Pretraga

Provjerite je li vaš profesor među dobitnicima 10 milijuna kn za 484 knjige

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijela je konačnu odluku oko financijske potpore za izdavanje znanstvenih knjiga i visokoškolskih udžbenika u tiskanome i elektroničkom obliku. Financijsku potporu dobilo je ukupno 484 knjige za koje je dodijeljeno iznos od 10.391.222,00 kuna. Financijska sredstva nakladnicima knjiga isplatiti će se iz Državnog proračuna za 2016. godinu i projekcija za 2017. i 2018. godinu.

Foto: Srednja.hr

Kako stoji u odluci Ministarstva, za 484 knjige financijska sredstva odobrena su na temelju stručne i neovisne prosudbe Povjerenstva za znanstveno izdavačku djelatnost. Najviše financijskih sredstava odobreno je Medicinskoj nakladi d.o.o., dok je najmanje novčane potpore odobreno Ekonomskom fakultetu u Rijeci i zadarskom Sveučilištu. 

Izdvojeni članak

Odzvonilo zakasnini: Online putem produžite povratak knjige u zagrebačke knjižnice

Za ‘Kirurgiju’ gotovo 70 tisuća kuna

Među gotovo 500 znanstvenih knjiga i visokoškolskih udžbenika može se pronaći zaista raznovrstan spektar tema iz humanističkih, umjetničkih pa sve do društvenih, biokemijskih i tehničkih znanosti. Najveći mogući iznos odobren je za knjigu ‘Kirurgija’ autora Ante Kvesića u iznosu od 68.781,00 kuna, dok je za knjigu ‘Morfologija biljaka’ autorice Daniele Novoselić iz Državnog proračuna izdvojeno 56.034,00 kuna. 

Za knjigu Marije Heffer ‘Neuroznanost/Neuroscience’ Ministarstvo je Medicinskoj nakladi d.o.o. odobrilo 50.322,00 kuna. Osim biomedicinskih znanosti, knjiga ‘Površinski proizvodni sustavi za naftu i plin’  grupe autora s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu s odobrenih 48.809,00 također je pri vrhu s najviše odobrenih sredstava. 

Izdvojeni članak

[Video] Slavni novinar objasnio zašto toliko nebuloznih znanstvenih istraživanja postaju vijesti

Riječkoj Ekonomiji najmanje sredstava

Nadalje, najmanje financijskih sredstava odobreno je Ekonomskom fakultetu u Rijeci za knjigu ‘Energija i ekonomija u Republici Hrvatskoj’ autora Pavla Jakovca i Nele Vlahinić Lenz u iznosu od 2.688,00 kuna. Rafaeli Božić sa zadarskog Sveučilišta za knjigu ‘The language of the dystopian novel (Distopija i jezik)’ odobreno je svega 5.000 kuna od traženih 12.144,00 kuna. 

Na popisu knjiga u grupu s vidljivo manje odobrenih sredstava našlo se i Sveučilište u Osijeku, odnosno odjel za Kulturologiju kao i nakladnih TIM Press za knjige iz humanističkog i društvenog područja znanosti.

U nastavku možete provjeriti cjelokupan popis knjiga i udžbenika, kao i autora kojima su odobrena financijska sredstva.  

Popis knjiga kojima su odobrena financijska sredstva by srednja.hr on Scribd

Share via
Copy link
Powered by Social Snap