Pretraga

Pravobraniteljica za djecu: ‘ellaOne mora biti dostupna maloljetnicama’

A- A+

Ne postoje stručni argumenti na temelju kojih bi bilo opravdano osobi mlađoj od 18 godina ograničiti izdavanje hitnog kontraceptiva ellaOne ili ga uvjetovati nazočnošću roditelja. Poručila je to pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić Hrvatskoj ljekarničkoj komori (HLJK) nakon što su je ovi zatražili za mišljenje o izdavanju spornih tableta.

srednja.hr

Izdvojeni članak

Pilula za dan poslije od danas bez recepta u Hrvatskoj

Podsjetimo, ministar zdravlja Siniša Varga ljekarnama je nedavno uputio poseban Protokol pri izdavanju ellaOne tablete koji je Hrvatska ljekarnička komora izradila nakon zaprimanja dopisa Hrvatskog katoličkog liječničkog društva. Prema njemu, ljekarnik tabletu ne smije prodati maloljetnicama bez pratnje roditelja dok od punoljetnih žena mora zatražiti niz osobnih podataka o spolnom ponašanju, mjesečnom ciklusu i prethodnom korištenju kontracepcije.

– (Ne)dostupnost kontraceptivnih sredstava je zadiranje u reproduktivna prava žena. Budući da je reprodukcija tj. začeće, trudnoća i porod stanje imanentno isključivo ženama, koje o tom odluku donose autonomno, svako ograničenje donošenja odluke o tom pravu predstavlja diskriminaciju temeljem spola. Konkretno, u ovom slučaju Hrvatska ljekarnička komora svojim Protokolom vezanim za način prodaje ellaOne kontracepcijskog sredstva tzv. “tablete za dan poslije” ograničava slobodu pristupa ovom medicinskom proizvodu zajamčenu Uredbom EZ br. 726/2004, ujedno izravno diskriminirajući žene u fertilnoj dobi, suprotno Direktivi vijeća 2004/113/EZ i Zakona o ravnopravnosti spolova, stav je pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić od prije mjesec dana.

Nakon toga, HLJK, točnije njezin predsjednik Mate Portolan, je poslala upit o istoj temi i pravobraniteljici za djecu Ivani Milas Klarić. Ona, također, nije našla pravna uporišta koja bi opravdala Protokol, ali je za mišljenje upitala i struku.

– Hrvatsko društvo za endokrinologiju i humanu reprodukciju Hrvatskog liječničkog zbora te Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju dostavilo nam je iscrpan, stručno argumentiran odgovor i mišljenje prikazano s regulacijskog, stručnomedicinskog i javnozdravstvenog aspekta. Istaknuto nam je da je primjena ellaOne pogodna za sve žene reproduktivne dobi, uključujući adolescentice, te da ne postoje stručni argumenti na temelju kojih bi bilo opravdano osobi mlađoj od 18 godina ograničiti izdavanje ili ga uvjetovati nazočnošću roditelja, ističe Milas Klarić, a prenosi Jutarnji list.

Pravobraniteljica za djecu: ‘ellaOne mora biti dostupna maloljetnicama’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap