Pretraga

Sindikat Preporod pisao ministru: Traže veće plaće u nekim slučajevima, prijete iskazivanjem nezadovoljstva

A- A+

Iz Sindikata Preporod ministru Radovanu Fuchsu uputili su sedam prijedloga. Smatraju, naime, da zaduženja nastavnika za vrijeme koronavirusa prelaze ugovorom definirane radne obveze pa traže zaštitu radničkih prava. U slučaju da Ministarstvo bude ignoriralo na njihove zahtjeve, prijete ‘dovođenjem u pitanje funkcioniranja škola’.

Foto: Denis Gaščić; srednja.hr

– Tri dana uoči početka nove nastavne godine koja kreće prema A i B modelu, uz mogućnost prelaska na C-model, potaknuti brojnim primjedbama, pitanjima i prijedlozima, pristiglim iz škola, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod upućuje 7 prijedloga ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu, kažu iz tog sindikata.

Pojašnjavaju kako se prijedlozi odnose isključivo na status radnika u odgojno-obrazovnim ustanovama u vrijeme odvijanja nastave prema tri predložena modela.

Smatraju, naime, da zaduženja nastavnika za vrijeme koronavirusa prelaze ugovorom definirane radne obveze pa traže zaštitu radničkih prava.

Njihove prijedloge prenosimo u cijelosti.

1. Poslodavac je za obavljanje nastave prema A, B i C- modelu radniku dužan izdati aneks Rješenja o tjednom zaduženju.

2. Radniku se, za vrijeme odvijanja nastave prema C-modelu, osnovna plaća uvećava za smjenski i dvokratni rad.

3. Za vrijeme obavljanja nastave prema B i C-modelu, radniku se nadoknađuju troškovi nastali prilikom odvijanja nastave na daljinu.

4. Ako radnik nastavu obavlja prema A-modelu, a za učenike koji su oboljeli ili su u samoizolaciji, sukladno Uputama, vrijeme provedeno u obavljanju nastave prema C-modelu, radniku će se platiti kao prekovremeni rad.

5. Odgojno-obrazovni radnici, upućeni na testiranje na COVID-19, oslobođeni su plaćanja troškova testiranja, odnosno troškove njihova testiranja plaća Poslodavac.

6. Za vrijeme provedeno na bolovanju zbog zaraze virusom COVID-19, kao i za vrijeme provedeno u samoizolaciji, odgojno-obrazovnim radnicima plaća se isplaćuje u punom iznosu.

7. Ako odgojno-obrazovni radnik nije, sukladno Uputama, koristiti dnevnu stanku, kao i stanku između nastavnih sati, radniku će se omogućiti korištenje slobodnih dana za vrijeme zimskog, proljetnog i ljetnog odmora učenika.

Iz Sindikata Preporod pozivaju prosvjetne vlasti da ‘žurno započnu dijalog sa školskim sindikatima oko rješavanja problema na koje ovi prijedlozi nude rješenja’.

Ministru su i zaprijetili.

– U slučaju ignoriranja ovih prijedloga, dogodit će se razni oblici iskazivanja nezadovoljstva, a samim time dovest će se u pitanje funkcioniranje škola u okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Sindikata Željko Stipić.