Pretraga

Pred učenicima je zanimljivo natjecanje iz fizike i matematike: Smiju koristiti internet i knjige, imaju 7 dana za rješavanje

A- A+

Lani su zbog epidemije otkazana natjecanja učenika u znanju pa su entuzijastični studenti, od kojih je većina bila s Fizičkog i Matematičkog odsjeka PMF-a, organizirali natjecanje Šesterokut. Natjecanje će se održati i ove godine, a koncept je poprilično zanimljiv i razlikuje se od drugih natjecanja u znanju. Naime, učenici će imati sedam dana da pošalju rješenja zadataka, a prilikom rješavanja imaju potpunu slobodu i mogu koristiti izvore poput interneta i knjiga.

Foto: srednja.hr

Drugu godinu zaredom učenici imaju priliku sudjelovati u natejcanju iz fizike i matematike pod nazivom Šesterokut. U ponedjeljak točno u podne na web stranici istog naziva bit će obavljeni svi zadaci iz oba predmeta, a bit će dostupni svima. Ovo natjecanje ima potpuno drugačiji koncept od onoga na kakva su učenici navikli. Natjecatelji na zadacima rade koliko žele u narednih sedam dana, rok za slanje rješenja je 17. svibnja minutu prije ponoći.

Sedam dana za slanje rješenja, smiju se koristiti internet i knjige

– Imaju sedam dana i tad moraju poslati svoja skenirana rješenja putem e-maila. Fizika i matematika se događaju istovremeno, i učenici biraju na kojem problemu će više ili manje raditi. Ono što želimo vidjeti je njihova intuicija, način razmišljanja i kako pristupaju nekom problemu. Na Šesterokutu ne postoji nadgledanje učenika, oni imaju potpunu slobodu. Želimo učenike što više približiti istraživačkom radu, kakav se inače susreće u znanosti. Radom u timovima, istraživanjem koristeći internet ili knjige, eksperimentirajući sa simulacijama, rješavaju problem onako kako to rade znanstvenici. Svi učenici srednjih i osnovnih škola imaju pravo na sudjelovanje, neovisno gdje se nalaze, a probleme mogu rješavati gdje god žele. Zadaci su pisani upravo s idejom istraživanja, upoznavanja učenika s novim idejama koje onda sami moraju istražiti. Želimo ih približiti znanosti. Uobičajena natjecanja to ne čine, i ona su daleko od toga kako izgleda fizika kad se njome bave fizičari. Želimo maknuti ograničenja i dati učenicima slobodu da rade i razmišljaju, kaže nam Filip Novkoski, jedan od pokretača natjecanja.

Već je objavljeni i primjer zadatka, a možete ga vidjeti u dokumentu pri dnu teksta.

Izdvojeni članak

Ako neće institucije, onda će mladi: Organizira se natjecanje iz fizike i matematike za učenike srednjih škola

‘Natjecanja mogu i moraju biti bolja’

Sudjelovanje na ovom natjecanju je besplatno, a učenici svoje timove mogu prijaviti do roka za slanje odgovora, dakle 17. svibnja, putem ove poveznice. Za sada se na natjecanje prijavilo tridesetak timova, a ograničenje u broju sudionika ne postoji.

Budući da su se natjecanja u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje ove godine održala, neka državna održavaju se još u svibnju, Filipa pitamo zašto bi se netko prijavio na Šesterokut.

– Naša poruka je da natjecanja mogu i moraju biti bolja. Cilj ovog natjecanja, a i naše udruge općenito, je učenicima dočarati kako to izgleda znanost. Primjerice, natjecanje iz fizike, koje se sastoji zadataka koji su slični onima u zbirkama, daleko je od toga kako fizika u stvarnosti izgleda. Kada rješavamo problem koji nitko prije nije riješio, nitko nas ne nadgleda, nitko ne pazi koliko vremena imamo, i koristimo apsolutno sve alate koje možemo naći. Želimo dati učenicima natjecanje koje je bolje, kvalitetnije i u isto vrijeme ih zainteresirati za probleme koje im nudimo. Želimo ih približiti znanstvenom i istraživačkom duhu, koji se rijetko susreće tijekom školovanja, veli Filip.

Ističe i kako na Šesterokutu nije bitno jesu li natjecatelji riješili deset ili tisuću zadataka prije natjecanja, oni su svima jednako dostupni.

– Uobičajena natjecanja u školi, nad kojima postoji određen monopol, gube na svojoj kvaliteti i stvaraju iskrivljenu sliku nekog područja, pogotovo kad se radi o prirodnim znanostima. Tu sliku želimo ispraviti, jer glavni cilj natjecanja je učiniti fiziku i matematiku dostupnu svima i zainteresirati što veći broj učenika, a tek nakon toga nagraditi najbolje, naglašava Filip.

Učenike očekuju i nagrade

Istoimena udruga, koja se sastoji od hrvatskih studenata i doktoranada fizike, sa sveučilišta u Zagrebu, Parizu, Cambridgeu, uspjela je prikupiti i nekoliko sponzora koji će učenicima dodijeliti i nagrade. Riječ je o bonovima za knjige, raznim pretplatama, pa čak i novčanim nagradama.

– Uz to, kao i prošle godine, dajem osobnu donaciju od 1.000 kuna za najbolji tim, kaže nam Filip i dodaje kako je jedan od sponzora, tvrtka Hashcode, također odlučila donirati 10.000 kuna za nagrade.

Na kraju otkriva kako je za ovu godinu natjecanje poprimilo i međunarodni karakter. Istovremeno se, naime, organizira i u Francuskoj.

– Francusko fizikalno društvo je prepoznalo ideju iza našeg natjecanja i naše inicijative te nam pomaže provesti Šesterokut u Francuskoj. Hrvatski i francuski učenici će rješavati iste zadatke. Rijetkost je da jedan ovakav događaj u Hrvatskoj primi takvu pažnju, i doprinosi ideji koju želimo prenijeti, a to je važnost suradnje u znanosti, zaključuje naš sugovornik.

U nastavku možete vidjeti primjer zadatka, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.75 MB]

Copy link
Powered by Social Snap