Pretraga

Ravnatelji zatražili od ministrice Divjak hitno povlačenje upute o prednosti branitelja pri zapošljavanju

A- A+

Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola danas je od ministrice Divjak zatražila hitno povlačenje upute prema kojoj prednost prilikom zapošljavanja na mjesta školskih ravnatelja ostvaruju nezaposleni branitelji. Udruge ravnatelja upozoravaju da se odredbe Zakona o braniteljima ne odnose samo na ravnatelje školskih ustanova, već na rukovodeće pozicije u svim javnim službama. Ističu da je jedino MZO dalo takvo tumačenje Zakona i to samo za školske ustanove, no ne i za druge ustanove u odgojno-obrazovnom sustavu. Dodaju i kako brojne druge ustanove u posljednjih nekoliko mjeseci nisu poštivale odredbe Zakona o braniteljima.

Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec i ministrica Blaženka Divjak | Foto: srednja.hr, screenshot HRT

Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec i predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Nikica Mihaljević poslali su danas ministrici Blaženki Divjak zahtjev za hitnim povlačenjem uputa o provedbi prednosti iz Zakona o braniteljima na natječajima za izbor i imenovanje ravnatelja škola i učeničkih domova.

Udruge ravnatelja: ‘Novom uputom MZO-a o prednosti branitelja još više do izražaja došlo nepostojanje ikakvih kriterija kvalitete za izbor ravnatelja’

Izdvojeni članak

Braniteljima prednost ako žele biti ravnatelji: Divjak od svega pere ruke, a ministar branitelja ograđuje se od Divjak

U dopisu ministrici upozorili su kako ravnatelji već godinama nemaju propisane stručne kriterije za izbor, reizbor i smjenu ravnatelja te da je s novom uputom MZO-a o ostvarivanju prednosti branitelja prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata još više do izražaja došlo nepostojanje ikakvih kriterija kvalitete za izbor ravnatelja.

Upozoravaju i kako se odredbe Zakona o braniteljima vezane uz zapošljavanje branitelja, usvojenog u prosincu prošle godine, ne odnose samo na ravnatelje školskih ustanova, već na rukovodeće pozicije u svim javnim službama.

– Odredbe Zakona o braniteljima odnose se na sva rukovodeća mjesta u svim javnim službama, međutim prateći natječaje o izboru i imenovanju ravnatelja drugih ustanova (koje nisu škole i učenički domovi) čak i u našem sustavu odgoja i obrazovanja, a i u drugim sustavima primjetili smo da se u natječaju nisu objavljivali linkovi koji upućuju na ovu prednost pri zapošljavanju, pišu ministrici iz HUROŠ-a i UHSR-a.

‘Zakon o braniteljima na jedan se način tumači za škole i učeničke domove, a za sve ostale javne ustanove drugačije’

Naime, prema Zakonu o braniteljima, tijela državne uprave i javne službe dužne su prilikom raspisivanja javnog natječaja ili oglasa za zapošljavanje, objavljenog putem internetskih stranica, objaviti poveznicu na internetsku stranicu Ministarstva branitelja na kojoj su navedeni dokazi potrebni za ostvarivanje prava prednosti pri zapošljavanju.

Primjer nepoštivanja Zakona o braniteljima: Natječaj za imenovanje ravnatelja NCVVO-a 

Provjerili smo natječaj za ravnatelja/icu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji je raspisan krajem veljače ove godine, dakle u trenutku kada je Zakon o braniteljima u ovom obliku već bio na snazi. U natječaju, NCVVO niti na jednom mjestu ne poziva osobe, koje bi mogle ostvariti prednost prilikom zapošljavanja na temelju Zakona o braniteljima, da dostave dokaze kojima će potkrijepiti eventualnu prednost. Osim toga, NCVVO u natječaju nije objavio poveznicu na internetsku stranicu Ministarstva branitelja na kojoj su navedeni dokazi potrebni za ostvarivanje prava prednosti pri zapošljavanju, što su prema Zakonu o braniteljima bili dužni.

– U razdoblju od donošenja Zakona o braniteljima do kada su poslane upute Ministarstva znanosti i obrazovanja prošlo je 6 mjeseci te iskazujemo veliku zabrinutost što će se dogoditi s provedenim izborima i natječajima u tom razdoblju, pišu iz ravnateljskih udruga te ističu da se zbog ministričine sporne upute Zakon o braniteljima na jedan način tumači za škole i učeničke domove, a za sve ostale javne ustanove drugačije.

U školama se raspisuju natječaji za izbor i imenovanje ravnatelja, a ne za zapošljavanje

Izdvojeni članak

Kako su se kredibilitet i odgovornost Ministarstva obrazovanja u jednom danu rušili kao kula od karata

Iz ravnateljskih udruga upozoravaju i kako se kod natječaja za ravnatelje ne radi o zapošljavanjima na upražnjena radna mjesta, već o natječajima za izbor i imenovanje u mandatnom razdoblju. Ističu kako članak 102. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata govori o prednosti pri zapošljavanju (na slobodna, upražnjena mjesta). 

– Tražimo HITNO povlačenje upute o ostvarivanju prednosti nezaposlenih branitelja s obzirom da se u školama u razdoblju otkad je donesen Zakon o braniteljima (prosinac, 2017.) raspisuju natječaji za izbor i imenovanje, a ne zapošljavanje te se u slučajevima istih natječaja drugih ustanova u odgojno-obrazovnom sustavu nije primjenjivala ova odredba niti je Ministarstvo za te ustanove izdalo ikakve upute, stoji u dopisu ravnateljskih udruga ministrici.

Osim toga, ravnatelji traže hitno rješavanje radnog statusa ravnatelja, promjenu kriterija za koeficijent plaće ravnatelja te ujednačavanja s ostalim javnim službama, licenciranje i profesionalizaciju, mogućnost napredovanja u zvanje, pomoćnika ravnatelja te otpremnine.

Ministarstvo branitelja ogradilo se od upute ministrice Divjak

Podsjetimo, veliku buru u javnosti prije dva tjedna je podigla uputa ministrice Divjak svim školama i učeničkim domovima u Hrvatskoj o načinu izbora ravnatelja škola prema kojem će prednost imati nezaposleni branitelji i njihova djeca. Potom se Ministarstvo branitelja ogradilo od upute ministrice Divjak, a nakon toga su iz Ministarstva obrazovanja kazali da su ispravno tumačili Zakon o braniteljima i dali ispravnu uputu. Rekli su i da će MZO analizirati postojeću situaciju i naknadno dati školskim
ustanovama daljnje upute za postupanje.

Kako MZO-ovo tumačenje Zakona o braniteljima vezano uz zapošljavanje branitelja nije prisutno u drugim resorima, reagirale su ravnateljske udruge, danas tražeći hitno povlačenje upute ministrice Divjak.

U nastavku u cijelosti možete pročitati dopis koji su ravnateljske udruge danas poslale ministrici obrazovanja.

[scribd id=381245670 key=key-ENUZbI3wvbgi0nPlMQ2s mode=scroll]
Copy link
Powered by Social Snap