Pretraga

Sindikat Preporod pisao ministru: Traže veće plaće u nekim slučajevima, prijete iskazivanjem nezadovoljstva

Iz Sindikata Preporod ministru Radovanu Fuchsu uputili su sedam prijedloga. Smatraju, naime, da zaduženja nastavnika za vrijeme koronavirusa prelaze ugovorom definirane radne obveze pa traže zaštitu radničkih prava. U slučaju da Ministarstvo bude ignoriralo na njihove zahtjeve, prijete ‘dovođenjem u pitanje funkcioniranja škola’.

Foto: Denis Gaščić; srednja.hr

– Tri dana uoči početka nove nastavne godine koja kreće prema A i B modelu, uz mogućnost prelaska na C-model, potaknuti brojnim primjedbama, pitanjima i prijedlozima, pristiglim iz škola, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod upućuje 7 prijedloga ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu, kažu iz tog sindikata.

Pojašnjavaju kako se prijedlozi odnose isključivo na status radnika u odgojno-obrazovnim ustanovama u vrijeme odvijanja nastave prema tri predložena modela.

Smatraju, naime, da zaduženja nastavnika za vrijeme koronavirusa prelaze ugovorom definirane radne obveze pa traže zaštitu radničkih prava.

Njihove prijedloge prenosimo u cijelosti.

1. Poslodavac je za obavljanje nastave prema A, B i C- modelu radniku dužan izdati aneks Rješenja o tjednom zaduženju.

2. Radniku se, za vrijeme odvijanja nastave prema C-modelu, osnovna plaća uvećava za smjenski i dvokratni rad.

3. Za vrijeme obavljanja nastave prema B i C-modelu, radniku se nadoknađuju troškovi nastali prilikom odvijanja nastave na daljinu.

4. Ako radnik nastavu obavlja prema A-modelu, a za učenike koji su oboljeli ili su u samoizolaciji, sukladno Uputama, vrijeme provedeno u obavljanju nastave prema C-modelu, radniku će se platiti kao prekovremeni rad.

5. Odgojno-obrazovni radnici, upućeni na testiranje na COVID-19, oslobođeni su plaćanja troškova testiranja, odnosno troškove njihova testiranja plaća Poslodavac.

6. Za vrijeme provedeno na bolovanju zbog zaraze virusom COVID-19, kao i za vrijeme provedeno u samoizolaciji, odgojno-obrazovnim radnicima plaća se isplaćuje u punom iznosu.

7. Ako odgojno-obrazovni radnik nije, sukladno Uputama, koristiti dnevnu stanku, kao i stanku između nastavnih sati, radniku će se omogućiti korištenje slobodnih dana za vrijeme zimskog, proljetnog i ljetnog odmora učenika.

Iz Sindikata Preporod pozivaju prosvjetne vlasti da ‘žurno započnu dijalog sa školskim sindikatima oko rješavanja problema na koje ovi prijedlozi nude rješenja’.

Ministru su i zaprijetili.

– U slučaju ignoriranja ovih prijedloga, dogodit će se razni oblici iskazivanja nezadovoljstva, a samim time dovest će se u pitanje funkcioniranje škola u okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Sindikata Željko Stipić.

Sindikat Preporod pisao ministru: Traže veće plaće u nekim slučajevima, prijete iskazivanjem nezadovoljstva
Share via
Copy link
Powered by Social Snap