Pretraga

Prosvjetari traže da im se u online nastavi plati dodatnih 10 kn dnevno za struju, grijanje i internet

A- A+

Predstavnici Sindikata Preporod potkraj prošloga tjedna sastali su se s ministrom znanosti i obrazovanja, Radovanom Fuchsom. Razgovarali su o više problema s kojima se trenutno, uglavnom zbog paralelne online i nastave uživo, susreću prosvjetari. Sindikat Preporod ponudio je i neka rješenja, a između ostaloga traže i da se nastavnicima koji su odlukom poslodavca u online nastavi plati dodatnih deset kuna po danu zbog uvećanih troškova za struju, grijanje i internet. Iz Sindikata Preporod kažu da niti jedan od njihovih prijedloga nije odbačen, nego da su svi naišli na odobravanje.

Predstavnici školskog Sindikata Preporod, koji okuplja djelatnike i osnovnih i one srednjih škola, potkraj proteklog tjedna sastali su se s ministrom Radovanom Fuchsom. Sastanak je inicirao sam Sindikat, a predstavnici Sindikata iznijeli su nekoliko pitanja koja trenutno muče prosvjetare, većinom zbog paralelnog odvijanja nastave uživo i online.

Preporod traži da se zaposlenicima škola refundira novac za režije

– Odvijanje nastave prema A i C modelu negativno se odražava na radno-pravni status i položaj učitelja i nastavnika. Tako odvijanje nastave prema A modelu učiteljima i nastavnicima donosi obvezu održavanja nastave s učenicima kojima je određena samoizolacija. Osim što dolazi do zlouporabe, kao što je npr. zaduživanje učitelja i nastavnika ovom obvezom i za učenike koji su na bolovanju, odnosno koji iz drugih razloga ne pohađaju nastavu, ova obveza, koja je učiteljima i nastavnicima određena mimo njihovih zaduženja, doprinosi nezadovoljstvu i nepotrebnim podjelama. Sindikat predlaže ovo rješenje: ako postoje odgovarajuće tehničke mogućnosti, škola je učeniku kojem je određena samoizolacija dužna osigurati praćenje nastave u realnom vremenu, stoji u izvješću sa sastanka, koje potpisuje predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić.

Predstavnici Sindikata na sastanku su istaknuli kako odvijanje nastave na daljinu donosi problem izostanka refundiranja osobnih troškova učitelja i nastavnika. Sindikat predlaže isplatu od deset kuna po danu za te troškove.

– Pozivajući se na primjere rješenja za ovaj problem iz Švicarske, Nizozemske i Austrije, Preporod je predložio rješenje: za vrijeme održavanja online nastave učitelju i nastavniku, ali i radnicima iz reda nenastavnog osoblja ako im je naloženo od strane poslodavca obavljanje njihovih poslova online putem, refundirat će se troškovi električne energije, troškovi grijanja, interneta i telefona u iznosu od deset kuna dnevno, navodi Sindikat u priopćenju.

Iz Sindikata su ministru ukazali i na izostanak utvrđivanja gubitaka u poučavanju nastalih pri odvijanju nastave u izvanrednim okolnostima. Kažu da Preporod podržava predstojeće istraživanje među ravnateljima, učiteljima i nastavnicima te učenicima koje će zajednički provoditi Institut za društvena istraživanja i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. No, smatraju da ono neće, ‘jer je utemeljeno na procjenama ispitanika, dati objektivne pokazatelje’.

– Preporod i dalje stoji pri stavu da su nam za ovu svrhu potrebni nacionalni ispiti i da će, kako vrijeme odmiče, sve teže biti moguće doći do neophodnih podataka, piše u izvještaju Sindikata.

Izdvojeni članak

Prvi župan najavio mogućnost povratka učenika u klupe od ponedjeljka, ali i dalje ne svih razreda

Problem s trošovima u vezi sudskih sporova

Predstavnici Preporoda ministru Fuchsu na sastanku su predložili i da se izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju urede pitanja kao što su npr. postupanje prema učenicima koji odbijaju sudjelovati u nastavi prema C modelu, ocjenjivanje učenika za vrijeme održavanja nastave prema B i C modelu, organizacija učeničkih natjecanja, odvijanje dopunske i dodatne nastave te slobodnih aktivnosti za vrijeme održavanja nastave prema C modelu, odvijanje nastave za učenike s teškoćama i slično.

– Peti problem, odudara od prethodno iznesenih, i odnosi se na odgovoran pristup prosvjetne vlasti problemu izbjegavanja nepotrebnih troškova u svezi sa sudskim sporovima koji se vode zbog isplate smanjenih plaća u 2016. godini. Na tragu dosadašnjih rješenja, koja su sva išla u prilog smanjenju troškova, kao što su npr. neangažiranje odvjetnika, neosporavanje visine iznosa tužbenog zahtjeva, Preporod predlaže rješenje: nakon što školska ustanova zaprimi pravomoćnu sudsku presudu, a s ciljem da se izbjegnu dodatni troškovi Fine, ovršnog postupka i sl., škola će u roku od 30 dana podmiriti cjelokupan iznos dosuđen tužitelju, piše u priopćenju Preporoda.

U zaključku izvještaja sa sastanka Stipić kaže da ni jedan od iznesenih prijedloga Sindikata predstavnici MZO-a nisu odbacili.

– Dapače, svi su prijedlozi naišli na odobravanje. Stanovita zadrška je bila vidljiva samo po pitanju roka od 30 dana za isplatu po pravomoćnim tužbama. Dogovor je dviju strana da će se i o ovom pitanju nastojati doći do objema stranama prihvatljivog rješenja, zaključno stoji u priopćenju Preporoda.

Prosvjetari traže da im se u online nastavi plati dodatnih 10 kn dnevno za struju, grijanje i internet
Share via
Copy link
Powered by Social Snap