Pretraga

Prizor koji smo svi vidjeli u školi, ali nas je iznova rastužio: Ovako to izgleda kada u Hrvatskoj ne pohađaš vjeronauk

A- A+

Učenik koji ne pohađa nastavu vjeronauka za to vrijeme sjedi sam na stepenicama školskog hodnika. Neugodan je to prizor iz OŠ Kamen-Šine iz Splita, koji je danas objavio portal Index.hr. Takav prizor je moguć zbog posebnog tretmana vjeronauka čija se nastava, za razliku od ostalih izbornih predmeta, održava usred rasporeda. Svi učenici koji ne upišu vjeronauk stoga su prisiljeni sjediti po hodnicima ili boraviti u knjižnici, kod logopeda ili nekog drugog zaposlenika škole, dok su njihovi vršnjaci na nastavi.

Fotografija učenika OŠ Kamen-Šine | Foto: Index.hr, čitatelj Indexa

Neugodan prizor u naslovnoj fotografiji ovog članka nije fotomontaža ni scena iz neke obiteljske drame koju ste sinoć gledali na TV-u. Stvarnost je to učenika iz Splita koji ne pohađa nastavu vjeronauka pa, u to vrijeme, sjedi sam na stepenicama školskog hodnika. Nažalost, ovo se ne događa samo u Splitu, obzirom da smo u redakcijskom razgovoru o ovoj temi shvatili da je svatko od nas, u svojoj školi, imao barem jedan takav slučaj učenika koji ne pohađa vjeronauk pa je to vrijeme bio prisiljen provoditi sam u hodnicima, knjižnici ili nekoj drugoj prostoriji.

Otac dvaput tjedno dolazi do škole kako mu dijete ne bi samo sjedilo po školskim hodnicima

Učenik je prvotno pohađao vjeronauk da bi ga roditelj početkom drugog razreda ispisao s vjeronauka. Sadašnjeg vjeroučitelja nije smatrao kompetentnom osobom za nauk o vjeri. Želja mu je, kako kaže, da dijete na vjeronauk odlazi u crkvu, na mjesto koje je primjereno održavanju takve nastave. Želi da mu dijete vjeronauku uči vjeroučitelj za kojeg zna da je dobra osoba, piše Index.hr.

Međutim, kad je odlučio ispisati dijete s vjeronauka, vidio je da je raspored za taj predmet dosta čudan. U njemu se vjeronauk održava u različitim terminima: u prvom tjednu ponedjeljkom je vjeronauk prvi sat, dok je srijedom treći sat. U drugom tjednu vjeronauk se održava ponedjeljkom u četvrtom satu, a srijedom u trećem satu. Za to vrijeme učenik bi sjedio sam ili bio u knjižnici.

Otac nije mogao podnijeti da mu je sin odvojen od vršnjaka pa je dvaput tjedno dolazio za vrijeme nastave vjeronauka u školu kako bi se igrao i provodio vrijeme sa svojim djetetom. Ravnatelj ga je opazio u nekoliko navrata, kazao je otac Indexu, no nikada ga nije upitao kako može pomoći da se problem riješi.

Ravnatelj škole: ‘Dijete je išlo na vjeronauk, on je iz svojih privatnih razloga ispisao dijete’

Novinari portala Index razgovarali su i s ravnateljem škole Božom Ujevićem koji im je rekao da je nemoguće uskladiti vjeronauk za sve razrede tako da nastava uvijek bude prvi ili zadnji sat.

– Dosad se nitko od roditelja nije bunio, osim jednog roditelja, ako na njega mislite. Dijete je išlo na vjeronauk, on je iz svojih privatnih razloga ispisao dijete i s obzirom na to da je nastava već počela, a mi radimo u tri smjene, raspored se napravio i bilo ga je vrlo teško mijenjati zbog druge djece i njihovih aktivnosti. Ponudili smo mu, ako mu dijete neće ići na vjeronauk, da će dijete biti zbrinuto kod knjižničarke ili kod logopeda, pedagoga, razrednice, bilo koga. On je rekao da će on dolaziti po dijete i boraviti s njim. U drugom polugodištu nazvao je razrednicu i tražio promjenu rasporeda. Ako se promijeni raspored, onda ima i drugi razred u kojem ima dvoje djece koja ne idu na vjeronauk. Onda bismo njima promijenili da onda oni ostanu pod nečijim razredom, ili da to bude on. Ništa ne dobivamo, samo bi još dvoje djece bilo bez nadzora ako bismo promijenili raspored, rekao je Ujević za Index.

 

 

 

 

Prizor koji smo svi vidjeli u školi, ali nas je iznova rastužio: Ovako to izgleda kada u Hrvatskoj ne pohađaš vjeronauk
Share via
Copy link
Powered by Social Snap