Pretraga

Provjerili smo koliko škola provodi programe plivanja za učenike: Jedan grad izdvaja značajna sredstva

Programi plivanja u hrvatskim školama nisu obvezni, no neki gradovi i županije provode ih za neplivače. Jedini hrvatski grad koji već godinama sustavno provodi takve programe je Rijeka svojim projektom ‘Rijeka pliva’, a i grad Zagreb provodi testiranja. Svi gradovi i škole koji izvode programe plivanja slažu se u jednom – plivanje je životna vještina koja treba biti dio školskog programa.

plivanje

Plivanje | foto: Pixabay

Sustavna škola plivanja u hrvatskim školama ne postoji. Roditelji su ponekad primorani plaćati privatne škole kako bi im djeca naučila plivati. No, mnogi gradovi i županije financiraju programe za učenike neplivače. Provjerili smo kakvo je stanje u većim gradovima i u nekim školama.

‘Program traje deset dana’

Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj provodi program plivanja svake godine. Pohađaju ga učenici drugog i trećeg razreda koji nisu proplivali prethodne školske godine.

– Program traje deset dana po jedan sunčani sat. Financiran je od osnivača Krapinsko-zagorske županije i većinski općine Tuhelj, rekli su nam iz tuheljske škole.

Smatraju da bi obuku neplivača trebalo provoditi u svim gradovima i županijama. Iz Osnovne škole Zadarski otoci u Zadru kazali su nam da imaju suradnju sa Sportskim centrom Višnjik.

– Početkom školske godine, takva je bila praksa prije epidemije, organizira se škola plivanja za neplivače ili slabe plivače prvih razreda, objasnili su iz zadarske škole.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Škola plivanja dobra je ideja, ali uz osebujnog učitelja i povraćanje u bazenu stvari se mijenjaju

‘Učenici u organizaciji škole odlaze na gradske bazene’

Iz Osnovne škole Eugena Kumičića Velika Gorica napomenuli su nam da njihov program plivanja organizira grad Velika Gorica. Program postoji za sve učenike trećeg razreda na gradskom bazenu zadnje tri godine. Prije toga škola plivanja organizirala se na bazenima u Utrinama, a grad je osiguravao i prijevoz. I ova škola mišljenja je da bi program plivanja trebali imati svi. Škola plivanja postoji i u I. osnovnoj školi Varaždin.

– U suradnji s osnivačem gradom Varaždinom kontinuirano provodimo školu plivanja za učenike 2. razreda. Učenici u organizaciji škole odlaze na gradske bazene gdje se provjerava tehnika plivanja. Za učenike  koji su ocijenjeni kao plutači ili neplivači provodi se program, naveli su nam iz varaždinske škole.

Učenici koji ne plivaju tada dobivaju termine i roditelji ih vode na bazen. Nakon provedenog programa učenicima se na svečanosti dodjeljuju diplome, a škola dobiva obavijest o statusu učenika. Iz Osnovne škole Frana Krste Frankopana Brod na Kupi rekli su nam da Primorsko-goranska županija provodi program plivanja koji polaze učenici drugog razreda osnovne škole. Smatraju da bi se program plivanja za učenike trebao održavati u svim hrvatskim gradovima i županijama.

Izdvojeni članak
ekolucija pobjednici

Učenici očistili more i dizajnirali kuće budućnosti pa osvojili nagrade: ‘Bilo je pjesme i slavlja’

‘Svi učenici prolaze deset sati obuke plivanja’

Detaljnije o programima plivanja pitali smo dva hrvatska grada, Rijeku i Zagreb. Tako su nam iz Rijeke rekli da su oni jedini grad u Hrvatskoj koji sustavno i kontinuirano od školske godine 2008./2009. provodi obuku plivanja za učenike drugog razreda svih 25 osnovnih škola. Riječ je o projektu ‘Rijeka pliva’, a provodi se od 2008. kada je otvoren bazenski kompleks Bazeni Kantrida.

– Autorica i voditeljica projekta je Katarina Jusup Dodig, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Kantrida te dugogodišnja plivačica i trenerica, a program obuke plivanja provodi se putem Riječkog sportskog saveza i Kluba skokova u vodu ‘Primorje 2010’, napomenuli su iz grada Rijeke.

Za provedbu projekta financijska sredstva osigurava grad Rijeka pa je obuka plivanja, prostor plivališta i prijevoz za sve učenike besplatan. Za provedbu projekta ‘Rijeka pliva’ grad Rijeka izdvojio je oko 26.500,00 eura. Do sada je ovim projektom plivati naučilo, kazali su iz Rijeke, više od 14.000 učenika gradskih osnovnih škola.

– Svi učenici prolaze deset sati obuke plivanja, a za učenike koji ne savladaju vještinu plivanja u predviđenih deset sati organizira se besplatna obuka sve dok ne savladaju vještinu plivanja. Za učenike s posebnim potrebama organiziran je individualni i grupni način rada. Za učenike osnovnih škola koje odgojno-obrazovni rad provode na talijanskom jeziku obuka plivanja održava se na talijanskom jeziku, naglasili su iz grada Rijeke.

Izdvojeni članak
lijecnik

Učenici i studenti, pozor: Mijenja se važna stavka oko zdravstvenog, pripazite da ne ostanete bez osiguranja

Projekt Rijeke dobio i brojna priznanja

Osim same obuke u plivanju koja obuhvaća vještine plivanja, skakanja, sinkro plivanja, igranja vaterpola i spašavanju u vodi, učenici projektom ‘Rijeka pliva’ uče i o važnosti utjecaja sporta na organizam te o važnosti fer igre, ravnopravnosti spolova, nenasilju u sportu, ali i problemu dopinga u sportu.

– Stručna evaluacija koju je provela riječka jedinica Agencije za odgoj i školstvo pokazala je veliko zadovoljstvo korisnika, učenika, roditelja i nastavnog osoblja u svim aspektima realizacije programa. Vrši se i anonimno vrednovanje projekta u kojem sudjeluju svi roditelja, učenici i učitelji, a projekt dobiva najviše ocjene prema svim parametrima uz želju za daljnjim nastavkom ovakvih sadržaja, naveli su iz Rijeke.

Smatraju da je provedba ovakvih projekata izuzetno vrijedna i pozitivna za djecu i čitavu zajednicu. Tijekom ove školske godine, rekli su nam iz grada Rijeke, i Primorsko-goranska županija krenula je s projektom obuke neplivača učenika svojih škola. Naime, osim što uče plivati, ovaj program je poticaj djeci da se bave nekim od sportova na vodi.

– Projekt je do sada dobio brojna priznanja. Gradu Rijeci je 2009. godine središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine prijatelji djece dodijelio i Povelju za najakciju – Rijeka pliva koja je učinila život djece ljepšim i boljim. Također, grad Rijeka je 2012. godine, a ‘Riječki sportski savez’ 2016. godine bio dobitnik godišnje nagrade za postignute rezultate u obuci neplivača u Hrvatskoj od Hrvatskog saveza sportske rekreacije ‘Sport za sve’, objasnili su iz grada Rijeke.

Izdvojeni članak

Novo istraživanje: Naši učenici izrazito vjeruju samo roditeljima, prijateljima i kolegama baš i ne

U Zagrebu obuku provode licencirani treneri plivanja

Iz grada Zagreba rekli su nam da je plivanje jedna od temeljnih životnih vještina pa stoga oni provode program poduke plivanja za sve učenike neplivače u zagrebačkim osnovnim školama. Početkom školske godine provjerava se umijeće plivanja učenika drugog i trećeg razreda koji u protekloj školskoj godini eventualno nisu bili obuhvaćeni testiranjem, odnosno, programom poduke plivanja.

– Za učenike neplivače potom se tijekom školske godine organizira poduka plivanja u trajanju od 15 sati koju provode licencirani treneri plivanja. Program poduke plivanja za učenike osnovnih škola grada Zagreba izvodi se na Sportskom parku ‘Mladost’, Zimskom plivalištu ‘Mladost’, bazenu ‘Utrine’, bazenu ‘Jelkovec’ te bazenu Osnovne škole Marije Jurić Zagorke. Ove je školske godine provjeri plivanja pristupilo 5.136 učenika, a za učenike neplivače, njih 1.327, tijekom školske godine izvodio se program poduke plivanja, zaključili su iz grada Zagreba.

Copy link
Powered by Social Snap