuće, rekla kako još nije vrijeme za to. Mnogi učenici žale se na povećan broj ispita nakon povratka u škole.

Ilustracija: Pexels

Nakon najave da se u Zagrebu svi učenici vraćaju u škole od ovog ponedjeljka, istu odluku u četvrtak je donijela Splitsko-dalmatinska županija. Tada smo na portalu pokrenuli anketu s pitanjem ‘Podržavate li povratak svih učenika u škole u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji?’.

Većina u anketi ne podržava povratak u školu

U anketi je do trenutka pisanja ovog teksta 10. svibnja u 15:45 sudjelovalo 7.966 čitatelja. Iako se u javnom prostoru često ističe kako su učenici jedva dočekali povratak u školu, čini se da to ne vrijedi za sve. Uvjerljiva većina sudionika ankete, njih preko 82%, rekla je kako ne podržava odluku Zagreba i Splitsko-dalmatinske oko povratka đaka u školu. Tek 14,5% čitatelja podržava odluku SDŽ i Grada Zagreba i stava je da je bilo vrijeme da se đaci vrate u škole. Ostatak sudionika ankete, oko tri posto, kaže kako im je svejedno održava li se nastava online ili uživo u školi.

– Mislim da nije još bilo vrijeme da se vratimo u školu, zato što se tek nedavno počeo smanjivati broj zaraženih, trebali su još čekati. Vjerujem da je većina u vašoj anketi tako glasala to zbog istog tog razloga, prenaglo se dogodilo, jedan tjedan su online bili skoro svi, a drugi tjedan svi u školi, kaže nam Marko, učenik trogirske Srednje strukovne škole Blaž Jurjev Trogiranin.

Mnogi učenici žale se kako im je za ovaj tjedan najavljen popriličan broj ispita, budući da ih dio nastavnika nije želio provoditi u online okruženju.

– Imamo dosta ispita sad, mislim da su nam to namjestili jako naglo s obzirom na situaciju da nas nisu htjeli ispitivati online. Volio bih da se vratimo ponovo na online nastavu jer se jako teško nositi sa svim obvezama s obzirom na to da se bliži kraj školske godine i korona je zakomplicirala stvari, zaključuje Marko.

Nekima nedostajalo druženje u školi

Njegova vršnjakinja s drugog kraja Hrvatske, Dora Janja iz V. gimnazije u Zagrebu, suprotnog je stava.

– Mislim da je bilo vrijeme da se većina učenika vrati na nastavu uživo jer se tijekom online nastave teže usvaja gradivo i učenici općenito manje uče. Osim toga, nedostaje nam socijalni život i druženja u školi s prijateljima, Dora Janja.

Zamolili smo ju i da prokomentira rezultate ankete prema kojima većina ne dijeli njeno mišljenje.

– Mislim da je tako zato što su nam brojevi zaraženih u državi i dalje veliki. U jednu ruku se slažem jer se broj zaraženih i nije baš pretjerano smanjio, a u drugu ruku mi je drago da smo ponovno u školi, isključivo zbog druženja, veli Dora Janja.

I njene školske kolege dočekalo je pregršt ispita.

– Imamo, ali mom razredu je još u redu s obzirom na to kako je drugima u mojoj školi. Imaju previše ispita u premalo vremena jer su profesori odgađali pisanje ispita sve dok se učenici ne vrate uživo u školu. Mislim da za to nije bilo potrebe, pogotovo za predmete poput geografije i povijesti. Nadam se da će se i profesori malo prilagoditi učenicima od kojih se traži da se prilagode njima, iako mislim da nam većina, uz neke iznimke, ipak neće izaći ususret, zaključuje Dora Janja.

Povratak u klupe: ‘Nadam se da će se profesori prilagoditi učenicima od kojih se traži da se prilagode njima’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap