Najbolja učiteljica na svijetu nagrađena s milijun dolara

Global Teacher Prize, godišnja je nagrada neprofitne Varkey fundacije, a često je opisuje kao Nobelova nagrada za podučavanje. Ove je godine nagradu osvojila učiteljica Hanan Al Hroub iz Palestine što je obogatilo njen bankovni račun za milijun dolara.

Hanan Al Hroub/Screeenshot: YouTube

U konkurenciji od 8 tisuća učitelja iz 140 zemalja svijeta Al Hroub iz Palestine osvojila je nagradu Varkey fundacije za promicanje mira i borbe protiv nasilja u učionicama. Ona je tako postala druga po redu osvajačica ove nagrade, piše Huffington Post.

Osobno iskustvo pomoglo joj je u shvaćanju dječjih potreba

Naj profesorica iz Đakova zaslužila je od učenika putovanje u Tursku

Odrastajući u izbjegličkom kampu Al Hroub je svjedočila ratnim borbama od malih nogu. Nekoliko godina kasnije njena djeca svjedočila su pucnjavi u kojoj je stradao njihov otac, a koja ih je duboko uznemirila i traumatizirala.

– To je utjecalo na njihovo ponašanje i njihova postignuća. Ali igrajući se s njima, shvatila sam da tako malo pomalo izlaze iz stanja šoka, rekla je Al Hroub.

Osobno iskustvo i razumijevanje traumatizirajućeg efekta potaknulo ju je da svoje učenike udalji od nasilja, barem na nekoliko sati, dok su na nastavi.

– Igranje je ono što ih čini sretnima, njima ta sreća nedostaje, zbog okupacije naše zemlje. Stoga se ja brinem da su djeca u mome razredu sretna, igraju se, zabavljaju i uče. Kroz igru sam uspjela promijeniti njihovo ponašanje što je na kraju povoljno utjecalo na njihov akademski uspjeh, kaže Al Hroub.

Dodaje i kako je upravo činjenica da se ona natječe pokazatelj da učitelji mogu promijeniti i izgraditi njenu zemlju, Palestinu.

‘Učiteljski posao je human, a njegovi ciljevi plemeniti’

Naj profesor: Toni Milun svima daje besplatne instrukcije, a među studentima je omiljen

Tvrdi i kako je potrebno staviti poseban fokus na učenike s posebnim potrebama, budući da su oni nerijetko zanemarivani.

– Fokusiram se i na djecu s posebnim potrebama za koju mislim da su marginalizirana. Oni trebaju posebnu vrstu obrazovanja i sigurna sam da bi njihova kreativnost bila izraženija kada bi im se pružilo više pažnje, rekla je najbolja učiteljica na svijetu.

U svojoj knjizi ‘Igramo se i učimo’ opisuje svoje metode razvoja veza s učenicima koje se temelje na povjerenju, a pomoću kojih potiče pismenost.

– Reći ću učiteljima jednu stvar, bez obzira na to jesu li Palestinci ili iz bilo kojeg drugog kraja svijeta: naš je posao human, a njegovi ciljevi su plemeniti. Moramo učiti našu djecu da su jedino oružje znanje i obrazovanje. Naša je zadaća kao učitelja da izgradimo vrijednosti i moral mladih umova i tako stvorimo pošteniji, lijepši i slobodniji svijet, kaže Al Hroub.

Ova je učiteljica bila jedna od deset finalistica među učiteljima iz svih krajeva svijeta- od Kenije, Finske, Indije pa sve do SAD-a.

Global Teacher Prize: #teachersmatter

Naj profesor: Jozu iz Mioca svi vole, a zna i zaplesati 'Harlem Shake'

Global Teacher Prize je nagrada od milijun dolara, a dodjeljuje se izuzetnim učiteljima koji su učinili velike doprinose svojoj profesiji. Cilj joj je naglasiti važnost obrazovnih djelatnika i činjenicu da njihov trud zaslužuje biti prepoznat i proslavljen, jer se to često zanemaruje u svim dijelovima svijeta. Nagradom, ali i nominacijom se odaje priznanje najboljim učiteljima koji rade promjene u životima svojih učenika, ali i u zajednici u kojoj djeluju.

– Podržavam Global Teacher Prize. Oni koji predaju – posvećuju svoje talente i vrijeme kako bi izgradili talente drugih – zaslužuju poštovanje i slavljenje, izjavio je poznati glumac Kevin Spacey, član odbora za izbor pobjednika.

Glavni poticaj za pokretanje ove nagrade je neobrazovanost, što je uz političke, ekonomske i zdravstvene probleme jedan od najvećih problema današnjice. Organizacija koja dodjeljuje nagradu smatra da je obrazovanje ključ za reduciranje siromaštva, predrasuda i konflikta. Njihov je glavni cilj promijeniti način na koji svijet promišlja o učiteljima.

Prvu je nagradu 2015. osvojila Nancie Atwell, koja je svojih milijun dolara donirala Centru za učenje i poučavanje koji potpomaže obrazovanje siromašnih. Ovogodišnju je pobjednicu proglasio video putem papa Franjo.

Prijave za 2017. bit će otvorene od 31. svibnja ove godine, a kako se prijaviti ili prijaviti vašeg najboljeg učitelja, nastavnika ili profesora, saznajte na linku.

Odgovori