Pretraga

Poznato koliko je prosvjetnih radnika dobilo drugu opomenu pred otkaz zbog COVID potvrda

A- A+

Nakon odluke o obveznim COVID potvrdama u školstvu, od 70.000 prosvjetnih radnika njih 150 odbijalo se testirati ili pokazati COVID potvrdu pri dolasku na radno mjesto. Nakon što su to odbijali sedam dana uzastopno, uručena su im prva upozorenja pred otkaz. Ovih dana neki su dobili i drugo upozorenje, no ne svi jer se većina ipak pristala testirati ili se cijepila ili preboljela koronu u međuvremenu. No, one koji su i dalje ustrajni u tome da ništa od toga neće raditi, uskoro bi mogao dočekati izvanredni otkaz.

Foto: Pixabay

Od 70.000 prosvjetnih radnika, nešto manje od 150 ovih je dana primilo i drugo upozorenje pred otkaz zbog nepoštivanja odluke o obveznim COVID potvrdama, piše N1. Nakon što je odluka stupila na snagu prije 15 dana, na početku se 150 ljudi odbijalo testirati ili pokazati COVID potvrdu pri dolasku u školu. Oni su, kako prenosi N1, nakon sedam dana dobili prva upozorenja pred otkaz, a neki od njih su posljednjih dana dobili i druga, nakon čega bi trebao uslijediti izvanredni otkaz.

– Bitno je manje onih koji su se odbijali testirati na početku iz više razloga. Jedan dio je da oni se sada prihvaćaju testirati, a drugi dio su oni koju su bili u međuvremenu zaraženi, odnosno preboljeli COVID, objasnila je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja za N1.

‘Najgora opcija je zaposliti nekoga bez odgovarajuće stručne spreme’

Ako do otkaza i dođe, pojavit će se i manjak prosvjetnih radnika na tržištu rada. Hitrec je objasnila koja bi se opcija u tom trenutku mogla iskoristiti.

– Najgora mogućnost je na to mjesto zaposliti nekoga tko nema odgovarajuću stručnu spremu. Ali jedno je bitno, a to je da nastava mora ići i važno je istaknuti da nema puno takvih nastavnika i da škole, zasada, normalno funkcioniraju, poručila je Hitrec za N1.

Izdvojeni članak

Sindikat otkrio kada očekuju prve otkaze u školama, propisuju se i kazne za nepoštivanje mjera

Učiteljica uredno predaje nastavu bez COVID potvrde i bez brzog antigenskog testa

Slučaj iz Područne škole u Lećevici ipak pokazuje kako, unatoč pravilima koja su na snazi, postoje iznimni slučajevi. Učiteljica te škole i dalje uredno predaje nastavu iako nema COVID potvrdu niti se testira.

– Nadamo se da će svi konačno prihvatiti činjenicu i novonastale okolnosti, a to je da se cijeli svijet bori s ovom pandemijom i da jedini učinkoviti model jesu testiranja i procijepljenost, rekao je Tomislav Đonlić iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije za N1.

Podsjetimo, prema dopisu Ministarstva obrazovanja upućenom ravnateljima, prosvjetarima koji krše odluku Stožera ravnatelj treba elektroničkom poštom poslati prvo upozorenje u kojemu obavještava djelatnika da žurno dostavi potvrdu ili test. Zaposleniku koji ne odgovori na traženo, upućuje se drugo upozorenje, a ono stiže nakon što zaposlenik sedam dana nije predočio potvrdu ili nalaz testa, niti je svoj izostanak s nastave opravdao drugim odgovarajućim načinom.

U tom upozorenju ravnatelj škole izriče upozorenje pred pokretanje postupka izvanrednog otkaza ugovoru o radu. Sindikati su već otkrili i koliko nastavnika nije smjelo ući u školu zbog nove mjere.

testiranje covid-19
Share via
Copy link
Powered by Social Snap