Pretraga

Roditelje šokirala tema za esej: Većina je ipak stala na stranu profesora

A- A+

Jedan otac u Srbiji zgrozio se kad je vidio da je jedna od ponuđenih tema na koju njegovo dijete za zadaću mora napisati esej samoubojstvo – herojski čin ili kukavičluk. I dok su neki dijelili njegovo negodovanje, mnogi su ipak stali na stranu profesora, smatrajući da učenici drugog razreda srednje škole nisu premladi kako bi razgovarali o samoubojstvu. Dapače, smatraju kako pričanje o toj temi na mlade može ostaviti pozitivan učinak.

foto: Green Chameleon / Unsplash

Pisanje školskog eseja u četvrtak je u Srbiji bila glavna tema. Jedan je otac, naime, na Twitteru zbog teme koju je njegovo dijete dobilo za zadaću napravio pravu dramu. Zgrozila ga je činjenica što je jedna od ponuđenih tema, koju su učenici dobili, glasila samoubojstvo – herojski čin ili kukavičluk.

Neki su se složili s ocem jer smatraju kako se radi o temi kojoj nije mjesto u školi, pribojavajući se da ta tema može odmoći učenicima.

Međutim, dobar dio ljudi stao je na stranu profesora. Smatraju da se radi o temi o kojoj se itekako treba otvoreno razgovarati s učenicima, pogotovo jer se radi o učenicima drugog razreda srednje škole koji i nisu toliko mali.

– Tema je odlična, pogotovo jer su vjerojatno radili Karenjinu, jer su druga godina. Pritom se radom na ovakvoj temi može se spasiti mladi život, jer se može poslati poziv u pomoć. A to što smo dočekali da se teme za pismeni objavljuju na Twitteru pa da se neuki čude i zgražavaju, to je posebna priča, napisala je jedna korisnica.

– Zbog zaobilaženja ovih i drugih osjetljivih tema, djeca hrle u propast, bez ikakvih naznaka! Tema je zanimljiva i čini da uključuju mozak, uz procjenu mentalnog stanja i stavova djece koja će je napisati, a time i preventivne mjere, komentirao je drugi.

Provjerili smo i kakva je situacija u Hrvatskoj. Mentalno zdravlje i samoubojstvo tema je koja se obrađuje iz predmeta Etike u trećem razredu. Također, Ana Karenjina nalazi se u kurikulumu među djelima koja se obrađuju u srednjoj školi, a tema suicida otvara se i kroz druge autore, primjerice pjesmu Doviđenja, dragi, doviđenja Sergeja Jesenjina. Ista tema provlači se i kroz životopise mnogih od književnika koji se obrađuju, kao na primjer Ernesta Hemingwaya.

Napomena: Ako imate suicidalne misli ili poznajete nekoga tko ima taj problem, za pomoć pozovite Hrabri telefon na 116 111.

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap