Pretraga

Prednosti školovanja kod kuće

A- A+

Školovanje kod kuće često je na meti kritičara jer djeca koja se tako školuju nemaju uobičajen kontakt s vršnjacima. No, najnovija istraživanja pokazuju da se u Americi trenutno kod kuće školuje između dva i pol i četiri milijuna djece. U Hrvatskoj školovanje kod kuće još uvijek nije potpuno omogućeno zakonom. Školovanje u vlastitoj kući postaje sve popularnije, pokazuju i najnovije brojke. Mnogobrojne teorije sve više pokazuju kako je školovanje kod kuće odlično za razvoj djeteta.

Učenje za život, a ne za školu

Naime, najnovija istraživanja pokazuju kako, unatoč početnim tvrdnjama da se djeca ne druže s vršnjacima, školovanje kod kuće ima drugu prednost. Djeca se druže s ljudima različite dobi, s članovima svoje obitelji od kojih uče neke stvari koje u školi ne bi mogli. Također, školovanje kod kuće odličan je način da se izbjegne pritisak vršnjaka u nekim negativnim stvarima, kao i da se djeca maknu od nasilja vršnjaka. Neki roditelji čak tvrde da je ovakav način učenja odličan jer djeca uče više za život. Ovakva vrsta školovanja od djece stvara prirodno dobre vođe.

Učenje kod kuće: izbjegavanje surove stvarnosti?

Razlozi za školovanje kod kuće su različiti, neki to rade iz osobnih uvjerenja, zbog vlastitih mogućnosti, materijalnog statusa ili religijskog uvjerenja. No, školovanje kod kuće ima i prednost stvaranja boljeg odnosa roditelja i djece. Na taj način roditelji mogu više i bolje sudjelovati u životu i razvoju svog djeteta. Upravo je na roditeljima da procjene: mogu li njihov djeca kod kuće izbjeći surovu stvarnost i učiti za život ili je za sve bolje da djeca u školi shvate neke osnove i na taj se način bolje organiziraju za život u društvu? 

Bilo kuda, znanje svuda!

Svaka vrsta školovanja ima svoje prednosti i mane. Ključno je shvatiti da je svako dijete koje ide u školu sretno jer može svakodnevno naučiti nešto novo. Mjesto na kojem se to dijete školuje nije toliko bitno dok god je školovanje kvalitetno. Dakle, možete učiti u klasičnoj školi, kod kuće, u šumi ili pod vodom. Mogućnosti su mnogobrojne, a najbitnije je znanje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap