Pretraga

Saga o preseljenju XVIII. gimnazije: Za ‘mali kampus’ potrošeno 30 milijuna kuna, a oni i dalje čekaju

A- A+

Budući da se godinama priča o planiranom preseljenju XVIII. gimnazije u Vlašku ulicu, odlučili smo provjeriti gdje je zapelo. Iz Grada kažu kako se u kompleks bivše vojne bolnice u Vlaškoj, koji se prostire na skoro 12 tisuća četvornih metara, planira preseliti nekoliko škola. Osamnaesta gimnazija trebala bi dobiti novu zgradu, no tek za tri godine. Za uređenje ‘malog kampusa’ već je utrošeno 30 milijuna kuna.

Zgrada Topničke vojarne u Vlaškoj | screenshot: Google Street View

– Za XVIII. gimnaziju gradit će se nova zgrada. Prema riječima gospodina Lovrića, XVIII. gimnazija preselila bi se za ca. 3 godine. Za sada s nastavom nemamo nikakvih  problema. Svi nastavnici održavaju nastavu u školi, odgovorila je Irena Vajdovčić, ravnateljica Osamnaeste gimnazije, na naš upit o preseljenju škole.

Naime, godinama se već govori o planu da se XVIII. gimnazija, koja prostor dijeli s OŠ I. G. Kovačića na Šalati, preseliti u Vlašku ulicu.

Istražili smo stoga gdje je zapelo s preseljenjem.

U Vlaškoj ulici na broju 87 nalazi se nekadašnja austrougarska Topnička vojarna, zgrada koja je proglašena kulturnim dobrom, no iza nje se nalazi veliki prostor od gotovo 12 tisuća četvornih metara s više od 10 zgrada.

Navedena katastarska čestica prostire se na 11.923 m | screenshot: Katastar RHNa mjestu neke od tih zgrada trebala bi, jednog dana kad bude sagrađena, biti i Osamnaesta gimnazija.

Krenimo ipak redom.

Iz Grada Zagreba kažu kako je završena prva faza projekta koja se odnosila na rekonstrukciju ulične zgrade za potrebe Glazbenog učilišta Elly Bašić te je isto otvoreno 9. ožujka ove godine.

– U rekonstruiranoj i adaptiranoj zgradi nalaze se ukupno 3 dvorane, 9 učionica, 33 vježbaonice, multimedijalna knjižnica, prostori za administraciju, sanitarije i ostali prateći prostori. Prostor je prilagođen osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti, kaže zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Ivice Lovrića mr. sc. Katarina Milković.

Novac europskih fondova

Otkriva kako ukupna građevinska bruto površina rekonstrukcije i prenamjene iznosi 4.422,65 m2.

– Dana 19. veljače 2020. potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Rekonstrukcija i prenamjena zgrade bivše Vojne bolnice za potrebe glazbene škole / Glazbeno učilište Elly Bašić ukupne vrijednosti u iznosu od 30.652.624,79 kuna, od čega je iznos od 26.054.731.07 kuna osiguran iz Europskog fonda za regionalni razvoj temeljem Poziva na dostavu projektnih prijedloga Revitalizacija brownfield lokacija, kaže Milković.

Ističe kako spomenuta zgrada nije stradala u potresu.

Radi se o Topničkoj vojarni koja, kako smo rekli, ima svojstvo kulturnog dobra.

– Sklop nekadašnje vojarne i kasnije vojne bolnice u Vlaškoj sastoji se od tri krila; dvokatno ulično krilo – nekadašnja vojarna – građeno je 1833. prema projektu arhitekta Antona Stiedla novčanim sredstvima iz zaklade biskupa Maksimilijana Vrhovca, trokatno dvorišno krilo građeno je 1859. prema projektu nepoznatog arhitekta. U sklopu prizemnog krila paralelnog sa spojnim krilom sačuvana je bolnička kapela: centralno koncipirana građevina pravokutnog tlocrta s kupolom na tamburu, piše u Galeriji nepokretnih kulturnih dobara.

POGLEDAJTE LOKACIJU:

Uskoro i prenamijena dvorišne zgrade

U prostoru iza bivše vojarne, koji se ne vidi s ulice, nalazi se, prema izvatku iz zemljišne knjige, javna zgrada, još jedna zgrada te deset manjih zgrada. Taj dio Grad tek počinje prenamjenjivati.

PROUČITE IZVADAK IZ ZEMLJIŠNE KNJIGE:

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.

– U tijeku je provedba postupka javne nabave za odabir projektanta za 2. fazu koja obuhvaća rekonstrukciju i prenamjenu dvorišne zgrade na sredini parcele te svih zgrada južno od iste, sve do ulične zgrade, za potrebe Glazbene škole Pavla Markovca, Škole suvremenog plesa Ane Maletić te nastave opće-obrazovnih predmeta za umjetničke škole, kaže zamjenica pročelnika.

I konačno, dolazimo do pitanja koje najviše zanima učenike Osamnaeste gimnazije.

Milković ističe da je u 3. fazi planiran zahvat na sjevernom dijelu zemljišta na kojem će se srušiti postojeći objekt (koji nije zaštićeno kulturno dobro) i izgraditi novi objekt za potrebe gimnazije.

– Realizacija 3. faze ovisit će prvenstveno o rokovima realizacije 2. faze koja obuhvaća izradu projektne dokumentacije i  ishođenje građevinske dozvole, provedbu postupka javne nabave za izbor izvoditelja radova te rok za izvođenje radova, za što je procijenjeni ukupni rok od 3 godine, zaključuje zamjenica pročelnika.

Saga o preseljenju XVIII. gimnazije: Za ‘mali kampus’ potrošeno 30 milijuna kuna, a oni i dalje čekaju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap