Pretraga

Pravobraniteljica: Ručnik na glavi ne samo da krši prava djeteta, nego mu i vrijeđa dostojanstvo

A- A+

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević kaže kako je profesorica koja je tražila učenike da prekriju glave ručnikom prilikom odgovaranja pokazala da u njih nema povjerenja. Smatra da ovakvim metodama ne samo da se krši pravo djeteta na kvalitetno obrazovanje, nego se vrijeđa i njihovo dostojanstvo. Kaže kako je imala još prijava slučajeva neprimjerenog i nepedagoškog ponašanja učitelja tijekom online nastave te zaključuje da učitelje treba dodatno educirati.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević | ilustracija: Ured pravobraniteljice, Unsplash

– Neugodno smo iznenađeni napisima u medijima prema kojima je profesorica tražila od učenika da tijekom online ispitivanja pokriju glavu ručnicima kako ne bi „varali“ tijekom odgovaranja. Ovakve metode smatramo neprimjerenima i nepedagoškim, te one ukazuju na nedostatak povjerenja profesorice u učenike i loše međusobne odnose na relaciji učenik-profesor koji bi trebali biti temelj za kvalitetnu nastavu, kažu iz Ureda pravobraniteljice.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević za srednja.hr je komentirala slučaj profesorice koja je učenike tražila da, za vrijeme odgovaranja putem online nastave, glave prekriju ručnikom kako bi bila sigurna da neće varati. Stav pravobraniteljice i više je nego jasan.

Izdvojeni članak

Zagrebačka profesorica naredila učenicima da glave tijekom ispitivanja prekriju ručnikom

– Ne samo da se ovakvim metodama krši pravo djeteta na kvalitetno obrazovanje nego se vrijeđa i njihovo dostojanstvo, poručuje Pirnat Dragičević.

Dobila još prijava: ‘Učiteljima treba dodatna edukacija’

Pravobraniteljica kaže kako ovaj slučaj, kao i drugi njoj prijavljeni nam slučajevi neprimjerenog i nepedagoškog ponašanja učitelja tijekom online nastave, ukazuju na to da je nužno više savjetovanja i educiranja profesora o mogućnostima i načinima provođenja online nastave i ispitivanja.

– Razumijemo da je riječ o novom i teškom izazovu i da mnogi nastavnici trebaju pomoć u tome, kažu iz Ureda pravobraniteljice.

Naglašavaju da Agencija za odgoj i obrazovanje ima kvalitetne stručnjake koji mogu pružiti dobru stručnu metodičku podršku nastavnicima, i u pogledu izvođenja nastave i u pogledu praćenja rezultata učenja te vrednovanja i ocjenjivanja učenika.

‘Potreban je stručni nadzor i nad online nastavom’

– U vezi s vašim upitom o tome kako bi trebalo provoditi ispitivanje u online nastavi, to je svakako pitanje za iskusne metodičare i za Agenciju za odgoj i obrazovanje. Vjerujem da bi savjetnici u Agenciji za odgoj i obrazovanje, a i mnogi izvrsni učitelji koji se uspješno nose s izazovima ocjenjivanja u online nastavi, mogli dati praktične odgovore na to, kaže Pirnat Dragičević.

Izdvojeni članak
online nastava

Zaboravite na ručnike: Profesor s Medicinskog pojasnio nastavnicima kako kontrolirati online ispit

Poručuje da je Agencija nadležna i za stručni nadzor nad odgojno-obrazovnim radom učitelja.

– Smatram i da je nužno osmisliti odgovarajući stručni nadzor i za vrijeme provođenja online nastave, među ostalim i zato da bi se izbjegle neugodne situacije poput opisane, zaključuje pravobraniteljica za djecu.

 

Pravobraniteljica: Ručnik na glavi ne samo da krši prava djeteta, nego mu i vrijeđa dostojanstvo
Share via
Copy link
Powered by Social Snap