Pretraga

Prva gimnazija Varaždin slavi 380. obljetnicu: Doznali smo što se sve od tad promijenilo

A- A+

Prva gimnazija Varaždin slavi rođendan. I to ne bi bilo ništa neobično da ova obrazovna ustanova kontinuirano radi već punih 380 godina. Svojim je radom započela 1636. godine i time je nakon Prve riječke gimnazije i zagrebačke Gornjogradske gimnazije treća u Hrvatskoj najstarija škola. Kroz gotovo četiri stoljeća kroz ovu je gimnaziju prošlo na tisuće učenika koji se i danas s radošću prisjećaju svoji trenutaka provedenih tamo. 

Jedna od njih je i današnja ravnateljica škole Janja Banić koja je gotovo cijeli život provela u svojoj Gimnaziji. Nakon što ju je pohađala, zatim se nakon fakulteta ponovno vratila u nju raditi kao profesorica, a sad je već sedam godina na čelu ove uspješne škole. Porazgovarali smo s ponosnom ravnateljicom koja je s nama podijelila dojmove oko ove velike obljetnice.  

Izdvojeni članak

Prva gimnazija Varaždin: Škola koja svojim naporima uspješno suzbija instrukcije

Škola prema svim standardima

Budući da je škola u pogonu već zavidan broj godina, sadašnja ravnateljica priča kako se od tad u školi izmijenilo mnogo njenih prethodnika, no ne zna točan broj, no, od osamadesetih kad je ona bila učenica do danas kroz školu je prošlo pet do šest ravnatelja. Osim zbog činjenice da već sedam godina vodi ovu školu, za profesoricu Banić ona zauzima važno mjesto u njenom životu, a dani obilježavanja velike obljetnice definitivno su trenuci prisjećanja.   

– Osjećam se posebno, odgovorno. Osjećam i jako veliku odgovornost prema cjelokupnoj baštini škole. Posebno se osjećam i kao bivša učenica i profesorica, a sada i kao ravnateljica. Vezana sam na ovu školu kroz jedan vrlo osoban način.   

Škola je kroz godine doživjela mnoge preinake, a svoj je preporod ističe ravnateljica doživjela dogradnjom koja je omogućila učenicima i profesorima dvostruko više prostora nego prije. 

– Dogradnja škole omogućila nam je da radimo jednu smjenu svi zajedno i da onda naravno našim učenicima ponudimo mnogo mogućnosti nakon redovne nastave. Da budu prostorni kapaciteti izmimni, ali i materijalni, otkriva na Banić. 

Tako u školi svaki učenik ima svoj garderobni ormarić, u školi postoji restoran s toplim i hladim jelima s prigodnim cijenama za učenike, prema stručnim aktivima profesori imaju svoje vlastite prostorije i Prva gimnazija Varaždin jedna je od najopremljenijih škola u Hrvatskoj uključujući i cjelokupnu dostupnost najmodernije tehnologije. 

– U fazi smo izrade STEM kurikuluma tako da smo dosta pojačali STEM obrazovanje u školi, a isto tako provodimo i program međunarodne mature i u sklopu ove obljetnice škole slavimo i 10 godina postojanja takve mature gdje učenici mogu steći međunarodno priznatu srednjoškolsku diplomu, otkriva nam ravnateljica.  

Izdvojeni članak

Prva gimnazija Varaždin ima čak 42 individualna županijska prvaka na natjecanjima

Pristupni ispiti za Sveučilišta Cambridge i Oxford

Ova škola se itekako ima čime pohvaliti, a ravnateljica ističe da se radi o zaista dugom popisu što uspjeha učenika, a što projekata u koji je škola uključena. Prva gimnazija Varaždin od samih početaka koristi e-dnevnike u nastavi, a uz to u sklopu škole djeluje nekoliko testnih centara poput onog za europsku računalnu diplomu, zatim jedini u Hrvatskoj imaju testni centar za stjecanje austrijske diplome te također njemačke i francuske jezične diplome.

– Od ovog smo tjedna postali i testni centar za Cambridge i Oxford pristupne ispite zato što sve više raste interes naših učenika za apliciranje na ta sveučilišta, ističe Banić te dodaje kako je ove godine jedna učenica primljena na pripremni tečaj na Oxfordu za medicinu i namjerava aplicirati za upis.  

Školu u ovom trenutku pohađa 788 učenika, a svi oni ističu se po nečemu. Osim što su uspješni u brojnim natjecanjima i rezultatima državne mature koja ih redovito stavlja u vrh uspješnosti učenika na maturi, ravnateljica ističe i druge talente koje učenici ove varaždinske škole imaju. 

– Povodom otvaranja dana naše škole naši su učenici osim uspjeha na raznim natjecanjima i državnoj maturi pokazali kako itekako imaju i glazbeno scenskog talenta. Tako je upriličena svečanost otvaranja bez govora, gdje smo točke naših učenika stavili u prvi plan, kaže nam ponosna ravnateljica.

Sljedeći tjedan učenicima škole pridružit će se bivši učenici škole koji će izlaganjem ispričati kako su svojim znanjem i talentom uspjeli na fakultetima u zemlji i van nje. 

Izdvojeni članak

[Najmaturantica] ‘Ljudi su me vidjeli na TV-u. Osjećam se malo ‘ko celebrity’

Desetodnevni program u sklopu obilježavanja velike obljetnice

U sklopu obilježavanja velike obljetnice, Prva gimnazija Varaždin pripremila je bogat desetodnevni program koji uključuje razna predavanja, izložbe.

– Cijela naša škola postala je jedan veliki muzej. Jedan dio škole je pretvoren u pravi muzejski prostor. U jednoj od tri prostorije čuvamo fizikalnu zbirku, u jednoj zbirku starih knjiga jer smo u vlasništvu zaštićenog fonda i tako imamo jednu knjigu za koju znamo da postoji još jedan primjerak u svijetu te prirodopisna zbirka našeg uglednog profesora Franje Košića, nabraja nam ravnateljice te dodaje da svi građani mogu doći obići svaku od otvorenih izložba. 

Već su u školi održali razna predavanja poput Kuhinjske matematike te predavanja roditelja. Učenici će jedan dan i prenoćiti u školi, a očekuje ih i svečana sjednica i stručni skup. Ove škole se svi rado prisjećaju pa tako ovi desetodnevni programi potakli su neke starije generacije da dođu probuditi neke srcu drage uspomene.

– Neki od tih dragih bivših učenika su i naši umirovljenici koji su bili profesori u gimnaziji, neki su stari učenici i Varaždinci tako da dolaze i to nas veseli što onda s njima u razgovoru uspoređujemo pedagoške mjere i postupanja i kako se to nekada radilo. Takve stvari budu jako zanimljive, a i naši učenici vole to čuti, zaključuje ravnateljica Banić, a nama preostaje zažljeti im sretan rođendan i još puno uspjeha u daljnjem radu.   

Prva gimnazija Varaždin slavi 380. obljetnicu: Doznali smo što se sve od tad promijenilo
Share via
Copy link
Powered by Social Snap