Nastavnica poziva na javni linč čakovečkih učenika: ‘Dosta je bilo zaštite ološa u ovoj zemlji’

Nastavnica Bernarda Jug poziva na javni linč učenika Tehničke škole Čakovec koji su profesora gađali kredom. Jug predaje engleski jezik u osnovnim školama Virovitičko-podravske županije, a na linč poziva putem svoje Facebook stranice koju prati nešto više od dvije tisuće osoba. Nastavnica Jug inače je i pokretačica peticije ‘Dosta je bilo šutnje učitelja i nasilja nad učiteljima! Stop učeničkom nasilju i torturi!’, koja je u četiri dana prikupila 12.393 potpisa.

Screenshot: Facebook; Bernarda Jug – Vrijeme je da mlakost zamijenimo žarom

Incident iz Tehničke škole Čakovec već danima puni novinske stupce. Nakon što su ga gađali kredom tijekom nastave, profesor Franjo Dragičević fizički se obračunao s učenicima koji su ga napali. Prema tvrdnjama Dragičevića, riječ je o skupinu učenika koji već dulje vrijeme pokazuju devijantno ponašanje, a na njihovoj su meti i drugi profesori Tehničke škole. Nastavnik je od ravnatelja zbog incidenta dobio opomenu pred otkaz, dok je učenika koji ga je gađao kredom majka ispisala iz škole. Drugi učenici koji su sudjelovali u incidentu dobili su opomenu pred isključenje.

‘Ajmo, akcija, nađimo te krasne roditelje i te divljake!’

Nastavnica engleskog jezika u osnovnim školama Virovitičko-podravske županije, Bernarda Jug, putem svoje Facebook stranice Bernarda Jug – Vrijeme je da mlakost zamijenimo žarom, pozvala je na javni linč učenika Tehničke škole Čakovec.

Neće proći bez sankcija: Kažnjeni učenici koji su profesora gađali kredom

– Narode, vi iz Čakovca, iskopajte ime i prezime tih delinkvenata i njihovih roditelja! Javnost mora napraviti pritisak i na njih! Dosta je bilo zaštite ološa u ovoj zemlji! Svi imaju svoja prava, sada se samo govori o pravu učenika, ali oni koji ne odgovaraju pred zakonom jednako kao i onaj koji odgovara pred zakonom, ne mogu imati jednaka prava! A kad već imaju, onda ih se barem držite pa neka, ako delinkvent neodgojeni i bahati, nezainteresiran za zdrav i pošten rad, ima pravo na školovanje s dobrim učenicima, onda i učitelj ima pravo biti neometan u tom radu s tim dobrim učenicima! Saznajmo imena tih roditelja! Skrivaju ih kao zmija noge! Oni moraju sami procesuirati svoju djecu i poslati ih u ustanove na preodgoj i oni moraju zatražiti da se profesoru povuče opomena pred otkaz! Ajmo, akcija, nađimo te krasne roditelje i te divljake, napisala je u jednoj od svojih objava na Facebooku.

Poziv na linč ponovila je još nekoliko puta tijekom jučerašnjeg dana, uz zahtjev za imenima i prezimenima učenika koji su sudjelovali u incidentu u Tehničkoj školi Čakovec.

– Zamišljam narod koji bi se pred kućom ovo dvoje neodgojenih učenika skupio i tim roditeljima nasapunao tu zlu nesavjest! I natjerali ih da se oni ispričaju profesoru te da oni zahtijevaju povlačenje ikakvih sankcija za profesora! Saznajmo imena tih ljudi i idemo u akciju! Ako može biti javni linč na profesora, onda može biti i na zlostavljače, pozvala je Jug.

Jug je javnosti poznata i otprije

Inače, nastavnica koja poziva na javni linč učenika prije četiri je dana pokrenula i peticiju pod nazivom ‘Dosta je bilo šutnje učitelja i nasilja nad učiteljima! Stop učeničkom nasilju i torturi!’. Do trenutka pisanja ovog teksta, peticija je prikupila 12.393 potpisa.

Bernarda Jug dijelu je javnosti poznata i otprije, budući da na svom YouTube kanalu objavljuje, kako ih naziva ‘budnice’, u kojima kritizira vlast, školstvo, kao i udruge civilnog društva. Za Juge se moglo čuti i nakon velikog prosvjeda u rujnu, pod nazivom ‘Sveopći narodni ustanak’, na kojemu je od Vlade zatražila da ode iz zemlje.

Nastavničke grupe koje organiziraju prosvjet protiv nasilja u školama ogradile se od Jug

Mreže nastavnici.org i Školska zbornica, ogradile su se od javnog poziva na linč učenika, na koji poziva nastavnica Jug. Poručuju kako su se već u više navrata ograđivali od govora mržnje Bernarde Jug te traže reakciju dječje pravobraniteljice i nadležnih institucija.

Odluka je pala: Nastavnici prosvjeduju zbog nasilja u hrvatskim školama

Napomenimo kako upravo ove dvije nastavničke grupe, uz Sindikat Preporod, za subotu organiziraju prosvjed ‘Za sigurnu školu’. Cilj prosvjeda upozoriti je na stanje sigurnosti u školama i iznijeti konkretne prijedloge njegova poboljšanja.

– Grupa nastavnici.org na ovaj se način ograđuje od medijskih istupa učiteljice Bernarde Jug, koja na svojoj javnoj stranici ”Bernarda Jug – Vrijeme je da mlakost zamijenimo žarom” poziva na linč. Riječ je o pozivu na linč učenika koji su napali nastavnika Franju Dragičevića. Obje su se nastavničke grupe, nastavnici.org i Školska zbornica u više navrata ogradile govora mržnje Bernarde Jug. Razlog skupa najavljenog 15. prosinca 2018., između ostaloga, osuđuje govor mržnje i svaki oblik nasilja. Ovim putem obavještavamo medije i javnost da osobe poput Bernarde Jug nisu dio nas i ne dopuštamo poistovjećivanje sa zlonamjernim pojedincima. Također, smatramo da je nužna reakcija dječje pravobraniteljice i nadležnih institucija, priopćili su iz mreže nastavnici.org.

One comment

Odgovori