Pretraga

Sindikat: Kako ne bi isplatile božićnice, škole dijele otkaze pa opet zapošljavaju iste ljude

A- A+

Iako je velik broj učenika već krenuo na zimske praznike, hrvatsko školstvo ni za blagdane nije moglo ostati bez ijedne drame. Naime, iz Sindikata hrvatskih učitelja upozoravaju kako veliki broj škola radnicima zaposlenim na određeno dijeli otkaze pa ih za nekoliko dana opet zapošljava jer tako izbjegava plaćanje božićnica. Sindikalna pravnica Ana Tuškan ističe da nažalost nije riječ o novoj praksi, a predsjednica sindikata Sanja Šprem ističe da se takve stvari ne smiju događati.

Sindikat hrvatskih učitelja | foto: Denis Gaščić|Srednja.hr

Radnik zaposlen na određeno ne smije biti u nepovoljnijem položaju od onog koji ima stalni radni odnos, napominje sindikalna pravnica Ana Tuškan.

Otkaz na svega nekoliko dana

Iz Sindikata hrvatskih učitelja upozoravaju kako veliki broj škola radnicima zaposlenim na određeno dijeli otkaze pa ih za nekoliko dana opet zapošljava jer tako izbjegava plaćanje božićnica.

– Radi se najčešće o ljudima koji su na zamjenama, primjerice spremačicama kojima 1.250 kuna božićnice jako puno znači, kaže Tuškan.

Sukladno Zakonu o radu članku 12. „Ugovor o radu može se sklopiti samo iznimno na određeno vrijeme i to za zasnivanje radnog odnosa čiji je prestanak unaprijed utvrđen rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja“. Mnogi ugovori o radu u školama sklopljeni su na određeno, do povratka privremeno nenazočnog radnika (npr. zbog rodiljnog dopusta ili bolovanja), ali ne dulje od 60 dana (jer je tako propisano Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi). Naime, problem je što se ugovori raskidaju prije Badnjaka (jer božićnica dospijeva na Badnjak), a radnik kojeg se mijenja ne vraća se na rad, ističu u očitovanju sindikata.

Usmena uputa Ministarstva?

Mnogima se, kažu iz sindikata, ugovor raskida s 20., 21. ili 23. prosincem 2019. pa ih ponovno se zapošljava 7. siječnja 2020. kada završavaju odmori učenika.

To se, tvrde u sindikatu, radi prema usmenoj uputi Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Osim što taj zaposlenik ne dobiva božićnicu, on dobiva i manju plaću za taj mjesec jer radi samo 3 tjedna, a njegov posao obavljaju drugi zaposlenici jer u suprotnom ne bi bilo ni potrebe za njegovim zapošljavanjem (osobito ako je riječ o spremačici koja čisti i za vrijeme odmora učenika). Navedeno postupanje smatramo apsolutno nedopustivim, pravno upitnim, diskriminatornim i nemoralnim, ističu sindikalisti u priopćenju.

Tražili ih da vrate božićnicu

Izdvojeni članak

I studenti dobivaju božićnice: Jedna općina svojima dodjeljuje čak 1.000 kuna

Tuškan ističe da su do sada dobili prijave iz pedesetak škola o ovakvom postupanju. Iz jedne su škole čak tražili sedmero zaposlenika da vrate božićnice jer su shvatili kako na Badnjak, kada se one isplaćuju, više neće biti u radnom odnosu.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem smatra da se radi o alarmantnoj situaciji te je pokušavaju čim prije riješiti.

– Ovakve se stvari ne smiju događati, napominje Šprem.

MZO: Nismo mi davali nikakve upute

Iz Ministarstva kratko kažu da nisu davali nikakvu uputu vezano uz isplatu božićnica.

– U slučaju potrebe zapošljavanja nastavnog osoblja na određeno vrijeme, stav je da se zapošljavaju osobe za vrijeme dok stvarna potreba za radom radnika postoji, napominju.