Pretraga

Preminula bivša prorektorica Sveučilišta u Zagrebu i jedna od najistaknutijih znanstvenica u području psihologije obrazovanja

A- A+

Tužna vijest stigla je sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta te Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Nakon duge i teške bolesti, u 69. godini života preminula je profesorica Vlasta Vizek-Vidović s Katedre za školsku psihologiju Filozofskog fakulteta, zaslužna znanstvenica Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu te bivša prorektorica Sveučilišta u Zagrebu. Vizek-Vidović u nastavnoj je karijeri predavala brojne kolegije iz područja psihologije odgoja i obrazovanja, a u znanstvenoj sferi rada vodila je niz znanstveno-istraživačkih projekata te iza sebe ostavlja bogatu bibliografiju.

Vlasta Vizek-Vidović | Screenshot: Youtube

Tužna vijest iznenadila je zagrebačku akademsku zajednicu. U 69. godini života, nakon duge i teške bolesti, preminula je profesorica Vlasta Vizek-Vidović, jedna od naših najistaknutijih znanstvenica u području psihologije obrazovanja i obrazovnih znanosti. Danas je ispraćena na vječni počinak.

Vizek-Vidović rođena je 1950. godine u Zagrebu, gdje je završila osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, a diplomirala je 1973. psihologiju, engleski jezik i sociologiju na Filozofskom fakultetu. Od 1975. radi na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a 1983. doktorirala je radom iz područja organizacijskog stresa. Od 1991. radi na Katedri za školsku psihologiju na kojoj je u više navrata bila predstojnica.

Dvije godine, od 1998. do 2000. bila je prodekanica za nastavu Filozofskog fakulteta, od lipnja do listopada 2000. vršiteljica dužnosti dekana Filozofskog fakulteta, a od 2002. do 2006. i prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, u mandatu rektorice Helene Jasne Mencer.

Nastavni rad

Na Filozofskom fakultetu predavala je niz kolegija iz područja psihologije obrazovanja: Psihologija obrazovanja, Psihologija obrazovanja učenika s teškoćama u školi, Psihologija obrazovanja: socijalno – motivacijski procesi, Uvod u predškolsku i školsku psihologiju, Komunikacijske vještine, Psihologija odgoja i obrazovanja.

Sudjelovala je u doktorskom studiju Odsjeka za psihologiju te u poslijediplomskim studijima iz glotodidatike i socijalnog rada, a surađivala je i na poslijediplomskom studiju psihologije Sveučilišta u Sarajevu. Bila je mentorica dvadesetak doktorskih i magistarskih radova te tridesetak diplomskih radova.

Znanstveni rad

Glavna područja znanstvenog interesa profesorice Vizek-Vidović bila su vezana dijelom uz organizacijsku psihologiju, a dijelom uz psihologiju obrazovanja. Bavila se istraživanjima u području stresa i motivacije u radu te u području motivacije za učenje, području obrazovanja i profesionalnog razvoja nastavnika kao i pitanjima razvoja visokog obrazovanja.

Na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu bila je zaposlena od 2010. godine kao znanstvena savjetnica u trajnom zvanju i to u institutskom Centru za istraživanje i razvoj obrazovanja. Vodila je više od 10 znanstveno-istraživačkih projekata, a u realizaciji niza njih i aktivno je sudjelovala.

Vodila je i sudjelovala u više znanstvenih projekata Ministarstva znanosti i tehnologije iz područja psihologije ličnosti i motivacije u radu i u učenju, a koordinirala je više međunarodnih projekata iz područja obrazovanja učitelja i razvoja visokog obrazovanja koji su bili financirani od strane UNESCO-a, EU (Tempus projekti) i Svjetske banke.

Objavila je, samostalno i u koautorstvu, oko 70 znanstvenih i stručnih radova, jedan udžbenik, tri knjige, dvije studije, 12 poglavlja u knjigama, a desetak knjiga i priručnika prevela je s engleskog. Izlagala je znanstvene radove na nizu znanstvenih skupova i kongresa u zemlji i u inozemstvu.

Rad na projektima nevladinih udruga

Bila je članica i predsjednica Matičnog povjerenstva područnog vijeća za polje psihologije,  predsjednica povjerenstva Ministarstva prosvjete i sporta za stručne ispite za stručne suradnike‑psihologe i članica povjerenstva za školske udžbenike. Na Sveučilištu u Zagrebu sudjelovala je i u radu sveučilišnog odbora za nastavne programe, a bila je angažirana i u oblikovanju razvojne strategije Sveučilišta.

Vlasta Vizek-Vidović intenzivno je surađivala na projektima više nevladinih udruga – u Društvu za psihološku pomoć, Centru za prava djeteta, Udruzi roditelja Korak po korak. Bila je i članica Foruma za slobodu odgoja, Društva psihologa Hrvatske i više međunarodnih udruženja: Europskog udruženja za psihologiju ličnosti, Svjetskog udruženja za školsku psihologiju, Europskog udruženja za istraživanje u području učenja i poučavanja.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap