Pretraga

Profesorica s Fakulteta političkih znanosti odgovorila na zanimljivo pitanje: ‘Može li Beyonce spasiti demokraciju?’

A- A+

Ovogodišnja Smotra Sveučilišta u Zagrebu za sve je maturante bila izvrsna prilika da doznaju sve o svom budućem fakultetu, a uz to mogli su pogledati i kratka predavanja svojih budućih profesora. Jedno takvo održala je i docentica s Fakulteta političkih znanosti, Marijana Grbeša-Zenzerović. Zanimljiva tema ‘Tko su celebrity političari i može li Beyoncé spasiti demokraciju?’ profesorici koja je inače nositeljica kolegija ‘Pop politics’ i ‘Politički marketing’ priskrbila je nagradu za najbolje izlaganje u sklopu Smotre.

Docentica Grbeša-Zenzerović na Smotri UniZG; Foto: Facebook; Fakultet političkih znanosti

Za izborne predmete profesorice Grbeše – Zenzerović među studentima Fakulteta političkih znanosti svake godine vlada veliki interes. Zašto je tomu tako, mogli su iz prve ruke doznati posjetitelji Smotre Sveučilišta u Zagrebu na kojoj je u sklopu manifestacije ‘Najbolje od Sveučilišta’ profesorica održala predavanje pod nazivom ‘Tko su celebrity političari i može li Beyoncé spasiti demokraciju?’.

Izdvojeni članak

Pogledajte kako izgleda predavanje na Fakultetu strojarstva i brodogradnje

Govorila je ondje o celebrity i pop politici, o tome kako dolazi do spajanja elemenata pop kulture i političkog, na koji način medijima koristi predstavljanje političara kao celebrityja, a na koji način je to korisno za političare te kako političari instrumentaliziraju svoj privatni život.

Da bi temu još više približila publici, kao primjer mobiliziranja celebrityja i političara protiv jednog kandidata Grbeša-Zenzerović navodi izbornu utrku Donalda Trumpa i Hillary Clinton, u kojoj je bila angažirana i Beyonce, jedna od najmoćnijih zvijezda današnjice.

– Zašto je pop-kultura moćna? Zato to ima snagu dosegnuti velik broj ljudi. Recimo, spot u kojem Beyonce podržava Hillary Clinton vidjelo je gotovo 800 tisuća ljudi, na stranici Hillary Clinton. Međutim na stranici Beyonce, skoro 2,3 milijuna ljudi. Znači, puno veći doseg. I ne samo to. Dakle, najvažniji argument onih koji zagovaraju što više popularne kulture u politici jest da popularna kulture nije dosadna, da ona ima snagu, ima mobilizacijski učinak i da može vratiti razočarane birače, razočarane građane politici, da ih može vratiti u okrilje politike. Bez aktivnih i uključenih građana nema demokracije, zaključila je profesorica čije predavanje možete poslušati u nastavku.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap