Pretraga

Samo u obrazovanju sindikati zastupaju preko 50% radnika: Poznato koliko je članova u najvećima

A- A+

Uskoro će započeti pregovori o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama. Korak koji je prethodio sastavljanju pregovaračkog odbora bilo je utvrđivanje reprezentativnosti kroz utvrđivanje broja članova pojedinih sindikata javnih službi. Pokazalo se tako da se nastavlja trend smanjenja članstva, s time da jedino obrazovni sindikati zastupaju više od polovice zaposlenih.

foto: Marko Matijević|srednja.hr

Kako piše Jutarnji list, pregovori sindikata i Vlade oko novog Temeljnog kolektivnog govora (TKU) u javnim službama trebali bi započeti 20. listopada. Prvo korak bio je utvrditi reprezentativnost sindikata, pa je prije pola godine započeo proces utvrđivanja broja članova u sindikatima javnih službi.

Koliko članova broje najveći obrazovni sindikati?

Status reprezentativnosti u obrazovanju imaju četiri sindikata: Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, Sindikat Preporod te Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. Ovim putem prikupljeni podaci pokazuju kako se nastavlja trend smanjivanja broja članova sindikata.

Jedino obrazovni sindikati zastupaju više od polovice zaposlenih, no i ondje se članstvo smanjuje. Kako je za Jutarnji rekao Željko Stipić, predsjednik Sindikat Preporod, ukupan broj sindikalno organiziranih radnika u obrazovanju je oko 46 tisuća.

– Obrazovanje je jedino područje u kojem broj sindikalno organiziranih radnika značajno premašuje 50 posto. Unatoč gubitku od gotovo tri tisuće članova unatrag četiri godine, Sindikat hrvatskih učitelja s oko 22.400 članova i dalje je sindikat s najbrojnijim članstvom. Slijede ga Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama s 9.700 članova i Preporod s 8.100 članova. Nešto manje od šest tisuća članova ima Nezavisni sindikat znanosti i visokog školstva , rekao je Stipić za Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Sindikat revoltiran nakon poskupljenja goriva: ‘Javni službenici nemaju odakle ‘sufinancirati državu’

‘Sindikate se neuspješnima doživljava čak i kada uspiju izboriti povišicu plaće’

Masovnije učlanjivanje u sindikate događalo se 80-ih godina prošlog stoljeća, a tijekom 2000.-ih su ti radnici prevladavali na tržištu. Sociolozi su primijetili kako se mladi sve manje učlanjuju u sindikate, prenosi Jutarnji. Stipić kaže kako se u posljednje četiri godine usporio trend smanjenja broja članova sindikata, ali interes za sindikalno organiziranje i dalje pada.

– Sindikate se neuspješnima doživljava čak i onda kada, pritiscima ili pregovorima, uspiju izboriti povišicu plaće. Tako se smanjio broj članova sindikata čak i u školstvu, unatoč porastu plaće, rekao je Stipić za Jutarnji.

Dodao je i da su zbog trenutnih ekonomskih prilika pred sindikatima možda i najteži pregovori o TKU-u.

– Očekivanja članstva bit će, potpuno opravdano, nikad veća, a ako stav Vlade bude tvrd, pregovori će vrlo lako biti zamijenjeni sukobom, zaključuje Stipić, prenosi Jutarnji.

Samo u obrazovanju sindikati zastupaju preko 50% radnika: Poznato koliko je članova u najvećima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap