Pretraga

Šahovski program Garija Kasparova ulazi u hrvatske škole

A- A+

Gari Kasparov i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Verdan Mornar na neformalnom sastanku su načelno dogovorili da će hrvatski osnovci uskoro početi učiti šah po programu velikog šampiona.

Hrvatski osnovnoškolci bi uskoro mogli u škola učiti šah po modelu jednog od najvećih šahovskih majstora našeg vremena u sklopu eksperimentalnog projekta.

Naime, Gari Kasparov, nekadašnji šampion, danas aktivniji u politici no u šahu, prije nekoliko dana u druženju s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Vedranom Mornarom predstavio je ideju projekta ‘Šah uz školu’ u kojem bi djeca već od najranije dobi učila vještinu matiranja, piše Slobodna Dalmacija.

Šah razvija inteligenciju

Splitski list doznaje kako se Mornaru ideja dopala, a na inicijalnom sastanku su ministar i ruski odnosno azerski šahovski šampion s hrvatskom putovnicom dogovarali detalje primjene programa za učenje po modelu Kasparovljeve zaklade.

– Ministar je izrazio zanimanje za navedeni program jer je igranje šaha, osim što je zabavan za djecu, pridonosi razvoju koncentracije, memorije i inteligencije, ustvrdila je Gordana Zuccon iz MZOS-a. 

Bit će besplatan za učenike

Izdvojeni članak

Neobična kombinacija: Šahovski prvak svijeta (22) ujedno i top model


Kasparov prijatelj Hrvatske

Gari Kasparov (rođen kao Hari Vajnštajn Kasparjan) u dobi od 22 godine postao je najmlađi svjetski prvak u povjesti izašavši u više navrata kao pobjednik iz epskih dvoboja protiv Anatolija Karpova. Zanimljivo je da se to rivalstvo prenijelo na neki način i naše prostore u onim najgrubljim i najsurovijim vremenima Domovinskog rata. Naime, Karpov je 90-ih bio čest gost u Srbiji i Crnoj Gori, a igrao je i za momčag Agrouniverzala iz Zemuna. Njegova podrška politici Srbije je bila na vrhuncu kada je odigrao 1995. godine simultanku u okupiranom Vukovaru. Za razliku od njega Kasparov je izražavao snažnu podršku Hrvatskoj. Više puta je dolazio na odmor u Rovinj, a igrao je i za momčad Borovo Vukovar.Od 2014. Kasparov dobio je hrvatsko državljanstvo zbog svog lobiranja za Hrvatsku i Vukovar 1991. godine.

Osim toga Kasparov ističe kako je čitav niz istraživanja pokazalo da ova igra blagotvorno utječe na razvoj mozga. Navodno djeca koja se šahom počnu baviti između prvog i trećeg razreda osnovne škola pokazuju bolje rezultate u matematici.

Pojedinosti još nisu dogovorene, ali postoje naznake da se projekt ‘Šah uz školu’ uvede u početku eksperimentalno u one institucije koje imaju cjelodnevnu nastavu, a kasnije, ukoliko se pokaže uspješnim, i da postane izborni predmet.

Sudjelovanje u projektu će za učenike biti besplatan, a trebao bi ga provoditi klub ‘e4’ čiji je član i veliki šahovski šampion Gari Kasparov.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap