Pretraga

Pozitivac godine Đikić poslao važne poruke mladima, a sveučilišnim faraonima poručio da je vrijeme da se maknu

A- A+

Priznati hrvatski znanstvenik Ivan Đikić već je drugu godinu zaredom, prema izboru čitatelja portala Index.hr, proglašen najpozitivnijom osobom godine. Tom je prigodom uputio poruku svima u Hrvatskoj i posebno naglasio kako će 2018. godina biti godina velikih reformi u obrazovanju, ali ne administrativnih, već reformi u glavama onih koji provode obrazovanje. Uputio je poruke učenicima, ali i mladim znanstvenicima te poručio da im se mora osloboditi prostor kako bi mogli donijeti vjetar promjene, nova znanja te novi stil ponašanja, ophođenja i odgovornosti.

Ivan Đikić | Foto: Screenshot Youtube

Čitatelji portala Index.hr već su drugu godinu zaredom prepoznali našeg međunarodno priznatog znanstvenika Ivana Đikića kao najpozitivniju osobu godine. Tom prigodom, Đikić se čitateljima obratio video porukom, svima zaželio osobni i poslovni boljitak u 2018. godini te poslao važne poruke svima u Hrvatskoj.

‘2018. bit će ozbiljna godina nužnih reformi u glavama onih koji provode obrazovanje’

Mladima je poručio kako je 2018. ozbiljna godina u kojoj će nužne biti velike reforme u obrazovanju.

– Ne mislim na administrativne reforme, nego reforme u glavama i ciljevima onih koji provode obrazovanje. Pri tome mislim da su učenici, njihovo zadovoljstvo, znanje i vještine koje stječu, puno važniji nego ocjene ili akademski, papirni zapisi koji definiraju što djeca trebaju znati, kazao je Đikić i pritom istaknuo važnost onoga što učenici imaju u sebi, a to su njihovi talenti.

Izdvojeni članak

Đikić opalio packu sveučilišnim faraonima: Stariji od 65 vole svoje fotelje više od svega

U sferi znanosti, poželio je mladim znanstvenicima da se afirmiraju te da budu prepoznati zbog svojih kvaliteta te da dobiju mogućnost istaknuti se na vodećim pozicijama institucija, ali i sveučilišta u Hrvatskoj koja su pod paskom sveučilišnih faraona.

– Danas u Hrvatskoj postoji jedan generacijski raskol i sukob, gdje ljudi s više od 60 godina vode većinu institucija i sveučilišta, naglasio je i dodao kako je potrebno da se oni maknu te da ostave slobodno mjesto mladima koji dolaze i koji donose nove vjetrove, nove tehnologije, nova znanja i novi stil ponašanja, ophođenja i odgovornosti.

‘Obveza znanstvenika je i društveni angažman da bi se održala čestitost u znanosti’

Građane je pozvao na odgovornost da svojim glasom budu angažirani i natjeraju prvenstveno javne djelatnike da odgovaraju za ono što su obećali te za ono za što su izabrani. U takvom zajedničkom radu, Đikić Hrvatsku vidi kao uistinu bolju zemlju u kojoj će biti ugodno živjeti i u kojoj će mladi ostajati.

Izdvojeni članak

Ivan Đikić prestaje predavati i stvarati u Hrvatskoj: ovo su njegovi razlozi

Osvrnuo se i na proteklu godinu u kojoj je bio zamjetan njegov angažman oko problema plagiranja u hrvatskoj akademskoj zajednici, a koji je eskalirao slučajem bivšeg ministra obrazovanja Pave Barišića.

– Osim rada u laboratorijima, obveza znanstvenika jest i društveni angažman, pogotovo u pitanjima znanosti, obrazovanja i svih tema koje su važne da bi se održala čestitost u znanosti. Jer uistinu, bez kvalitetnog znanstvenog rada i etičkog i časnog ponašanja svih u toj sferi, znanost ne bi mogla ostvariti napredak i boljitak onoga čemu svjedočimo već 2000 godina, kazao je Đikić i ukazao na važnost angažmana znanstvenika i građana u 2017. koji su doprinijeli snažnim glasom protiv plagiranja kroz veliku peticiju.

Cjelovitu poruku Ivana Đikića pogledajte u videu:

Pozitivac godine Đikić poslao važne poruke mladima, a sveučilišnim faraonima poručio da je vrijeme da se maknu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap