Pretraga

Pripreme za budućnost: Više od tisuću hrvatskih učenika ulazi u svijet umjetne inteligencije

A- A+

Preko tisuću učenika iz više od 60 osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske započelo je svoju inženjersku avanturu u sklopu projekta Škola budućnosti. Zajednički projekt STEMI-ja i Infobipa kojeg u ulozi glavnog partnera podržava tvrtka A1 Hrvatska startao je ovog tjedna, a učenicima će se u narednim mjesecima kroz praktičan rad približiti svijet umjetne inteligencije.

foto: Škola budućnosti

Za uključenje u projekt Škola budućnosti pristiglo je više od 250 prijava osnovnih i srednjih škola, a na temelju motivacijskih pisama odabrano je njih 63.

– Interes za projekt koji se stvorio u tako kratko vrijeme, pogotovo tijekom pandemije, ostavio nas je bez teksta. Zbog neočekivano velikog broja prijava, morali smo ih prijevremeno zatvoriti. To pokazuje kolika je želja i potreba, kako škola tako i roditelja, da se djeci omogući pristup suvremenim znanjima i tehnologijama te direktan kontakt s najboljim tvrtkama iz industrije – kao što je Infobip. Ovakav interes ujedno stavlja i veliku odgovornost na nas da pronađemo načine da na jesen uključimo još veći broj škola, poručio je Marin Trošelj, direktor tvrtke STEMI.

Prijenos znanja i iskustva na učenike i učitelje

Učenici će u sklopu projekta Škola budućnosti u svojim školama formirati razvojne timove, a pri prvom koraku će istražiti UN-ove ciljeve održivosti. Zatim će odabrati jedan od navedenih ciljeva i detektirati problem koji mogu riješiti izradom chatbota.

Izdvojeni članak
marin trošelj

[Video] Marin Trošelj: Kad bi učitelji manje podučavali, učenici bi imali bolje rezultate

Inženjeri tvrtki STEMI i Infobip razvili su za učenike edukacijske video materijale i programsko okruženje, pomoću kojih će se učenici, između ostaloga, upoznati s obradama prirodnog jezika, tehnologijama koje stoje iza proizvoda kao što su Google Translate, Siri, Amazon Alexa, Gmail. Također, naučit će kako pisane rečenice pretvarati u brojeve koje algoritmi strojnog učenja razumiju te pomoću njih u rečenicama prepoznaju korisnikovu namjeru ili pojedine entitete. Kroz praktičan rad znanja i vještine o umjetnoj inteligenciji razvijat će učenici, ali i njihovi učitelji.

– Kroz ovaj projekt najmlađima želimo približiti i naše priče iz industrije, prenijeti vlastito iskustvo rada u globalnoj tehnološkoj kompaniji i ispričati kako izgleda jedan životni put inženjera. Želimo da učenici sutra s lakoćom mogu prepoznati koje to probleme mogu rješavati umjetnom inteligencijom, a da učitelji u budućnosti sve to dalje mogu prenijeti i na nadolazeće generacije. Drago nam je da smo projektom obuhvatili škole iz gotovo svih dijelova Hrvatske, a pogotovo ona područja koja možda i nemaju doticaj s takvim edukacijama i tehnologijama, izjavio je Izabel Jelenić, tehnički direktor Infobipa.

Razvojni timovi sastavljeni od učenika će na kraju projekta, u lipnju ove godine, predstaviti i podijeliti svoja chatbot rješenja sa širom javnosti, a radovi će se moći i isprobati.

Osnaživanje IT sektora i obrazovanja

STEMI i Infobip kroz ovaj projekt žele osnažiti vezu između IT sektora i obrazovanja, postaviti Hrvatsku među predvodnike u učenju umjetne inteligencije kod mladih i potaknuti ih na inovativnost i poduzetništvo.

Važnost projekta prepoznala je i tvrtka A1 Hrvatska, glavni partner projekta Škola budućnosti, koja aktivno radi na dijeljenju znanja u zajednici. Strategiju održivog poslovanja posvetili su upravo učenju novih vještina te su prirodni partner u dostizanju zajedničkog cilja – razvoja digitalnog društva u Hrvatskoj.

Uz njih, projekt su još, između ostalih, podržali i Croatia osiguranje, Bosch i Zagrebačka banka. Zahvaljujući podršci navedenih kompanija, projekt Škola budućnosti implementiran je u preko 60 škola diljem Hrvatske, kažu organizatori.

Škola budućnosti

Pripreme za budućnost: Više od tisuću hrvatskih učenika ulazi u svijet umjetne inteligencije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap