Pretraga

Sindikalistica pojasnila kako će se povećati plaće u školama: Evo tko će dobiti 60, a tko 100 eura više

A- A+

Fiksno povećanje plaća zahvatit će i djelatnike škola – od spremačica, preko psihologa pa do učitelja – a dobit će mjesečno neto od 60 do 100 eura. Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama pojasnila je tko će dobiti koliko. Fiksno povećanje kroz početne koeficijente dogovoreno je tako da oni koji inače imaju najmanje plaće, dobiju najveće povećanje, što do sada nije bilo slučaj. Ta će povećanja biti vidljiva na plaći isplaćenoj u srpnju 2023. Podsjetimo, prosječna neto plaća učitelja u osnovnoj školi za travanj iznosila je 1.212 eura, a nastavnika u srednjoj 1.261 euro.

nada lovrić

Nada Lovrić
screenshot: N1 televizija

Nakon što je Ustavni sud neustavnim ocijenio ideju da članovi prosvjetnih sindikata imaju veća dogovorena materijalna prava od ne-članova, pregovori su otišli u drugom smjeru. Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama uspjeli su, među ostalim sindikatima, doći do dogovora s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem o tome da svi dobiju isti regres. Tako je dogovoreno da će svi dobiti 300 eura. Osim toga, sindikalisti su se, kako su se pohvalili, uspjeli izboriti za povećanje plaća najvećem broju zaposlenika sustava javnih službi i to kroz fiksno uvećanje.

Povećanje će se vidjeti na plaćama koje dobiju u srpnju

Fiksno uvećanje plaća ide od 1. lipnja, što znači da će ga, među ostalim, učitelji i nastavnici osjetiti na plaći isplaćenoj u srpnju 2023. godine. To fiksno uvećanje prema veličini početnog koeficijenta plaće znači da će zaposlenici u javnom sektoru, ovisno o rasponu početnih koeficijenata, dobiti neto uvećanje mjesečno plaće od 60 do 100 eura. Kako će to biti raspodijeljeno po kojem rasponu koeficijenata pogledate u tablici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Izvor: Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama

Kako pojašnjavaju iz Nezavisnog sindikata svojim članovima i svima zainteresiranima, to znači da će oni s najmanjim plaćama imati i najveći fiksni dodatak i postotno najveći rast plaće.

– Treba podsjetiti da su oni s najmanjim plaćama rastom plaće u postotku dobivali najmanje novca, a oni s većim plaćama više, pa se na ovaj način pokušava zadržati omjer plaća najslabije i najbolje plaćenih radnih mjesta u sustavu što je i pravedno i sindikalno prihvatljivo, napominje u obavijesti predsjednica NSZSSH-a Nada Lovrić.

Tko će dobiti 100, a tko 60 eura više?

Pojasnili su i na tri primjera kako će izgledati to povećanje plaća. Spremačice, domari, kuhari, referenti, medicinske sestre u učeničkim domovima imat će 100 eura veću plaću, a prema izračunima to znači od 15 do 18 posto rasta postojeće prosječne plaće tih radnih mjesta. Nastavnici koji do sada nisu napredovali, odgajatelji, tajnici, računovođe, pedagozi, knjižničari i psiholozi imat će 80 eura veću plaću, a prema izračunima to je rast plaće u prosjeku 7,4 posto od postojeće prosječne plaće tog radnog mjesta.

Nastavnici mentori, savjetnici i izvrsni savjetnici te drugi u sustavu javnih službi kojima je koeficijent u zadanom rasponu imat će fiksni rast plaće od 60 eura. Inače, prosječne neto plaće učitelja u osnovnoj školi za travanj 2023. bile su 1.212 eura, a za nastavnike u srednjim školama 1.261 euro. Više podataka o sadašnjim plaćama, prije ovoga povećanja, možete pogledati u našem velikom tekstu o plaćama učitelja i nastavnika. Iz NSZSSH-a napominju kako predstoje još jedni pregovori najesen.

– Podsjećam da nam krajem rujna slijede pregovori za rast plaća kroz osnovicu u postotku plaće za sve zaposlenike javnih službi. Nakon donošenja odluke Vlade RH o fiksnom dodatku na plaće, nastavljaju se pregovori za Granski kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama, stoji u obavijesti koju potpisuje sindikalna predsjednica Nada Lovrić.

Copy link
Powered by Social Snap