Pretraga

Razriješeni bliski suradnici pročelnika Hrvatskih studija: ‘Stali smo na stranu studenata, zato smo smijenjeni’

A- A+

Na ovotjednoj sjednici Senata Svečilišta u Zagrebu, jedna od točaka dnevnog reda bila je i ona o smjeni dvaju povjerenika iz uprave Hrvatskih studija. Odlukom Senata, na prijedlog rektora Borasa, smijenjeni su povjerenici HS-a  Marinko Šišak i Marjan Ninčević. Oni su za naš portal prokomentirali svoje smjene, a s druge strane, do zaključenja teksta pročelnik HS-a Mario Grčević nije odgovorio na naš upit i pojasnio zašto su smijenjeni njegovi dojučerašnji bliski suradnici.

Studenti Hrvatskih studija | Foto: Marko Matijević

Članovi Senata Sveučilišta u Zagrebu u utorak su na sjednici dali suglasnost na prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o imenovanju privremenih tijela Sveučilišnog odjela Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu. Tom su suglasnošću smijenjeni povjerenici (prodekani) HS-a za nastavu i studente Marjan Ninčević te zamjenik pročelnika i povjerenik za osiguravanje kvalitete, studijske programe i cjeloživotnu naobrazbu Marinko Šišak.

Umjesto njih, imenovane su Nada Zgrabljić Rotar kao nova zamjenica pročelnika HS-a i povjerenica za nastavu i studente te Lovorka Brajković kao nova povjerenica za osiguravanje kvalitete, studijske programe i cjeloživotnu naobrazbu.

Razriješeni povjerenici tek su na web stranicama Hrvatskih studija doznali da su smijenjeni

Izdvojeni članak

Oduzimaju im prostorije studentskih udruga: Studenti Hrvatskih studija usprotivili se pročelniku i prijete blokadom najavljenih bagera

Smjena dojučerašnjih povjerenika Hrvatskih studija na Senatu nije jasno i decidirano obrazložena, nisu iskazane jasne primjedbe i razlozi smjene te je ostalo nejasno što je posrijedi u ovom slučaju.

Kontaktirali smo smijenjene povjerenike Ninčevića i Šiška te su nam obojica kazali da ih o njihovim smjenama nitko iz uprave Hrvatskih studija ili Sveučilišta u Zagrebu nije obavijestio. Saznali su da su smijenjeni tek kad su na web stranicama Hrvatskih studija vidjeli da su kolegice Zgrabljić Rotar i Brajković umjesto njih navedene kao povjerenice.

Razloge svojih smjena, i Šišak i Ninčević vide u istom događaju.

– Kao neposredan povod svoje smjene vidim to što sam stao na stranu studenata prilikom njihovog iseljenja iz prostorija u kojima su bile smještene studentske udruge. Smatrao sam da studenti ne bi trebali izaći iz tih prostorija prije nego im se uredi ranije dodijeljen prostor, odnosno objekt 38 koji im je svojom odlukom prije godinu dana dodijelio rektor Boras, rekao nam je smijenjeni zamjenik pročelnika Marinko Šišak.

Ninčević: Uprava Hrvatskih studija, na čelu s pročelnikom Grčevićem, studente doživljava kao suparnike

Podsjetimo, studentske udruge Hrvatskih studija početkom mjeseca morale su iseliti iz svojih prostorija na Kampusu Borongaj, dok im istovremeno nije bio osiguran zamjenski prostor u objektu 38 na Kampusu, koji im je svojom odlukom, još prošle godine, dodijelio rektor Boras.

Izdvojeni članak

UŽIVO: Studenti Hrvatskih studija nakon provale i intenzivnog dana odlučili na povlačenje iz prostorija

Razloge vlastite smjene, slične onima koje navodi Šišak, ističe i Ninčević.

– Smatram da sam s kolegom Šiškom smijenjen zbog neslaganja s pročelnikom Grčevićem oko odnosa prema studentima, i to vezano za sva zbivanja oko studenata, od studentskih udruga do studentskog zbora, rekao nam je i pojasnio da uprava Hrvatskih studija, na čelu s pročelnikom Grčevićem, studente doživljava kao suparnike te da pročelnik izdaje priopćenja na službenoj web stranici HS-a koja su usmjerena protiv studenata.

Ninčević nam priča kako je jasno iskazivao svoje mišljenje i neslaganje s pročelnikom, no, kako kaže, nailazio je na zid s druge strane, primjerice, u slučaju kada se nije slagao da se Facebook stranica Hrvatskih studija također koristi za obračun sa studentima.

– Mislim da me se smatralo dodatnom opasnošću da ću dodatno potpiriti studente, što li već. Ni kolega Šišak niti ja nismo podržavali takav odnos prema studentima, smatram da se kao nastavnici, profesori, odgojitelji ne možemo tako odnositi prema studentima i takav ratnički odnos prema studentima ne mogu podržavati, zaključuje Ninčević i dodaje da su ove smjene u skladu s time da onaj tko ne misli isto kao uprava HS-a – ‘leti’ van.

Smijenjeni Šišak: Nama studenti nikada nisu bili neprijatelji

Izdvojeni članak

Čović i Barišić dobili priznanja za osnivanje Hrvatskih studija, ali ne i rektor koji ih je stvarno osnovao

S time se slaže i Šišak.

– Mislim da je pročelnik smatrao da radim protiv njegove politike, no ja ne mogu prihvatiti da uprava, odnosno pročelnik sa studentima komunicira putem priopćenja i da se radi protiv studenata. Nama studenti nikada nisu bili neprijatelji, jasno je da su studenti studenti, a uprava uprava, no studenti nisu nikakvi neprijatelji uprave, zaključuje smijenjeni zamjenik pročelnika.

Marinko Šišak imenovan je 17. siječnja 2017. zamjenikom pročelnika i povjerenikom za poslovanje i osiguravanje kvalitete. Odlukom rektora od 28. rujna ove godine, iz djelokruga njegova rada izuzeto je poslovanje (riječ je o financijama), a najnovijom Odlukom od utorka, u potpunosti je smijenjen s dužnosti zamjenika i povjerenika.

Šišak i Ninčević u priopćenju: Zalažemo se da Hrvatski studiji što prije postanu fakultet, a privremeni pročelnik izrijekom se zalaže za trenutni status Hrvatskih studija kao sveučilišnog odjela bez pravne tj. nikakve osobnosti

O svojim smjenama, Šišak i Ninčević danas su se zajedničkim mailom obratili studentskim udrugama, Studentskom zboru, nastavnicima Hrvatskih studija, administrativnom osoblju te samom pročelniku. Njihovo priopćenje možete pročitati u nastavku.

Kontaktirali smo i pročelnika HS-a Marija Grčevića i upitali ga o razrješenjima njegovih dojučerašnjih suradnika, no do zaključenja ovog teksta, odgovor nismo dobili.

Student Hrvatskih studija: Situacija na HS-u je alarmantna, a toksična atmosfera ubija motivaciju za proaktivnošću

Na odnos uprave Hrvatskih studija prema studentima, nedavno je upozorio i jedan od studenata HS-a, čiju objavu također možete vidjeti ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap