Pretraga

Savjet naše psihologice: U zdravom tijelu zdrav duh

A- A+

Još su davnih dana Latini vjerovali u ovu poznatu uzrečicu koja kaže:” U zdravom tijelu zdrav duh.” Ima li u tome istine?  Svakako da ima. Živimo u vrijeme u kojem je tempo života naprosti ubitačan. Imamo sve više elektroničkih naprava, razno raznih pomagala i aparata, a opet kao da imamo sve manje i manje vremena, kako za sebe, tako i za druge oko nas.

Želimo li izdržati u borbi protiv stresa, kardiovaskularnih bolesti i depresije, koja je druga po redu bolest 21. stoljeća, svakako je od krucijalne važnosti i održavanje tijela zdravim. Kako? Kroz pravilnu prehranu i tjelovježbu. Kako bismo bili što više fit i kako bismo se mogli nositi sa svim dnevnim, tjednim ili mjesečnim obavezama, važno je misliti na svoje fizičko, a time i na psihičko zdravlje.

Dobar doručak izuzetno važan

Započnite dan zdravim doručkom. Vrlo loša navika većine mladih ljudi je preskakanje doručka. Doručak je prijeko potreban ukoliko želimo imati dovoljno energije za sve važne jutarnje aktivnosti i obaveze, posebno one školske. Kako bi mozak mogao funkcionirati, potrebno mu je mnogo hrane i kisika. Dakle, doručkujte! Neka to bude obrok cjelovitih žitarica s jogurtom, neko pecivo sa sirnim namazom ili nešto slično. Nemojte započinjati jutro sa nezdravim hamburgerima ili ne daj Bože čipsom.

Za vrijeme užine pojedite neko voće. To će vam također dati potrebnu energiju za razmišljanje i rad. Preporučujem bananu ili jabuku. Naravno, potrebno je i ručati. Pod ručkom mislim nešto kuhano,  neko varivo, ili pak dovoljno proteina i ugljikohidrata. Naravno, ne pretjerivati i pojesti 3 punjena pileća filea. Večera je slobodan izbor, ali u svakom slučaju neka bude lagana (jogurt, corn flakes, muesli  i sl.), jer ćete tako i lakše moći zaspati.

Izdvojeni članak

Par savjeta za zdravo mršavljenje

Bar pola sata tjelesne aktivnosti svaki dan

Kako biste bili fit i u formi, potrebno je i vježbati barem pola sata do sat vremena svaki dan. Ukoliko ste više za neke timske sportove, odaberite sport poput odbojke, košarke, rukometa, tenisa, aerobica i sl. Ukoliko pak ste solo igrač, preporučujem rolanje, vožnju bicikla ili pak trošenje kalorija u teretani.

Svakako, osjećati ćete se mnogo bolje kad navali adrenalin i digne vam se raspoloženje, ali isto tako, izgledat ćete bolje, što će vam dodatno pomoći u rastu samopuzdanja. Naravno, nemojte zaboraviti, nije sve u vanjskoj ljepoti, mnogo je važnija ona unutarnja, ali to ne znači da možemo prestati njegovati i onu vanjsku.

Nisu stari Latini uzalud rekli: Mens sana in corpore sano!

Copy link
Powered by Social Snap