Pretraga

I premijer je obećavao, ali ništa: Ni četiri mjeseca nakon zahtjeva nastavnika nije riješen problem anonimnih prijava

A- A+

Uredništvo nastavničke grupe i web stranice ’45 minuta’ uputilo je u petak ministrici Blaženki Divjak otvoreno pismo oko pitanja rješavanja problema anonimnih prijava. Ističu kako je prošlo četiri mjeseca otkako su dostavili peticiju s 8 123 potpisnika. Podsjetimo, nakon završetka velikog štrajka nastavnika i sam je premijer Andrej Plenković obećao da će se riješiti taj problem. Iz Ministarstva danas kažu da se intenzivno radi na novom Zakonu o prosvjednoj inspekciji.

foto: Marko Matijević|srednja.hr

Prošlo je točno četiri mjeseca otkako su nastavnici Tamara Šoić i Ivan Plantić predali u Ministarstvo znanosti i obrazovanja peticiju za ukidanje mogućnosti anonimnog prijavljivanja učitelja i nastavnika u hrvatskim školama.

No uredništvo nastavničke grupe i web stranice ’45 minuta’ i ovo dvoje spomenutih profesora u petak su podsjetili kako stvar i dalje stoji na mrtvoj točki.

‘Zanima nas što je učinjeno?’

Ministrici Blaženki Divjak stoga su se obratili otvorenim pismom.

Izdvojeni članak

Istraživanje sindikata otkrilo zabrinjavajuće podatke: Čak 47% učitelja doživjelo neki oblik zlostavljačkog ponašanja

– Danas, 17. siječnja 2020., četiri mjeseca nakon predaje peticije, zanima nas što je učinjeno? U više je navrata tijekom štrajka spominjano dostojanstvo nastavnika kao i zaštita tog dostojanstva. Eto prigode pokazati kako nije riječ samo o floskulama već o istinskom nastojanju da se položaj nastavnika u društvu vrati na pozicije koje mu pripadaju, napominju nastavnici.

Ističu kako je prilikom 16. sjednice Hrvatskog sabora, prije dva dana, i zastupnica Ines Strenja ministricu upitala oko peticije kojom tražimo ukidanje mogućnosti anonimnog prijavljivanja nastavnika.

– S obzirom na to da je ova inicijativa krenula iz nastavničkih grupa, pozdravili bismo odluku da predstavnike nastavničkih grupa uključite u radnu skupinu koja će o ovom prijedlogu odlučivati, poručili su ministrici.

Tijekom trajanja, dodaju, peticiju je potpisalo više od 8 123 potpisnika. Peticiju su podržale sve nastavničke grupe i Sindikat Preporod.

Iz ministarstva obećali riješiti problem

Izdvojeni članak

Ukidaju se anonimne prijave protiv profesora? ‘Slali su nam inspekciju zbog gluposti’

– Ovo bi trebao biti mali korak za ministarstvo, a veliki za nas učitelje, rekla je prije četiri mjeseca ispred zgrade Ministarstva riječka nastavnica Tamara Šoić.

Dok su donosili potpise, nastavnici su pojasnili i zašto traže ukidanje anonimnih prijava.

– Ne tražimo da nas se ne kontrolira, već da nas se prijavljuje za gluposti. Vi se možete ne svidjeti nekome u zbornici i on će vas prijaviti jer mu se, na primjer, ne sviđa bluza koju nosite – slikovito je opisala Šoić.

POGLEDAJTE VIDEO:


Iz ministarstva su tada obećali riješiti problem.

Zahtjevi predstavnika bit će razmotreni u suradnji sa svim zainteresiranim dionicima u kontekstu skore izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji. Očekujemo široku javnu raspravu po tom pitanju i apeliramo na sve zainteresirane obrazovne djelatnike da nam se jave s konstruktivnim prijedlozima u cilju što boljeg zakonskog rješenja, kazali su iz ministarstva.

Ukidanje prijava tražili i na prosvjedu, premijer obećao riješiti problem

Izdvojeni članak

Nakon jučerašnjeg prosvjeda je jasno, ponuda Vlade trebala bi uključivati i ukidanje Loomena i anonimnih prijava

A da nastavnici nisu željeli samo veće plaće, nego i ukidanje anonimnih prijava, postalo je jasno i na prosvjedu za vrijeme štrajka nastavnika. Veliki broj transparenata tada je bio usmjeren baš na povratak dostojanstva.

Po završetku velikog štrajka, o ukidanju anonimnih prijava govorio je i sam premijer.

Andrej Plenković je na press konferenciji povodom zaključenja dogovora sa sindikatima rekao kako će se ‘na razini Vlade usvojiti akcijski plan o rješavanju problema nasilja u školama te riješiti problem anonimnih prijava.

No nastavnici i dalje čekaju…

MZO: Intenzivno radimo na novom Zakonu

Mogu li i kada nastavnici očekivati ukidanje anonimnih prijava, jutros smo pitali i MZO.

– Kao što je već više puta istaknuto, a između ostalog, i prilikom sastanka s predstavnicima peticije za ukidanje mogućnosti anonimnog prijavljivanja učitelja i nastavnika u hrvatskim školama, zahtjevi će biti razmotreni u suradnji sa svim zainteresiranim dionicima u kontekstu skore izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji, kažu iz ministarstva.

Itiču  kako je imenovano je Povjerenstvo koje intenzivno radi na novom Zakonu te zaključuju kako očekujemo široku javnu raspravu po tom pitanju.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap