Pretraga

Šah u hrvatskim školama: Ove bi beneficije donio učenicima

A- A+

Gostujući u jučerašnjoj emisiji ‘Nedjeljom u 2’ bivši svjetski šahovski prvak Gari Kasparov te politički angažirani aktivist progovorio je između ostaloga o uvođenju šaha u škole. On se već neko vrijeme zalaže za takvu ideju, koja je u fokusu i Svjetske šahovske organizacije. Kasparov je u Hrvatskoj pokrenuo šahovsku akademiju, a sljedeći korak trebao bi biti uključiti šah u obrazovni sustav. Evo što je u spomenutoj emisiji o ideji i beneficijama te igre rekao ovaj velikan, s počasnim hrvatskim državljanstvom.        

Screenshot: HTV

Najmlađi šahovski prvak u povijesti, koji je tu titulu osvojio u dobi od 21 godine Gari Kasparov, gostovao je jučer u HTV-ovoj emisiji ‘Nedjeljom u 2’. Između ostalih, tema je bila uvođenja šaha u hrvatske škole, što zapravo i nije strana ideja u Europi i ostatku svijeta.

Izdvojeni članak

Šah školski predmet u preko 30 država, u Hrvatskoj uglavnom izvannastavna aktivnost

Već se par godina na visokoj razini zagovara uvođenje šaha u škole

Šah je dio obrazovnog programa u više od 30 zemalja svijeta, a u primjerice Armeniji je ova igra od 2012. obvezna za učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovne škole. Zanimljivo da je susjedna Srbija šah kao izborni predmet u osnovne škole uvela prije osam godina. Već prve godine ovaj predmet je odabralo preko četiri tisuće učenika u sto škola.

Kada je riječ o srednjim školama, prva koja je uvela šah kao obvezan predmet nalazi se u bugarskoj Slivnici.

Još 2013. smo pisali o razgovoru čelnog čovjeka Međunarodne šahovske organizacije (FIDE) Kirsana Ilyumzinova te tadašnjeg predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, o uvođenju šaha u škole, a prošle godine o neformalnom sastanku Garija Kasparova i ministra znanosti, obrazovanja i sporta Verdana Mornara koji su tada načelno dogovorili da će hrvatski osnovci uskoro početi učiti šah po programu velikog šampiona.

Izdvojeni članak

Šahovski program Garija Kasparova ulazi u hrvatske škole

Iz MZOS-a su nam tada rekli da je ministar izrazio zanimanje za navedeni program jer igranje šaha, osim što je zabavno za djecu, pridonosi razvoju koncentracije, memorije i inteligencije.

Istu temu komentirao je i šahovski velemajstor jučer.

Djecu treba naučiti razmišljati i filozofski promatrati probleme

– Smatram da obrazovanju danas treba pristupiti na drugi način. Djeca pamte previše informacija koje brzo zastarijevaju.
Ali treba vidjeti cjelokupnu sliku. Trebamo ih naučiti razmišljati i filozofski promatrati probleme.

Šah je idealan, posebno od 6. do 9. godine. Za njih je važno da nauče analizirati zbivanja. Želja mi je da šah ima mjesta u obrazovanju. Stvaram svoje okvire. U Hrvatskoj je to Jadranska zaklada i nadam se da će uskoro biti rezultata.
Neovisno o politici, svi nas političari podupiru, objasnio je Gari Kasparov u ‘Nedjeljom u 2’.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap