Pretraga

Preko šest tisuća srednjoškolaca izgubilo godinu, a prvašići najgori

A- A+

Učenici su već tjedan dana u školskim klupama, a početak nove školske godine značio je i ponavljanje razreda za nešto više od šest tisuća srednjoškolaca. Naime, završetkom rokova popravnih ispita i početkom nastave doznali smo koliko je učenika srednje škole izgubilo godinu. Neki od njih su pali iz tri ili više predmeta ili su pak ‘srušeni’ zbog nezanja na popravnom ispitu.

Svi učenici koji padnu iz tri i više predmeta ili dođu nespremni na popravni ispit, gube godinu. Drugim riječima, sljedeće školske godine ponavljaju isti razred u kojemu prethodne godine nisu pokazali dovoljno znanje. Budući da se smatra kako rušenje učenika ima dugoročne posljedice za iste, neke su europske zemlje zakonom zabranile ponavljanje razreda, što u Hrvatskoj nije slučaj.

Izdvojeni članak

Učenici misle kako se pad razreda ne smije ukinuti

Najviše palih prvašića

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) nedavno je predložila svim zemljama EU ukidanje takvog tipa sankcije za nemarne učenike. Prema njima radi se o neefikasnoj metodi kao i previsokoj cijeni. Dodaju kako spomenuti način kažnjavanja loših učenika ne koristi ni njima, ali ni zemljama jer opterećuju državni proračun.

Prema podacima koje su nam dostavili iz MZOS-a, školska godina 2012./2013. zaključena je sa 6 130 ponavljača. Od spomenute brojke skoro polovica otpada na prvašiće, točnije njih 2 866.

Izdvojeni članak

Ovo su vaša prava ako niste u mogućnosti pristupiti prvom roku popravnih ispita


Ovogodišnji maturanti znatno bolji od prethodne generacije

U školskoj godini 2011./2012. samo među maturantima je bilo sedam i pol tisuća ponavljača. Najviše negativnih ocjena je bilo iz povijesti, engleskog i hrvatskog jezika.

Skoro 300 maturanata izgubilo godinu

Što je riječ o višem razredu, to je manje ponavljača. Tako je s nedovoljnim uspjehom drugi razred završilo 1 927 učenika, a treći 1 046. Maturanti su po tom pitanju, reklo bi se, najuspješniji jer godinu s prolaznim uspjehom nije završio svega 291 učenik.

U travnju smo na portalu postavili anketu s upitom treba li se ukinuti pad razreda u školama, a više od 64 posto čitatelja je odgovorilo negativno. Drugim riječima, čitatelji, kao i profesori s kojima smo stupili u kontakt ne dijele mišljenje da ponavljanje razreda loše utječe na daljnje školovanje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap