Pretraga

Primorsko-goranska županija svoje maturante neće slati u školu, unatoč onome što je rekao Fuchs

A- A+

Ministar Fuchs danas je novinarima rekao da se u školske klupe od ponedjeljka vraćaju niži razredi osnovnih te maturanti, i to u svim županijama. No, ta informacija jednostavno nije točna. Iz Primorsko-goranske županije potvrdili su nam da stoje pri svojoj jučerašnjoj odluci prema kojoj viši razredni osnovnih te svi srednjoškolci ostaju do kraja mjeseca na online nastavi.

Jeswin Thomas, Unsplash

Na današnjoj je konferenciji za novinare ministar obrazovanja Radovan Fuchs iznio plan nastave u drugom polugodištu. Učenici nižih razreda osnovne, rekao je, kao i maturanti, vratit će se u školske klupe 18. siječnja, dok će ostali još neko vrijeme nastavu slušati od kuće. Istovremeno je istaknuo da o radu škola i dalje odlučuju županije, no kako će sve organizirati nastavu po ovom principu.

To nije točno

Da to nije točno svjedoči jučerašnja odluka Primorsko-goranske županije prema kojoj učenici viših razreda osnovne, kao i svi srednjoškolci, nastavu u drugom polugodištu dočekuju iz kuće. Online nastavu su, precizno, produljili minimalno do 29. siječnja, a u školske klupe, unatoč onome što je danas rekao Fuchs, neće ići maturanti, već samo učenici nižih razreda osnovne.

Razgovarali smo danas s Editom Stilin, pročelnicom odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije. Ona nam kaže kako su sukladno naputcima donijeli odluku da se u škole vraćaju samo osnovnoškolski mališi. Tu odluku, kazala nam je, nisu donijeli preko noći.

Izdvojeni članak

Fuchs otkrio što će biti s nastavom u drugom polugodištu i što će biti s maturom

Analizirali su situaciju, razgovarali sa stručnjacima, epidemiolozima i ravnateljima škola. Ravnatelji su potvrdili kako nema razloga da maturanti od ponedjeljka idu natrag u školske klupe jer se po povratku ionako ponavlja gradivo prvog polugodišta, a to se vrlo lako može obaviti i na daljinu.

‘Ne možemo samo tako mijenjati odluke’

Županija ostaje pri svojoj odluci, prvenstveno zato što, kako smo spomenuli, drže da nema razloga vraćati maturante u školu. Osim toga, kako nam objašnjava Stilin, “ne mogu samo tako mijenjati odluke”.

Naime, o načinu održavanja nastave u drugom polugodištu već su obavijestili nastavnike i djelatnike škola te učeničke domove. Osim toga, preko 4.000 učenika koristi prijevoz do škole, a Županija je već obavijestila i prijevoznike da povratka u škole nema barem do početka idućeg mjeseca.

Dodatno, istaknula nam je u razgovoru, i na pedagoškoj je razini upitno koliko je dobra odluka o povratku isključivo maturanta od svih srednjoškolaca u klupe. Naime, u školama postoje određene zadaće i funkcije koje nastavnici trebaju obavljati, a osim toga i držanja fizičke nastave maturantima, trebali bi se vratiti i kući te održati online nastavu za ostale.

Sličnu odluku donijele još dvije županije

Sličnu su odluku o održavanju nastave u drugom polugodištu donijele još dvije županije. Istarska županija odlučila je da se u školske klupe od ponedjeljka vraćaju tek niži razredi osnovnih škola, dok će oni viši kao i svi srednjoškolci nastavu pohađati na daljinu. Tu su odluku donijeli, ističu, nakon analize epidemiološke situacije broja zaraženih i hospitaliziranih na području Županije u posljednjih mjesec dana, a u obzir su uzeli i povećano kretanje građana uslijed blagdana. Suglasnost su dali ravnatelji škola te osnivači.

Izdvojeni članak
nastava online, škola kod kuće

Još dvije županije objavile da polugodište počinje online nastavom za dio učenika

Varaždinske je županija pak donijela dokument kojim školama preporučuje da na fizičku nastavu pozovu samo niže razrede osnovnih, dok bi ostali trebali ostati na online nastavi. Škole bi trebale biti tako organizirane od kraja siječnja, no neke su danas, nakon konferencija ministra Fuchsa, već objavile kako će maturanti od ponedjeljka natrag u školu.

U vezi navoda ministra Fuchsa koje se kose i s odlukom Istarske i s preporukom Varaždinske županije kontaktirali smo obje te ih upitali da nam pojasne kojeg će se modela održavanje nastave držati s početkom novog polugodišta. Do zaključenja ovog teksta nismo dobili njihov odgovor.