Pretraga

Predsjednica Udruge ravnatelja: Neke stvari možemo predvidjeti, ali većinu zapravo i ne

A- A+

Ministar Radovan Fuchs održao je danas online sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola, a mi smo o pripremama za novu nastavnu godinu razgovarali s predsjednicom Udruge srednjoškolskih ravnatelja. Suzana Hitrec kaže kako je problem organizirati i prijevoz učenika, ali naglašava da je dobro što država ne propisuje iste mjere za sve škole, već se one mogu prilagoditi sukladno uvjetima koje imaju.

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja| screenshot: HRT

– Važno je da škola započne 7. rujna jer ne znamo kakva nas zima očekuje, kaže Suzana Hitrec.

S predsjednicom Udruge srednjoškolskih ravnatelja popričali smo o pripremama za početak školske i nastavne godine.

– Možda ćemo u jednom trenutku zbog epidemioloških mjera morati biti više online, no vidjeli smo da je za učenike jako važno da nastavu imaju uživo, ističe Hitrec, koja je ujedno i ravnateljica Upravne škole u Zagrebu.

Uvjeti se razlikuju…

U njezinoj će školi, otkrila nam je, učenici morati nositi maske.

– Budući da ne možemo organizirati potreban razmak, učenici će morati nositi maske. Kako nastavu imamo u dvije smjene, dobro nam je došlo što je Grad zatražio da sat traje 40 minuta kako bismo uspjeli dezinficirati učionice između predavanja, pojašnjava ravnateljica.

Izdvojeni članak

CARNET o pripremama za početak nastave: Radimo na tome da online nastava bude što kvalitetnija

Različite škole, napominje, imaju različite uvjete – kako novčane, tako i prostorne te organizacijske – pa je dobro da država ne propisuje iste mjere za sve, već da se škole mogu prilagoditi sukladno uvjetima koje imaju. Epidemiološka situacija u raznim dijelovima Hrvatske, napominje, također se razlikuje.

– Jedan od problema s kojim se ravnatelji susreću je i organizacija školskog prijevoza. Pitanje je hoće li se učenici na putu do škole moći držati distance, kaže Hitrec.

Ravnatelji su, dodaje, u konstantnim razgovorima s osnivačima kako bi se pripremili za početak nastave.

– I do sada smo imali mali broj spremačica jer pravilnik prema površini škole propisuje koliko ih treba biti, neovisno o tome radi li škola u jednoj ili dvije smjene. Moramo razmišljati i o tome što će se dogoditi ako neka od njih završi u samoizolaciji ili zbog nekog drugog razreda ode na bolovanje. I inače imamo problem s traženjem novih zaposlenika jer se netko ne želi odjavljivati s burze kako bi radio samo dva tjedna, dok se netko ne vrati s bolovanja, napominje predsjednica Udruge ravnatelja.

Pitamo je postoji li mogućnost da će i nastavnici morati dezinficirati klupe nakon sata.

– Ne mogu vam sada konkretno reći, ali morat ćemo se snalaziti, odgovara.

Nastavnici će imati puno više posla

Jedan od najvećih problema je, smatra, sastavljanje rasporeda.

– Nemamo iskustva s ovom kombiniranom nastavom. Recimo, imate više razreda srednjih strukovnih škola koji zajedno slušaju neki predmet. Sada će ga dio slušati uživo, a dio online. Kako će to funcionirati, treba vidjeti. Nastavnici će svakako morati više raditi. Najbolje bi bilo kada bi učenici od doma mogli istovremeno pratiti što se događa u učionici, ali rijetko koja škola ima takvu opremu, napominje.

Na današnjem sastanku s ministrom Fuchsom, koji je održan online, priča, bilo je oko 1.200 ravnatelja.

– Naravno da je teško voditi sastanak s toliko ljudi, ali drago mi je da je ministar odgovorio na neka pitanja. Obećao nam je da će Ministarstvo redovito odgovarati na sva naša pitanja, što je vrlo važno i bez čega ne možemo. Neke stvari možemo predvidjeti, ali većinu zapravo ne, napominje Hitrec.

Jednako tako važno je, zaključuje, i da škole imaju redovnu i jasnu komunikaciju s roditeljima svojih učenika.

Podsjetimo, kako su jučer rekli u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, ako će postojati uvjeti da se drže razmaka od 1,5 metara za više razrede osnovnih i 2 metra za učenike srednjih škola, hrvatski učenici neće morati nositi maske u razredu. Dakle, ili razmak ili maske.

Predstavljanje uputa pogledajte u videu na našem YouTube kanalu:

SUDJELUJTE U ANKETI: