Pretraga

Prešli na online nastavu, ali ne zbog korone: Kasnili su natječaji pa tek sad možemo preuređivati školu

Učenici i nastavnici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek morali su privremeno napustiti školsku zgradu. Razlog prelaska na online nastavu, međutim, nije prodor koronavirusa, već činjenica da se škola obnavlja. Ravnateljica Kristina Kopf pojašnjava nam kako u sanaciju zgrade idu tek sada jer je zbog lockdowna kasnila procedura oko javnih natječaja. Napominje ipak da učenici velik dio nastave rade uživo i to u Hrvatskom narodnom kazalištu.

ilustracija: Henry & Co. za Unsplash

– Sigurnost učenika u školi primarna stoga je bilo bitno da se sanacija napravi u što žurnijem roku, a u skladu sa svim procedurama i zakonima, napominje Kristina Kopf, ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek.

Prvim danom listopada njezini su učenici krenuli na online nastavu, ali ne zbog korone, već zbog sanacije škole.

– Utvrđeno je da su dijelovi školske zgrade dotrajali te da ih se hitno treba sanirati kako ne bi ugrozili učenike i djelatnike škole. Mijenjat će se dotrajali i uništeni sanitarni čvorovi za učenike, sanirati specijalizirane učionice (ateljei) s dovodom vode, rekonstruirati krovište te uklanjati stare svjetlarnike (koji prokišnjavaju i uzrokuju otpadanje žbuke u učionice) te montirati nove. Sanacija krovišta odvija se u dijelu Škole gdje se nalaze kiparske i aranžerske učionice koje neće biti u funkciji za rad jer se učionice nalaze izravno pod krovnom konstrukcijom, napisala je ravnateljica u poruci učenicima i njihovim roditeljima.

Zapelo s birokracijom

Zanimalo nas je, međutim, zašto se škola nije preuređivala ranije, primjerice tijekom ljeta kada u njoj nije bilo nikoga. Kopf pojašnjava kako je razlog birokratske naravi.

– Sanacija škole je bila planirana za ljeto 2020., ali budući da se pojavila pandemija Covidom te da je u RH bio lockdown, tako je i procedura oko javnih natječaja kasnila te se nije mogla obaviti u planirano vrijeme. Budući da je Ministarstvo s osnivačem Škole (Osječko-baranjskom županijom) osiguralo sredstva za ovu proračunsku godinu, ista se i moraju utrošiti do 31.12, kaže ravnateljica.

A budući da obrazovanje njezinih učenika zahtijeva veliki dio praktičnog rada, zanimalo nas je i kako to nadoknađuju u online okruženju.

– Što se tiče organizacije nastave, jasno je da već imamo iskustva od prethodne školske godine. Svi su učenici dobili potrebne nastavne materijale kako bi kod kuće mogli odrađivati ‘praktični rad’, pojasnila nam je Kopf.

Nastava im nije samo od doma: Rade u HNK, bolnici, itd.

Međutim, naglasila nam je kako nastava ipak nije samo online jer učenici praktična znanja stječu radom na mnogobrojnim projektima.

Osječki učenici oslikavaju zidove bolnica kako bi bolesnoj dječici uljepšali tužne trenutke

– Većina učenika odlazi u HNK Osijek gdje sa svojim nastavnicima i djelatnicima kazališta pripremaju scenografiju za novu predstavu čija će premijera biti u studenom (sudjeluje slikarski, kiparski i aranžersko-scenografski smjerovi). Takav oblik nastave iznimno je poželjan u školovanju naših učenika jer rade na konkretnom projektu. Osim nastave u HNK Osijek naši učenici i inače odrađuju nastavu (volontiraju) u dječjim vrtićima, KBC Osijek…gdje oslikavaju zidove kako bi djeci uljepšali boravak u tim institucijama, a na obostrano zadovoljstvo. Tako je i sada kada se u našoj školi vrši sanacija, naglašava ravnateljica.

O radu učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u osječkim bolnicama već smo pisali, a u članku možete pogledati i galeriju njihovih radova.

Samo dva mjeseca

Ravnateljica Kopf zaključuje da će učenici iz ove novonastale situacije, unatoč nastavi na daljinu, ‘biti obogaćeni za nova iskustva, a vratit će se u školu koja će biti sigurna i primjerena za nastavak njihova obrazovanja’.

Sanacija radova trebala bi trajati 60 dana, no kako bi se učenici trebali vratiti u školu i prije navedenog roka, čim budu osigurani minimalni uvjeti za izvođenje nastave u školi.

– O primjeni modela odlučuje škola u suradnji s osnivačem i nadležnim lokalnim stožerom, što je i učinjeno, a Ministarstvo je o tome obaviješteno, kažu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Prešli na online nastavu, ali ne zbog korone: Kasnili su natječaji pa tek sad možemo preuređivati školu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap