Preminuo profesor i utemeljitelj FOI-a: ‘Teško nam je shvatiti da ga nema više među nama’

Varaždinski Fakultet organizacije i informatike priopćio je tužnu vijest o smrti profesora Franje Ruže, inače jednog od utemeljitelja fakulteta. Tijekom života radio je na raznim projektima na znanstvenom, kulturnom i društvenom polju, uz redovito obavljanje svojih profesorskih dužnosti.

Franjo Ruža|foto: www.foi.unizg.hr

Profesor Franjo Ruža rođen je 26. listopada 1931. godine u Svetom Roku u Međimurskoj županiji. Nižu gimnaziju završio je u Čakovcu, a maturirao je na Ekonomskoj školi u Čakovcu 1950. godine. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1958. godine. Doktorirao je 1973. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Preminuo ugledni profesor koji je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predavao gotovo pola stoljeća

Osim u gospodarstvu u državnoj upravi, radio je i u srednjoj školi, a posljednjih četrdeset godina i sve do umirovljenja bio je zaposlen kao visokoškolski nastavnik. Na Višoj ekonomskoj školi u Varaždinu radio je kao profesor od 1962. do 1974. godine, kada je Viša ekonomska škola prerasla u Fakultet organizacije i informatike Varaždin. Zbog posebnih zasluga za napredak i razvitak Sveučilišta u Zagrebu te za međunarodno priznatu nastavnu i znanstvenu izvrsnost, 2005. proglašen je profesorom emeritusom.

– Tijekom četrdesetogodišnjega rada kao visokoškolski nastavnik obavljao je više raznih dužnosti. Za direktora Više ekonomske škole Varaždin izabran je u studijskoj godini 1969./1970. te ponovno u svibnju 1974. godine, s ciljanom zadaćom da radi na prerastanju Više ekonomske škole u Fakultet organizacije i informatike Varaždin. To je i ostvario, pa ga se opravdano smatra osnivačem Fakulteta. U više navrata biran je za dekana Fakulteta, piše u svom tekstu sjećanja profesor FOI-a Stjepan Dvorski.

Ruža je bio voditelj više znanstvenih skupova i savjetovanja, a vodio je i veliki trogodišnji projekt 800. obljetnice grada Varaždina, kada je i nastala tzv. enciklopedija Varaždina pod nazivom ‘Varaždinski zbornik 1181-1981’. Bio je i predsjednik Organizacijskog odbora Varaždinskih baroknih večeri, a radio je i na više projekata odobrenih od strane MZO-a te je jedan je od triju osnivača Rotary kluba Varaždin, preko kojeg je osigurao pomoć i financiranje studija mnogim studentima.

– Na kraju valja istaknuti kako je Franjo Ruža u svom dugogodišnjem radu i stvaralaštvu dao velik doprinos znanosti, gradu Varaždinu te društvu u cjelini i teško nam je shvatiti da ga nema više među nama, poručuju s FOI-ja.

Odgovori