Pretraga

Radna skupina završila s radom? Sindikati su ogorčeni: Nisu nas onda trebali ni zvati

A- A+

U srijedu je održan drugi sastanak Radne skupine za organizaciju početka školske godine. Kako kažu članovi skupine, ona je, barem zasad, završila s radom. Nakon svega dva sastanka, rad na uputama za početak nastave preuzeo je Kabinet ministra. Sindikalisti su zgroženi i ne vide koji je uopće bio smisao radne skupine. Iz Ministarstva pak kažu da su dokumenti u završnoj fazi, no da će skupina postojati i dalje.

Sastanak radne skupine | foto: srednja.hr

Prvo saznajem kako sve izmjene koje su u dokumentu označene zelenom bojom, a moguće i neke druge koje smo radili su samo prijedlozi na temelju kojih će Kabinet ministra donijeti konačnu odluku! (urgencije u dokument radile su se uz projekciju na platnu paralelno s diskusijom i donošenjem odluka o izmjeni i/ili dopuni istog). Nakon toga još malo prorađujemo dokument, potom nas pomoćnik ministra poprilično tiho pozdravlja, kaže da je sastanak završen, da možemo ići, a na pitanje vidimo li se sutra, odgovara NE! Osobno ga pitam znači li to da smo mi, kao Radna skupina, završili s radom? Odgovara kako za sada jesmo, on nije član Radne skupine i ne zna što će biti dalje! Bude li potrebno-zvat će nas? BUDE LI POTREBNO?!, tako je jučerašnji sastanak opisala predstavnica Sindikata Preporod Gordana Kovač Bluha.

Iako se, kako se ona punim imenom zove, Radna skupina za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021. sastala samo dva puta – u utorak i u srijedu – prema zasad poznatim informacijama neće se više sastajati. Jer, završni rad na uputama za početak nastave preuzeo je Kabinet ministra.

Izdvojeni članak

Sindikat objavio detalje sastanka: Raspravlja se i o razmaku među učenicima

Kovač Bluha članovima sindikata napisala je izvještaj u kojem opisuje kako je izgledao sastanak.

– Osobno sam danima ranije prikupljala i sistematizirala pitanja s terena dobivena mailom ili osobno u razgovoru, neke stvari smo imali zabilježene u sindikatu koje smo prikupili na županijskim sastancima i jučer sam na sastanak došla spremna. Gotovo da spremnija nisam mogla biti!, piše u uvodu.

Večer prije sastanka, priča, jednako tako po dogovoru, dobili su prepravljene i dopunjene materijale od dana ranije.

– Sastanku ovaj puta nije nazočio ministar, ali mi smo znali posao koji nas očekuje pa smo ubrzo s njim i započeli. Da pojasnim, jučer smo [misli se na utorak] razgovarali isključivo i samo o epidemiološkim mjerama i uputama za suzbijanje epidemije COVID-19, pa smo danas [u srijedu] trebali još jednom proći primjedbe na taj dokument od 20. svibnja 2020. ne bismo li ga poboljšali ili prilagodili trenutnoj situaciji, a sve to poučeni iskustvom, prepričava.

Postavljali smo pitanja, ali odgovori su izostali

Učinilo joj se da trošimo strašno mnogo vremena na neke stavke, za koje kaže da su ih prilagođavali po principu ‘da vuk bude sit, a ovce na broju’ i pri tom ubacivali ili dopunjavali rečenice kako bi nešto eventualno nejasno, svima bilo jasnije.

Međutim, ističe Kovač Bluha, iako su članovi skupine postavljali mnogobrojna pitanja, koja se tiču dodatne i dopunske nastave, rada spremačica, novih metoda rada, dijagnoze bolesti, odgovori su izostali.

– Bilo je još mnogo drugih izgovorenih, a još više neizgovorenih pitanja i nedoumica koji su čekali brze odgovore s obzirom na činjenicu da se većina škola već dobrano priprema za skorašnji početak još jedne školske neizvjesne godine. No, odgovori su izostali. O njima nismo ni razgovarali, ali smo razgovarali o preporuci da se osnivaju grupe približno jednake veličine sa što manjim brojem djece (da se prisjetimo sada Državnog pedagoškog standarda, ili ćemo neki drugi put?), produženi boravak koji ima djecu iz dva i više razrednih odjela pri čemu se kumuliraju učenici s teškoćama, čak i oni koji u redovnoj nastavi imaju asistenta, ali ne i u produženom boravku (da i tu spomenem Državni pedagoški standard?), razgovarali smo o pranju ruku toplom vodom prije ulaska u razrede, organizaciji ulaska u školu, nastavi kroz blok sate ili trosate, hodanju hodnikom, ulasku u školsku zgradu, kada treba nositi maske i tko, kako provjetravati prostorije i koliko puta tijekom nastave, razmatranju mogućnosti ugradnje ventilacije na stropu koja izvlači zrak iz učionice i izbacuje van te vanjski zrak upuhuje u učionicu , na vratima učionica ugraditi dio s rešetkama radi ulaska/izlaska zraka, mjerenju temperature…, prepričava.

Nešto prije današnjeg završetka sastanka, kaže, došao je ministar Fuchs.

– Pozdravio je skup, upitao svog pomoćnika dokle smo stigli, što smo odlučili o podjeli razrednih odjela. I nakon toga slijedi moje suočavanje s istinom i svojom naivnošću. A to boli! Naime, kada je čuo da smo odustali od podjele razrednog odjela , naljutio se, pitao čemu onda sve ove mjere ako ne omogućimo manji fizički kontakt unutar razrednog odjela i rekao da ‘to tako neće moći’! Ubrzo je rekao kako mora otići, mora razgovarati s nekim važnim stranim ministrom i napustio je prostoriju, tvrdi predstavnica sindikata.

‘Ne želim da se nitko poziva na mene’

Potom nastavlja:

– A ja? Ja se ‘budim’! Prvo saznajem kako sve izmjene koje su u dokumentu označene zelenom bojom, a moguće i neke druge koje smo radili su samo prijedlozi na temelju kojih će Kabinet ministra donijeti konačnu odluku! (urgencije u dokument radile su se uz projekciju na platnu paralelno s diskusijom i donošenjem odluka o izmjeni i/ili dopuni istog).

Pita se za što su točno smo bili potrebni samo ta dva dana,

– Svi smo mi bili potrebni kako bismo donijeli epidemiološke upute? I u bijelom svjetiću to rade ovakve skupine? Pitam se ja, ali sasvim sigurno i nekolicina članova ove skupine s kojima sam, jednako začuđenima izašla na parkiralište ministarstva. Na zrak! Duboko diši- prvo je što sam pomislila kad sam izašla! Drugo na što sam pomislila jest ono što sam, jučer u šali, napisala – pa je li moguće da trebaju osobe koje će preuzeti odgovornost za ono što slijedi, zanima je.

Ističe da ne želi preuzeti odgovornost.

– Ne želim da se netko poziva na mene i moje sudjelovanje tako dugo dok prije izlaska u javnost ne vidim što se promijenilo u ovom dokumentu i bilo kojem drugom, ukoliko će se pri tom pozivati na Radnu skupinu u kojoj sam, kao, i ja sudjelovala. Probudila sam se! I sada sam samo žalosna i pitam se – Zar opet?, zaključuje Kovač Bluha.

Stipić: Političari žele podijeliti odgovornost

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić smatra da se skupina trebala raspodijeliti na podskupine.

Izdvojeni članak

Poznato tko su članovi radne skupine koja priprema početak nove školske i akademske godine

– Kad sam vidio sastav, očekivao sam da će to biti okvir unutar kojeg će se formirati radne grupe. Što epidemiolozi imaju govoriti o radnom vremenu, prekovremenim satima i tome slično? S druge strane, samo epidemiolozi znaju koje su potrebne mjere i ne mogu nastavnici reći da je neka nije potrebna. Također, netko je trebao razmisliti i o izmjeni pravilnika, a zato postoje pravnici, kaže Stipić, po kojem bi radna skupina trebala imati bar tri podskupine: epidemiološku, nastavničku i pravnu.

Ovakav način u šali naziva alibi radnom skupinom, jer smatra da njome političari pokušavaju podijeliti svoju odgovornost na druge.

– Nije mi jasno kako će sve izgledati za dva tjedna. Ipak, kakvu god nastavu izabrali, moramo znati da ona iziskuje dodatne troškove: bilo da netko treba dezinficirati školu, bilo da se ljudima koji rade doma plate stroja, oprema i drugi troškovi. O tim novcima se ne govori, napominje Stipić.

Zaključuje kako će jesen biti drugačija od proljeća.

– Na proljeće je postojala doktrina šoka, činilo se da nema drugih rješenja, no sada će ljudi postavljati pitanja, napominje čelnik Preporoda.

SHU: Skupina treba odlučivati o finalnoj verziji dokumenta

Iz Sindikata hrvatskih učitelja također nisu zadovoljni završetkom rada Radne skupine.

– Ostaje za vidjeti kakav će biti taj konačan dokument s uputama o organizaciji nastave i koje će mogućnosti od predloženih biti ponuđene školama (sve ili neke). Prema riječima predstavnika MZO-a, on bi trebao biti objavljen u što skorijem roku. Mišljenja smo, kao članovi Radne skupine, da bi svakako trebalo dati priliku članovima Radne skupine da daje svoj sud prije nego dokument postane važeći. Ne dogodi li se to, mi ćemo svakako naći načina izreći svoje mišljenje i upozoriti na nelogičnosti i loša rješenja, ističu iz SHU-a.

Pričali smo i s njihovom predstavnicom u Skupini, glavnom tajnicom Anom Tuškan. Ona je također upozorila da je niz pitanja ostao otvoren te da se skupina o njima nije uspjela usuglasiti.

– Ne vidim zapravo koja je bila svrha skupine, ako će odluke već donijeti netko drugi, kaže Tuškan.

Nadopuna teksta – 12:40 sati

A hoće li se održati još koji sastanak radne skupine i kada ili je ona završila s radom, pitali smo i resorno ministarstvo.

– Izrada dokumenta je u završnoj fazi. Preporuke će biti objavljene početkom tjedna. Radna skupina i dalje postoji te će se konzultirati vezano uz različita pitanja koja će se pojavljivati, zaključuju iz Ministarstva znansoti i obrazovanja.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap