Pretraga

Preminuo legendarni profesor matematike: Bio je omiljen među kolegama, učenike je besplatno pripremao za maturu

A- A+

Vinko Bajrović, legendarni splitski profesor matematike i fizike, preminuo je u 85. godini života nakon duge i teške bolesti. Bio je omiljen među kolegama, a brojne mlađe generacije matematičara odrastale su na njegovim knjigama. Voljeli su ga i učenici koje je svojedobno besplatno pripremao za državnu maturu, a s obzirom na to da je dobio i državnu nagradu ‘Ivan Filipović’ za životno djelo, 2014. na portalu srednja.hr predstavili smo ga kao jednog od najboljih profesora.

Profesor Bajrović | unsplash/fotografija iz privatne arhive

Još jedna tužna vijest jučer je stigla s juga Hrvatske, u 85. godini života preminuo je legendarni profesor matematike i fizike Vinko Bajrović. U školi je kao nastavnik radio deset godina, a nakon rada u školi 33 godine radio je u Zavodu za školstvo kao nadzornik-savjetnik za matematiku u svim osnovnim i srednjim školama Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Besplatno učenike pripremao za maturu

Tijekom rada unaprijeđen je u višeg savjetnika, organizirao stručna usavršavanja učitelja i nastavnika, natjecanja učenika i pisao je udžbeničku literaturu za više razrede osnovne škole. Svojedobno je učenike i besplatno pripremao za državnu maturu.

– Radim besplatno, to je moj humanitarni prilog onima kojima je potrebno. Fenomenalni su. Uvijek kažem da su djeca ta divna stvorenja. Onaj tko želi uspješno raditi s djecom, mora ih i voliti. Tada se radi s guštom. Želim i svojim kolegama dati do znanja da nije u šoldima sve, rekao je još 2014. za srednja.hr profesor Bajrović.

Sa suprugom Mirom Bajrović, koja je isto profesorica matematike, napisao je knjigu s preko tisuću metodički riješenih zadataka s do tada provedenih matura. Koriste ju nastavnici i učenici, a bračni par Bajrović odrekao se honorara od te knjige, samo da bi bila što jeftinija i dostupnija učenicima, kako nam je otkrio sam profesor prije nekoliko godina.

Bajrović: ‘Nastavnici matematike ne razumiju da stalno moraju učiti’

Grad Split mu je 2012. dodijelio nagradu za životno djelo za osobit doprinos stručnom i pedagoškom radu.

– Svojim predanim, stručnim, pedagoškim i znanstvenim radom dao je doprinos u obrazovanju brojnih generacija učenika, te ostavio trag u školstvu posebno u unaprjeđenju nastave matematike, te radu s darovitim učenicima. Brojne generacije matematičara odrasle su na njegovim knjigama, pisali su tada iz Grada Splita.

Preostale dvije nagrade za životno djelo dobio je od tadašnjeg Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta – nagradu ‘Ivan Filipović’ za doprinos u obrazovanju i nagradu ‘Franjo Bučar’ za rad u sportu. Naime, Bajrović je tijekom života bio aktivan i u sportu. Igrao je za košarkaški klub Jugoplastika od 1954. do 1964. godine, a potom je u istom klubu i reprezentaciji bio dugogodišnji tehniko. Obnašao je i dužnost dopredsjednika Skupštine Hajduka od 2000. do 2009. godine. Bio je i član Hrvatskog društva za povijest športa i Inicijativnog odbora za osnivanje Muzeja športa u Splitu kojem je podario veliki broj svojih sportskih uspomena i član Upravnog odbora Udruge Split grad športa.

I u mirovini je bio vrlo aktivan u praćenju odgojno – obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama.

– Malo je poznavati struku, a ne i metodiku matematike ili obrnuto. Struka i metodika idu ‘pod ruku’. Imam zamjerke na rad većeg broja učitelja i nastavnika matematike. Ne razumiju da stalno moraju učiti, a u prvom redu programe prilagoditi mogućnostima i interesu svojih učenika, odgovorio je prije nekoliko godina profesor Bajrović na naše pitanje o tome kako matematiku učiniti manje omraženom u učeničkim krugovima.

Izdvojeni članak

[Naj profesor] Legendarni splitski profesor desetke učenika besplatno priprema za državnu maturu

Divjak: ‘Bio je neumoran radnik, do posljednjih trenutaka’

Brojne generacije nastavnika matematike odrastale su na knjigama profesora Bajrovića, te je bio omiljen i među njima. Sućut je izrazila i bivša ministrica znanosti i obrazovanja, također profesorica matematike, Blaženka Divjak.

– Profesora Vinka Bajrovića dobro sam upoznala u posljednjih nekoliko godina, iako sam i ranije čula za njega, čitala njegove tekstove, a i znali smo se s nekih davnih stručnih skupa iz matematike. Javio mi se kada sam bila ministrica stručnim pismom o tome što on misli da još treba uvrstiti u kurikularnu reformu, a posebno u poučavanje matematike. Ja sam mu odgovorila i tako je počela naša razmjena ideja, koja je prerasla u periodično obiteljsko dopisivanje nedjeljom u kojem je sudjelovala njegova supruga Mira, također matematičarka, moj suprug i kćerka. Tema nam nije nedostajalo, od razmjena tekstova i radova iz matematike, stanju u školstvu, do političke situacije i pandemije. Posebno nas je veselio satirični Mali Duje, preko kojega je Vinko progovarao na britki način o svakodnevnim paradoksima hrvatskoga društva, piše Divjak na svojoj Facebook stranici.

Ističe kako je Bajrović ‘proživio ispunjen i bogat život, bez kompromisa, u kojem je ostavio trag u metodici matematike, sportu, politici, ali i brojnim učenicima kojima je predavao ili ih besplatno instruirao.’

– Zahvalni smo što je ostavio puno pisanih riječi, čarobnih matematičkih rješenja i analiza, ali i ljudske topline u svojim radovima. Jer bio je neumoran radnik, do posljednjih trenutaka. Svima koji smo ga poznavali osobno, a i onima koji su učili od njega ili čitali njegove analize i tekstove, puno će nedostajati. Počivao u miru, dragi Vinko, poručila je Divjak.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap