Pretraga

Provjerene brainstorming tehnike koje pomažu svima

A- A+

Brainstorming je metoda rješavanja problema s kojom su upoznati manje više svi, no rijetki znaju kako brainstormat samostalno i koristeći isključivo vlastiti um iz sebe izvući najbolje u kriznim situacijama.

Brainstorming je metoda rješavanja problema u kojoj se u obzir i razmatranje uzimaju sve ideje, pa čak i one besmislene. Ovom tehnikom često se koriste poslovnjaci u kriznim situacijama, umjetnici, ali i studenti kada se nađu pred zidom. Začetnik ideje brainstorminga jeste Alex Osborn, a usavršio ju je Charles Hutchison Clark.

Izdvojeni članak

Deset metoda manipulacije ljudima

Metoda u načelu zahtjeva grupu od pet do dvadeset ljudi, a sastav ekipe ovisi o prirodi problema. Nakon uvoda u problematiku započinje se s razmjenom ideja. Svaka ideja, pa čak i ona najluđa ulazi u zapisnik kako bi se kasnije iskoristila.

Četiri su osnovna pravila brainstorminga. Slobodno maštanje i slobodno povezivanje je dozvoljeno, a komentari i kritike nisu. Nužno je težiti kombiniranju izraženih rješenja, a cilj je dobiti najveći broj potencijalnih rješenja u što kraćem roku.

Iako je brainstorming u načelu grupna djelatnost koja zahtjeva suradnju više ljudi u slučaju da ste se našli pred zidom ili, pak, želite razviti nešto posebno možete ovu metodu prilagoditi individualnom djelovanju.

Slobodno pisanje

Od svih metoda individualnog brainstorminga, najpoznatije je slobodno pisanje. Za početak preporučljivo je uzeti potpuno prazan list papira (izbjegavajte linije i kockice), na vrh napišite problem, pročitajte ga na glas i prepustite se idejama. Dajte si desetak, petnaest minuta i pišite što god vam padne na pamet. Pritom ne mislite na gramatiku, interpunkciju ili sami smisao i ostvarivost ideja koje se rode prilikom slobodnog pisanja. Kad zadano vrijeme istekne sistematizirajte podatke.

Ukoliko ste auditivni tip, isto možete pokušati i sa slobodnim govorom, ali umjesto olovke i papira koristite diktafon.

Izdvojeni članak

Video: Cool profesor uz pomoć hip hopa učenicima olakšao učenje znanosti

Postavljanje pitanja

Nerijetko glavna prepreka rješavanju problema leži upravo u tome što ne postavljate prava pitanja. Ukoliko niste uspjeli do rješenja doći konvencionalnim putem, pokušajte s brainstorming postavljanjem pitanja. Nakon toga, odgovori na ta pitanja bi vas mogli dovesti do rješenja.

Asocijacijski brainstorming

Ponekad ne morate pisati cijele rečenice ili ideje vezane za problem već to radite samo s ključnim riječima. Kao i prijašnjim slučajevima dajte si neki kraći vremenski rok i pišite riječi koje vam padaju na pamet vezano za temu. Nakon toga ponovite tehniku dopisujući dodatne riječi na ove prvotne. Velika je šansa da će takav asocijativan pristup donijeti kvalitetno rješenje.

Spavanje i brainstorming u društvu

U Dalmaciji postoji izreka da su tovar i čovjek pametniji od čovjeka samog. Ukoliko niste u stanju pronaći rješenje samostalno, pozovite prijatelja koji će unijeti svježu krv u vaš tok misli. Ponekad je dovoljna jedna riječ koja će u potpunosti promijeniti vašu perspektivu i uvidjet ćete da vam je rješenje bilo ispred nosa.

S druge strane postoji još jedna metoda promjene perspektive u trenutcima kada nailazite na zid. Uvijek možete odspavati dvadesetak minuta kako bi se vaš mozak ‘resetirao’ i presložio poznate informacije. Sličnu tehniku možete koristiti i prilikom intenzivnog učenja.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap