Pretraga

Sindikat tvrdi da se u pojedinim školama vrši pritisak na učitelje da prihvate cjelodnevnu školu

A- A+

Nakon što je otvoren javni poziv za provedbu eksperimentalnog programa cjelodnevne škole, šef Sindikata Preporod od Ministarstva je zatražio da donošenje odluke o prijavi uključe i učiteljska i radnička vijeća ili skup radnika. Ministarstvo je to ignoriralo, ali neke škole samostalno su provele su izjašnjavanje. Stipić tvrdi da je u dijelu onih u kojima su zaposlenici bili protiv vršen pritisak na njih da promijene odluku.

Željko Stipić, Radovan Fuchs | foto: srednja.hr

Od ove jeseni u 50 škola trebao bi ući eksperimentalni program cjelodnevne škole. One koje ga žele provoditi mogu se, ako za to zadovoljavaju uvjete, javiti na poziv Ministarstva do 28. travnja. Među dokumentima koje prijavitelji trebaju dostaviti dvije su suglasnosti – ona osnivača i školskog odbora. Netom nakon objave javnog poziva priopćenjem se oglasio Sindikat Preporod, čiji je predsjednik Željko Stipić tražio da se u donošenje odluke o prijavi uključe i učiteljska i radnička vijeća ili skup radnika.

Stipić: U nekim školama se vrši pritisak na zaposlenike oko cjelodnevne škole

Njegov je zahtjev, kaže sada, Ministarstvo ignoriralo, ali unatoč tome neke su škole provele izjašnjavanje zaposlenika. Tvrdi kako je u dijelu onih u kojima su zaposlenici bili protiv vršen pritisak na njih da promijene odluku.

– Nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja ignoriralo prijedlog Sindikata Preporod da prijavljivanju škola na natječaj za sudjelovanje u projektu Cjelodnevna škola prethodi izjašnjavanje zaposlenika, u brojnim je školama ipak prihvaćena sindikalna sugestija te je upriličeno izjašnjavanje učitelja i(li) radnika. U nekim su školama, a nakon što su se učitelji i radnici, a pridružili su im se i roditelji, usprotivili prijavljivanju njihovih škola na natječaj, uslijedile različite aktivnosti kojima se nastojalo promijeniti odluku. U razuvjeravanjima i pritiscima, uz ravnatelje škola i županijske dužnosnike, sudjeluju i emisari Ministarstva, navodi Stipić u priopćenju za medije.

Izdvojeni članak
Željko Stipić

Sindikat o cjelodnevnoj školi: ‘Ako ne prihvatite ovaj zahtjev, preispitujemo podršku promjenama’

‘Zbunjujućim i nesuvislim odgovorima među radnicima se produbljuju strah i otpor’

Ističe i da se za tu ‘iskrivljenu percepciju promjena’ krivnja svaljuje na oporbene stranke, nastavničke grupe i sindikate. Navodi i da je predstavnik Ministarstva u jednoj školi ustvrdio da se sindikati protive promjenama jer ‘radnicima donose povišicu plaće koju sindikati nisu uspjeli osigurati’.

– Na primjedbe o utjecaju najavljenih promjena na nastanak tehnoloških viškova, npr. učiteljica u produženom boravku ili učitelja informatike, lakonski se odgovora da nitko bez posla neće ostati, ali i da će se za njih pobrinuti ili osnivači ili Ministarstvo. Ovakvim zbunjujućim i nesuvislim odgovorima među radnicima se produbljuju strah ali i otpor. Kako će se, prema našim informacijama, unatoč protivljenju zaposlenih, pojedine škole ipak prijaviti na natječaj, Preporod poziva učitelje i radnike tih škola da Povjerenstvo pisanim putem upoznaju s činjenicom da je odluka donesena ili bez izjašnjavanja ili čak suprotno volji radnika. U sindikatu vjerujemo da tako pomažemo članovima Povjerenstva prilikom selektiranja prijavljenih škola, ali i pridonosimo tome da nositelji cjelodnevne škole budu oni koji istinski žele u promjenama sudjelovati, navodi Stipić u priopćenju.

Copy link
Powered by Social Snap